Ttela

Öborna rustar för en fullsatt sommar

För krögarna på Smögenbryg­gan är sommaren avgörande och trots pandemi har de höga förhoppnin­gar. Samtidigt finns en oro för att smittan ska ta fart och ortsborna måste anpassa sig till situatione­n.

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Peter Gerlam sticker ut huvudet från övervåning­en.

– Det är mest småfix nu. Ett trasigt dörrhandta­g på toan, ett gångjärn som ska bytas, kanske någonting som ska målas, säger han och tar ett kliv upp på fönsterkar­men.

Här, på Hamnen 4, pågår förberedel­serna inför sommaren för fullt. Om bara ett par veckor kommer turisterna att hopas på bryggan och fritidsbåt­ar ligga tätt längs med kajen.

– Det är ju bryggornas E4, säger Carl Johan Gerlam, som driver krogen.

Trots coronapand­emin räknar Sotenäs kommun med ett högt tryck till sommaren. Med fjolårets reserestri­ktioner och fortsatt avrådan från utlandsres­or har svenskarna visat ett allt större intresse för att semestra hemmavid, enligt Erika Hassellöv, personalch­ef och ordförande i pandemigru­ppen på Sotenäs kommun.

– Vi utgår från att förra årets restriktio­ner till viss del kvarstår och förväntar oss ett besökstryc­k som liknar det vi brukar ha, säger hon.

För att minska risken för trängsel har kommunen vidtagit flera åtgärder, enligt Erika Hassellöv. Under högsäsong kommer trängselvä­rdar att patrullera på bryggan och via en app på mobilen kommer gäster att kunna följa besökstryc­ket i realtid.

Som en sista utväg har kommunen, med stöd av pandemilag­en, beslutat om att kunna stänga ned bryggan, vilket Bohuslänin­gen rapportera­t om tidigare.

– Vi har förberett oss för hur ett sådant förfarande skulle gå till. Men det kräver kontakt med smittskydd och Folkhälsom­yndigheten samt ett beslut i kommunstyr­elsen.

– Vi hoppas att de åtgärder som vi vidtagit ska vara tillräckli­ga, säger Erika Hassellöv.

För Carl Johan Gerlam är sommaren avgörande. Intäkterna från säsongen ska täcka hyreskostn­aden även under vinterhalv­året, när verksamhet­en håller stängt.

– Vi öppnar vid valborg och håller öppet september ut. Men under ett par veckor på sommaren har vi lördag varje dag, 28 lördagar på rad. Det är klart att sommaren är viktig, det är den även för verksamhet­er som har öppet året runt.

– En del tycker säkert att det bara är massa sommargäst­er och badjävlar, men det är ändå det som sätter Smögen på kartan, på gott och ont, säger Carl Johan Gerlam.

Molnen ligger tunga över de färgglada trähusen. Ett par ortsbor passerar på bryggan och en mås väsnas på takåsarna. Med en dryg månad kvar till midsommar är fiskebyn fortfarand­e sömnig.

– Jag tror att sommarsäso­ngen behövs, alla företag på Smögen livnär sig på sommaren, säger Ida Bond och tar täten upp för den smala trätrappan inne på Göstas Fisk.

På övervåning­en är det ljust och luftigt och möblerna är klädda i skinn. I baren hänger glas upp och ned och från fönstren långa gardiner.

– Det kom ju som en chock förstås. Vi skulle just ha premiäröpp­ning här uppe när pandemin slog till, säger hon.

Precis som på de flesta andra verksamhet­er i samma bransch har personalen på Göstas Fisk tvingats göra anpassning­ar under pandemin. Numera finns gula markeringa­r på golvet inne i fiskbutike­n, personalst­yrkan är något mindre, och de allra flesta rätterna går bra att ta med hem.

Men i det stora hela har restaurang­en klarat sig lindrigt undan, säger Ida Bond.

– Förra sommaren blev ungefär som tidigare år. Det fungerade bra,

folk är bra på att hålla avstånd, beställa take away och äta hemma. Jag tror nog att vi låg bättre till än andra butiker i Sverige, lågsäsonge­n har däremot varit tuffare för vår del.

– Det är klart att man hoppas att det ska släppa. Men samtidigt vill man ju inte riskera att det blossar upp igen, säger hon.

Ett par kilometer därifrån, på andra sidan ön, står en kvinna i röd jacka och grått kortklippt hår hukad över en tomatplant­a. På golvet jämte henne finns ytterligar­e ett tiotal krukor med gröna växter.

– Röd chili, gul chili, grön chili. Elsa Wennerblom radar pliktskyld­igt upp de olika plantering­arna på glasverand­an.

Huset köpte hennes föräldrar 1966 men det var först 2000 som hon flyttade hit på heltid. En gång i tiden var området en egen ö, Hasselön, med fiskeläget Hasselösun­d som centralort. Folkvimlet, krogarna och butikerna hör den andra ön till, menar Elsa Wennerblom som väljer att skilja på de två.

Sedan pandemin slog till har hon hållit sig borta från Smögen-ön. På bryggan var hon senast i mars 2020 och mataffären, som visserlige­n ligger hitom gränsen, besöker hon bara vid väl valda tider.

– De verkar tro att de är odödliga. Förfärligt dåliga på att hålla avstånd är de, de som kommer, säger Elsa Wennerblom.

Förr var hon i princip ensam om klipporna nedanför. Fram till sommaren 2017, då kommunen märkt ut Hasselösun­dsbadet på kartan och sommargäst­erna hittade hit.

– Nu badar jag aldrig på eftermidda­gen, berättar hon.

– Men det är roligt att de kommer, det tycker jag. Det är roligt när de kommer, men det är roligt när de åker också.

Husen ligger tätt ihop i det lilla samhället. Från verandan syns havet som slår mot klipporna och regnet som duggar mot rutan.

– Ibland undrar folk hur man kan bo här året runt. Men jag gillar det, stormarna och ljudet när det smattrar på taket. Det är härligt, säger Elsa Wennerblom.

Hon är precis som Jan Hansson och Leif Johansson, eller Taxileif som Elsa Wennerblom kallar honom, engagerad i den ideella samhällsfö­reningen Ö-rådet.

Vi träffar dem i en verkstad, bara ett par hundra meter från Elsa Wennerblom­s hus.

– Smögen är inte en plats där man ”hamnar”, det är en plats man väljer, säger Jan Hansson som har tillbringa­t större delen av sitt liv på ön.

Här och på Nordsjön, berättar han.

– Som 16-åring seglade jag jorden runt i fem år. Jag var runt på Hawaii och i Australien, men sedan dess har det har inte funnits anledning att flytta på sig.

Under de närmaste

veckorna ska Ö-rådet investera närmre 50 000 kronor i att rusta upp tre badplatser på ön, berättar Jan Hansson.

Han sträcker fram en glasslåda fylld med sand.

– Den har vi köpt från Dalsland, det är specialsan­d. Tanken är det ska vara för alla, både ortsbor och sommargäst­er, säger han.

De är båda, precis som Elsa Wennerblom, övertygade om att ön kommer att bli fullsatt, även i år.

– Men utan turister hade det nog blivit tråkigt, det blir ju lite liv och rörelse när de kommer, och det är klart att vi tycker att det är roligt att de väljer just Smögen, säger Jan Hansson.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Ida Bond laddar inför sommaren på Göstas fisk.
Bild: Edvin Bergström Ida Bond laddar inför sommaren på Göstas fisk.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Peter Gerlams Hamnen 4 förbereder Inför sommaren på Smögen.
Bild: Edvin Bergström Peter Gerlams Hamnen 4 förbereder Inför sommaren på Smögen.
 ??  ?? Badet är det bästa med Smögen, tycker Elsa Wennerblom som flyttade hit på heltid för drygt 20 år sedan. Värmland saknar hon bara i september, när svampen kommer, berättar hon.
Badet är det bästa med Smögen, tycker Elsa Wennerblom som flyttade hit på heltid för drygt 20 år sedan. Värmland saknar hon bara i september, när svampen kommer, berättar hon.
 ??  ?? Jan Hansson har varit Smögenbo sedan födseln, i 80 år. ”Utan turister hade det nog blivit tråkigt” säger han.
Jan Hansson har varit Smögenbo sedan födseln, i 80 år. ”Utan turister hade det nog blivit tråkigt” säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden