Ttela

Allra godaste chokladbol­len till fikat korad

Ska chokladbol­len smaka kaffe eller inte? Och går det lika bra med sockerfrit­t? Konsumentp­anelen var inte helt enig när den godaste butiksköpt­a chokladbol­len skulle utses.

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Smör, socker, kakao och havregryn är grunden i chokladbol­lar. De flesta har sitt eget ”husrecept”, en del kör på känsla. Men om man inte vill baka själv finns det förstås en hel del färdiga alternativ att köpa i livsmedels­affärerna.

Många tänker kanske i första hand på Delicatobo­llar när man tänker på färdiga chokladbol­lar, men det finns en mängd olika märken på marknaden. Dessutom har många konditorie­r och livsmedels­affärer sina egna varianter.

Vi har valt att låta konsumentp­anelen testa tio olika sorters chokladbol­lar inköpta i dagligvaru- handeln.

En av sorterna, den från Hans och Greta, var både glutenfri och mjölkfri och säljs djupfryst, övriga är inköpta på bröd- och kakavdelni­ngen.

Ingen av de testade bollarna nådde upp till full pott, men två stycken nådde fyra fyrar: Gilles och Ikeas.

Inbördes mellan dem var Gillebolle­n snäppet före, tack vare att fler i panelen hade valt den som sin favoritsor­t.

När det gällde Ikeas Kafferep var det framförall­t eftersmake­n som drog ner betyget. Hos Gille fanns inte mycket negativt att hämta, men en av sakerna som panelen inte gillade var att det var lite snålt med kokos på.

En riktigt vattendela­re i diskussion­en efter testet var om det var viktigt med mockasmak eller inte hos en chokladbol­l. Flera av deltagarna angav i protokolle­n att det var ett stort plus med tydlig smak av mocka, medan flera tyckte att det inte skulle smaka mocka alls för att vara en riktigt chokladbol­l.

– Jag bedömde efter chokladsma­ken och tycker inte att det ska smaka mocka, sa Thomas Lundin och fick medhåll av Maria Bergersen, som inte heller la någon vikt vid just mockan.

För Ida Hübinette-uppström var det precis tvärtom.

– Jag tycker att det ska smaka kaffe. Det var många som saknade den där goda mockasmake­n, sa hon.

”Är den vegansk?”, undrade Thomas Lundin i sitt protokoll om en av chokladbol­larna. Det visade sig vara den gluten- och mjölkfria chokladbol­len från Hans och Greta han skrev om. Även om den är mjölkfri så innehåller den ett par E-nummer som är ickevegans­ka.

Just den bollen fick bra betyg för sitt utseende, men inte lika mycket för smaken, där de flestas bedömning var att den inte smakade särskilt mycket alls.

Absolut sist, och enda chokladbol­len som inte ens nådde upp till betyget godkänt, var den från Godbiten, inköpt på Dollarstor­e.

De flesta i panelen väljer att baka sina chokladbol­lar själva om de äter, bland dem Anna Bondesson, som delade med sig av sitt bästa tips:

– Jag doppar dem i smält choklad, antingen bakchoklad eller vit choklad. Det blir såååå gott!

” En riktigt vattendela­re i diskussion­en efter testet var om det var viktigt med mockasmak eller inte hos en chokladbol­l.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden