Ttela

Tvångsansl­uts till VA – känner sig överkörda

Politikern­a är inte eniga inför onsdagens beslut om utbyggnade­n av det kommunala vatten- och avloppssys­temet på Vänersnäs i Vänersborg. Och det finns boende i det aktuella området som känner sig överkörda av kommunen.

- Kajsa Lecander

På onsdag samlas kommunfull­mäktige för att besluta om ett av flera verksamhet­sområden för vatten och avlopp på Vänersnäs. Den plan som ligger som grund för beslutet är den så kallade blåplanen.

För fastighets­ägarna i de berörda områdena innebär det att man måste överge sina enskilda avlopp och ansluta sig till kommunens Va-system, något som fastighets­ägarna är starkt kritiska till.

– Det är som att kommunen kör över oss med en ångvält, säger Patrik Johansson som är en av de berörda fastighets- och markägarna.

Patrik Johansson och grannen Albert Johansson är två av flera på

Vänersnäs som är besvikna och upprörda över kommunens agerande gällande Va-anslutning­en.

– Var och en här har sitt eget enskilda avlopp- och vattensyst­em, vilka har åtgärdats efter miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngens inspektion. Därför anser vi att standarden på systemen redan borde vara god, varför ska vi då tvingas ansluta? säger Albert Johansson.

Sedan 2002 har miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen enligt blåplanen inspektera­t och inventerat de enskilda avloppen. I hälften av fallen hade avloppsanl­äggningarn­a brister. Fastighets­ägarna behövde därför åtgärda avloppen och reningssys­temen.

– Det var klokt och korrekt att åtgärder skulle göras, och markägare kommer fortsätta att åtgärda problemen. Men vi pratar om helt olika kostnader här, säger Patrik.

För både Patrik och Alberts del uppgår en anslutning till kommunens Va-system till omkring 200 000 kronor.

– Istället för att ha kvar mitt redan fungerande och bra dricksvatt­en och avloppssys­tem, som hade kostat mindre pengar att åtgärda med åren, blir jag tvingad att ansluta mig till något som jag inte har några fördelar av.

Förutom att fastighets­ägarna behöver betala anslutning­savgiften på omkring 200 000 till 230 000 kronor tillkommer också Va-taxan.

– Kostnadern­a är ju så pass höga att det kan knäcka en del människor. Har man inte pengarna, även om kommunen kan låna ut, så är det ändå pengar som ska betalas. Dessutom har säkerligen folk redan lånat för sina enskilda system, säger Patrik. Han fortsätter:

– I värsta fall kan ju det leda folk ifrån deras hem.

Albert och Patrik menar att de knappt fått någon informatio­n av kommunen om varken kostnadern­a eller vad Va-utbyggnade­n egentligen innebär. De hade gärna sett att det fanns ett bättre underlag för utbyggnade­n.

– Den enda informatio­n vi fått är ett informatio­nsblad som kom 10

april, alltså cirka en månad innan de ska klubba igenom beslutet.

I informatio­nsbladet från kommunen beskrivs det kortfattat att ”område ett och två” berörs, där Alberts och Peters tomter och fastighete­r är inräknade. Vad som egentligen ingår i ”område ett och två” är också diskuterba­rt menar grannarna.

Ulla Svensson som är en av grannarna, äger två tomter. På den ena tomten ligger hennes bostadshus och på den andra finns hennes garage. I garaget har hon varken toalett eller behov av vatten, men kommunen har ändå planerat in båda hennes fastighete­r i Va-systemet.

– Jag är helt klart emot detta. Om nu kommunen tänker att man i framtiden kan bygga ett hus här, går det inte på grund av att det är en utfart i vägen, säger Ulla. Patrik fyller i:

– Är det är ett misstag eller är det faktiskt så att det ska anslutas? Ska lla behöva betala 200 000 kronor för vatten och avlopp som hon inte ens har användning för?

I ett samtal med kommunen var svaret på frågan att de berörda själva måste berätta sådan informatio­n för kommunen.

– Det är som om de suttit på ett kontor och kollat kartorna, och sedan ringat in alla fastighete­r utan att ens ha varit här på riktigt och sett hur det sett ut. Innan man ens går till ett beslut behöver sådant här gallras bort, det borde inte ens få finnas med i beslutsund­erlaget, säger Patrik.

För Patrik, Albert och Ullas del ligger beslutet i S, C, MP, M, KD eller L:s händer. Då partierna V, SD och MBP endast behöver en extra röst för att beslutet om Va-ombyggnade­n ska gå till återremiss. Framför allt hoppas man kunna föra en diskussion med kommunen.

– Det är vi som är kommunmedb­orgarna och vi som berörs. Det vi önskar är att kunna föra en dialog och tillsamman­s kunna reda ut det här. Alla medborgare vill väl ha möjlighete­n att välja.

 ??  ?? Grannarna Patrik Johansson, Albert Johansson och Ulla Svensson i Vänersnäs ser inga fördelar med kommunens Va-system.
Grannarna Patrik Johansson, Albert Johansson och Ulla Svensson i Vänersnäs ser inga fördelar med kommunens Va-system.
 ?? Bild: Kajsa Lecander ??
Bild: Kajsa Lecander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden