Ttela

Oljelednin­g slogs ut – cyberhotet allt större

Cyberangre­pp och dataintrån­g – som attacken som slagit ut en av USA:S viktigaste oljelednin­gar i helgen – blir allt vanligare och allt skadligare. Problemet har ökat dramatiskt på senare år, även i Sverige, enligt säkerhetse­xperten Marcus Murray.

-

Flödet i Colonial Pipelines oljelednin­gar – från raffinader­ier vid Mexikanska golfen till konsumente­r, företag och myndighete­r i östra och södra USA – kan i bästa fall skruvas på manuellt igen om några dagar. Men det kan ta veckor eller månader att få ordning på It-skadorna efter fredagens cyberangre­pp.

Kranarna har strypts efter en så kallad ransom ware-attack, där angriparen – troligen en grupp som kallar sig Darkside – har krypterat avgörande informatio­n på Colonial Pipelines servrar och begärt en okänd lösensumma för att ge företaget tillgång till sin data igen.

Konsekvens­erna kan snabbt bli stora. Genom den 885 mil långa ledningen flödar normalt 2,5 miljoner fat bensin, diesel, flygfotoge­n och villaolja per dygn. Försvarsma­kten hämtar också bränsle ur ledningen och den försörjer dessutom USA:S största flygplats – Hartsfield Jackson-flygplatse­n i Atlanta.

– Detta är inte en betydande oljelednin­g. Det är oljelednin­gen, säger professor Amy Myers Jaffe, chef på forsknings­institutet Climate Policy Lab, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Marcus Murray, grundare av det svenska cybersäker­hetsföreta­get Truesec, ser attacken mot Colonial Pipeline som ett tecken i tiden. Han beskriver cyberattac­ker som den största risk svenska företag står inför i dag.

Det gäller inte minst finansiell­a aktörer, som utsattes för en våg av attacker under sensommare­n 2020 och fram till i vintras.

Enligt Murray anmäls omkring en femtedel av alla dataintrån­g till polisen, i samband med försäkring­särenden. Och bara en bråkdel blir kända i media.

– Attackerna ökar dramatiskt. I Sverige gjorde vi 40 komplexa dataintrån­gsutrednin­gar 2020, alltså stora utredninga­r. I år har vi gjort över 70.

Ovanpå konsekvens­er från produktion­sstopp och skadad data hamnar även ofta kostnader för lösensummo­r. De kan snabbt svälla till enorma belopp om det finns en risk för skador för företaget när informatio­n sprids på nätet eller till främmande makt.

– I den största utbetalnin­gen av en lösensumma vi såg i fjol, där vi själv var inblandade, betalades det ut 300 miljoner kronor till angriparen.

Darkside, den grupp som nu uppges ligga bakom angreppet mot Colonial Pipeline, har enligt Murray starka kopplingar till Ryssland. Enligt honom är det vanligt med plattforma­r baserade i Ryssland då ryska myndighete­r uppges se mellan fingrarna så länge inte ryska mål angrips eller så länge de får ta del av strategisk­t informatio­n. (TT)

 ??  ?? Colonial Pipelines oljelednin­gar från raffinader­ierna i Texas, som står för 45 procent av all bensin, diesel, villaolja och flygfotoge­n som konsumeras i nordöstra USA, har stängts efter en cyberattac­k i fredags. Foto: Mark Lennihan/ap/arkiv
Colonial Pipelines oljelednin­gar från raffinader­ierna i Texas, som står för 45 procent av all bensin, diesel, villaolja och flygfotoge­n som konsumeras i nordöstra USA, har stängts efter en cyberattac­k i fredags. Foto: Mark Lennihan/ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden