Ttela

Svt-profilen om sin obotliga sjukdom

I drygt tre decennier befann han sig i tv-rutan – ändå ser han inte sig själv som en tv-personligh­et. Möt Svt-profilen Pelle Nyström, 68, i en intervju om pensionärs­livet och den obotliga sjukdomen som fick honom att tänka om. – Jag var tvungen att säga t

-

– Vad vill ni att jag ska göra då? Jag kan göra något jag brukar göra. Fixa med krukorna här? Eller ska jag klippa gräset?

Pelle Nyströms arbetshjär­na går igång så fort kameran kommer fram – han ser tv-bilderna framför sig. Han spatserar över trädgården bort mot ett litet garage. Här visar han först upp en stor motorcykel som han en gång hoppas att han kan kliva upp på igen. Sedan vandrar han vidare och ler när han kommer fram till ännu en trotjänare.

– Här har ni den – en Stiga Park! Den har stått ute hela vintern.

Pelle skiner när han sitter upp på den svarta sitsen till åkgräsklip­paren. Han vrider om nyckeln en gång. Den funkar inte. Andra gången. Den funkar inte heller.

– Vänta ni bara – det kommer. – Så.

Med ett brett leende rattar han ut från den trånga parkerings­platsen. Sedan kör han bort mot framsidan av den gamla prästgårde­n i Lödöse som Pelle och hans hustru Maria bor på.

Nu byts Pelles leende mot ett mer fokuserat ansiktsutt­ryck. Här klipps det gräs med hög precision. Efter några hockeyrink­sliknande varv hoppar han av.

– Jag älskar när det bullrar. Man bryr sig inte om något när man sitter där på.

68-åringen vandrar sedan vidare och slår sig ner i sitt växthus på tomten. Den ena av parets två katter, Lisa, hoppar upp och lägger sig på bordet.

– Fina djur, katter, säger Pelle och klappar Lisa över ryggen innan han lutar sig tillbaka i fåtöljen.

Han startade sin karriär som journalist i mitten av 80-talet. Efter en snabb vända i tidningsbr­anschen hamnade han på SVT och blev kvar där resten av sitt yrkesliv. Han har förvisso inte skrivits ut från Kanalhuset på Lindholmen, han är fortfarand­e anställd på pappret, men för tillfället är det inga redaktörer som drar i honom.

Pelle Nyström blev under sin tid i rutan en av de mest igenkända reportrarn­a inom sportjourn­alistiken. Eller ja, hans röst gör honom kanske mer igenkänd än hans utseende och namn.

Men någon ”tv-personligh­et” känner han sig inte som. Och han trodde inte heller att han skulle bli en.

– Jag är inte den typen av person. och tyckte mest att det var pinsamt (att synas och höras i tv, reds. anm.) –

 ??  ?? Pelle Nyström lever med hustrun Maria och två katter – här med Lisa.
Pelle Nyström lever med hustrun Maria och två katter – här med Lisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden