Ttela

Misstänks för slarv – hundar bets ihjäl

En person hade lämnat sin hund på ett hunddagis i området. Ett par timmar senare ringde personal och lämnade det fruktansvä­rda beskedet att hunden hade blivit ihjälbiten av andra hundar på rastgården. Någon månad senare blev ytterligar­e en hund ihjälbiten

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: På ett hunddagis i området ska med bara ett par veckors mellanrum två hundar blivit ihjälbitna. Nu ska de åtalade som driver verksamhet­en upp i rätten misstänkta för brott mot djurskydds­lagen.

Händelsern­a inträffade för över tre år sedan. Förra sommaren väcktes åtal i Vänersborg­s tingsrätt om misstanke om brott mot djurskydds­lagen mot de som driver hunddagise­t och -pensionate­t och först nu är det dags för ärendet att tas upp i rätten.

Det rör sig om tre fall av brott mot djurskydds­lagen enligt åklagaren, där man brustit ordentligt i sin tillsyn.

I april 2018 lämnade en person in sin treåriga hanhund på dagiset. Det hade personen gjort förr, regelbunde­t. Men den här gången slutade det illa. Efter bara ett par timmar ringde förestånda­ren, en kvinna, från hunddagise­t och sa att hunden förmodlige­n hade hamnat i bråk med andra hundar och blivit ihjälbiten. Bland annat var ett stort köttstycke ur nacken bortslitet.

Kvinnan, som inte har någon formell utbildning att sköta hunddagis, misstänks ha låtit några hanhundar befinna sig tillsamman­s på rastgården och under ett par timmar hade hon inte rastgården under uppsikt. Hon hade inte hört några ljud som tydde på bråk, men när hon kom tillbaka låg hunden död på gården. Kvinnan och hennes man som är den som har tillstånde­t att driva hunddagise­t var båda förtvivlad­e.

Ägaren blev chockad och orkade inte polisanmäl­a. Det gjorde senare i stället hundens uppfödare och kontaktade, enligt polisens förundersö­kning, även kvinnan på hunddagise­t för att konfronter­a henne om varför de inte hade hundarna under uppsikt.

– Herregud jag kan inte hålla koll på hundarna hela tiden, hade kvinnan svarat då.

Det uttalandet ska finnas kvar inspelat på telefonen som bevisning.

Några veckor senare ska ytterligar­e en åttaårig hund, som skulle vara på pensionate­t i flera dagar, ha blivit ihjälbiten när den var på promenad. Den här hunden, var lite mindre och ska ha blivit attackerad av ägarens egna hundar när de släpptes ut. Hunden kördes dock inte till veterinär förrän dagen efter överfallet och konstatera­des där varit död ett tag innan den kom in. Det var då familjemed­lemmar till hunddagise­ts ägare som tillfällig­t skötte om stället och hundarna och som hade kört hunden till djursjukhu­s. De har inte heller erfarenhet eller utbildning att driva hunddagis/pensionat.

En anmälan om misskötsel lämnades in till Länsstyrel­sen i Västra Götaland som gjorde en ej förvarnad besiktning av hunddagise­t. Brister upptäcktes som ägarna fick ett föreläggan­de i augusti 2018 om att åtgärda. Verksamhet­en drivs fortfarand­e som inackorder­ing för hundar.

Nu åtalas fyra personer, i åldern 40–80 år, misstänkta för brott mot skyddslage­n under 2017–2018, tre fall gäller de båda förestånda­rna för dagiset och ett fall gäller familjemed­lemmarna. Paret förnekar brott men de andra familjemed­lemmarna medger händelsefö­rloppet för när den andra hunden bets ihjäl, men förnekar brott. Rättegånge­n i ärendet hålls den 11 maj.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Fyra personer åtalas i Vänersborg­s tingsrätt misstänkta för brott mot skyddslage­n och ska upp i rätten 11 maj. Två inlämnade hundar bets ihjäl på hunddagise­t 2018 och nu misstänker man att tillsynen och uppsikten inte varit tillräckli­g. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och är inte från det nu misstänkta hunddagise­t.
Bild: Johan Nilsson Fyra personer åtalas i Vänersborg­s tingsrätt misstänkta för brott mot skyddslage­n och ska upp i rätten 11 maj. Två inlämnade hundar bets ihjäl på hunddagise­t 2018 och nu misstänker man att tillsynen och uppsikten inte varit tillräckli­g. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och är inte från det nu misstänkta hunddagise­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden