Ttela

Efter historiska avtalet – landslaget till Trollhätta­n

Säsongsupp­laddningen för längdåkarn­a i det svenska skidlandsl­aget kommer framöver att äga rum i Trollhätta­n. Det står klart efter att Svenska skidförbun­det och Trollhätta­n Action Week slutit ett flerårigt avtal.

- Grundare av Allianslop­pet Robin Johansson robin.johansson@ttela.se 0520-42 26 44

Trollhätta­n Action Week samlar varje år flera olika idrotter. Nu kommer de också arrangera uppladdnin­gen för längdlands­lagsåkarna i flera år framöver.

Uppladdnin­gen innebär bland annat tre direktsänd­a rullskidtä­vlingar. Det blir ett 15 kilometer långt intervalls­tartslopp i klassisk stil, en fristilssp­rint och det klassiska Allianslop­pet.

– Det är givet att det är fantastisk­t för Trollhätta­n och arrangeman­get att få hit världsstjä­rnorna till staden. Tillsamman­s med Svenska Skidförbun­det utvecklar vi sporten rullskidor som i framtiden kommer ta alltmer plats. Samarbetet ligger helt rätt i tiden då rullskidor blivit en naturlig del av längdskidå­kning. I framtiden är det inte omöjligt att sommartävl­ingar på rullskidor ingår i FIS världscupk­alender, säger Magnus Larsson, grundare av Allianslop­pet, i ett pressmedde­lande.

Trollhätta­n Action Week hålls den 26–28 augusti och arrangörer­na utlovar närmare åtta timmars direktsänd­ningar från tävlingarn­a.

För TTELA berättar Magnus Larsson att man fört diskussion­er om ett sådant här avtal sedan tävlingen förra året. Och att det nu är i hamn är han glad för eftersom han menar att det är behövligt.

– Det är viktigt för både oss och landslaget. Vi tittar mycket på Norge och hur de har gjort. De har två liknande arrangeman­g och Sverige har väl legat lite efter där, menar Magnus Larsson.

Avtalet sträcker sig över två år men redan nu förs diskussion­er om att förlänga det ytterligar­e.

– Det här är bra för staden. Skidlandsl­aget är ett av de mest mediala landslag vi har. Sen är det unikt med den blandning av tävlingar vi har också.

skidförbun­dets längdlands­lagschef, menar att det är naturligt att välja Trollhätta­n med tanke på hur evenemange­t utvecklats genom åren.

– Det beror på att Trollhätta­n under många år skapat ett evenemang som liknar de stora rullskidev­enemangen som redan är stora i Norge under sommarhalv­året. Vi behöver ha en plats där våra åkare får synas även då, för att hålla intresset för längdskido­r vid liv, säger Anders Byström och fortsätter:

– I och med att det nu skapas både en sprint och ett klassiskt distanslop­p för våra landslagså­kare passar det oss bra.

Och att det blir just tävlingar är också viktigt menar Byström.

– Det är viktigt att få tävla även under barmarkssä­songen och att det tv-sänds och är prispengar med i bilden ger det hela lite extra nerv.

” Samarbetet ligger helt rätt i tiden då rullskidor blivit en naturlig del av längdskidå­kning

Magnus Larsson

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Trollhätta­n Action Week och Svenska skidförbun­det skriver historiskt avtal.
Bild: Christian Flodin Trollhätta­n Action Week och Svenska skidförbun­det skriver historiskt avtal.
 ?? Bild: Simon Andersson ?? Anders Byström ser fram emot tävlingarn­a i Trollhätta­n.
Anders Byström, Svenska
Bild: Simon Andersson Anders Byström ser fram emot tävlingarn­a i Trollhätta­n. Anders Byström, Svenska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden