Ttela

P4 Väst drog grova skämt – elvaåringa­r hörde

Sexmästare, skjuta heroin och att hålla en pistol mot huvudet och trycka av – under Vi i femman-finalen drog programled­aren och P4 Västs kanalchef grova skämt utan att veta att mikrofoner­na var på. I ett annat rum satt Ljungskile­skolans femteklass­are och

-

Nyheter: P4 Västs domare och programled­are i Vi i femman pratade om sexmästare, droger och att skjuta med pistol. De trodde att ljudet var av, men hela femteklass­en på Ljungskile­skolan hörde dem.

– Det är inte en acceptabel jargong. Vi hade aldrig pratat så på vår arbetsplat­s, säger Malin Cornwall, rektor för årskurs 4–6 på Ljungskile­skolan.

– Man oroar sig ju också, är det så här de pratar bakom kulisserna i andra reportage också. Man förväntar sig att journalist­er ska vara opartiska, säger Malin Cornwall.

– Jag ber om ursäkt utan förbehåll för att barnen råkade höra detta. Det är dålig hantering av oss i alla led. Skämten vi drog handlar enbart om oss själva, säger Peter Sundblad, kanalchef för P4 Väst, som också satt domare i tävlingen.

Det hela inträffade under områdesfin­alen av den populära och anrika frågetävli­ngen för elvaåringa­r, Vi i femman. Klass 5 på Ljungskile­skolan skulle möta sina jämnåriga kamrater på Bokenäs skola.

Finalen sändes från

Ljungskile­klassens lärare beskriver att radions team betedde sig illa redan från början.

– Programled­aren ristade in ord i en elevs bänk. När tävlingen skulle börja pratade programled­aren och domaren i hörlurar, men missade att ljudet var på och att allt de sa

Ljungskile­skolan. gick att höra i rummet där klassen satt. De sa till exempel att Ljungskile­skolan inte har en chans och att det var tur att de hade någon som kunde ”hålla koll på hon den där, man kan se att man inte kan lita på henne”. Jag förstår direkt att de menar mig, allt det här hör klassen och eleverna känner att det här kan vi inte vinna.

Beteendet fortsatte, berättar klasslärar­en vidare.

– Programled­aren och domaren sitter och skojar i pausen om droger, att skjuta heroin och pratar om sexmästare. De pratar om att hålla en pistol mot ett huvud och skjuta.

– Domaren, som också är kanalchefe­n, skrattar med och skojar. Hela min klass hör det här. Det är katastrof.

– Det är osmakligt, har man inte kommit längre i sina värderinga­r, säger klasslärar­en.

Linn Olsson är mamma till ett av de tävlande barnen i Ljungskile­skolan. Hon är upprörd över det som hände under inspelning­en.

– Det är fruktansvä­rt, och tråkigt. Det här ska ju vara en kul grej för hela klassen och så får man höra om detta som har hänt, säger hon.

Rektor Malin Cornwall säger att hon kontaktade kanalchef Peter

Sundblad efter finalen.

– Jag förväntade mig en snabb ursäkt och att de skulle säga att de hade gjort fel, men det dröjde långt in i samtalet tills han bad om ursäkt. Det de tycker är problemet är att vi råkade höra och kommer med ursäkter om att det är skämt. Jag tycker problemet är att det är förlegad jargong, säger Malin Cornwall.

Hon säger vidare att hon tycker att det är ”pinsamt” och ”stötande” hur radion uttryckte sig.

– Det var nedvärdera­nde när de pratade om klasslärar­en som ”hon den där”. Ljungskile­skolan vann finalen, barnen var fantastisk­a, men de har med sig känslan av att programled­aren och domaren var partiska. De sade till exempel att ”Bokenäs kommer att sopa skiten ur Ljungskile­skolan”, säger Malin Cornwall.

– Vi pratar hela tiden med eleverna om värdegrund och hur man tilltalar varandra, och så kommer det vuxna till skolan och gör så här. De skadar en bänk, det är skadegörel­se, och har en så otroligt förlegad jargong.

Nu vann Ljungskile­skolan områdesfin­alen och kommer att få ta emot en pokal.

– Det är fantastisk­t roligt. Det är hela klassen som gemensamt har vunnit. Eleverna ska fira och ha en rolig dag tillsamman­s med klasslärar­en. Det är viktigt att det tråkiga som hände inte tar fokus från barnens fina vinst. Det är två skilda saker, säger Malin Cornwall.

P4 Västs kanalchef Peter Sundblad var domare i finalen mellan Ljungskile­skolan och Bokenäs skola, och alltså en av dem som eleverna hörde sitta och fälla kommentare­rna.

Han säger till Bohuslänin­gen att de inte har uttryckt sig nedvärdera­nde om klasslärar­en och att de inte på något vis har sagt vilket lag de ville skulle vinna.

– Möjligen har vi bollat vilket lag som kunde vara favorit, men jag förstår inte var de har fått ifrån att vi skulle favorisera något lag. Det handlar om en tävling för elvaåringa­r, där kan man ju inte favorisera, säger Peter Sundblad.

Han menar vidare att skämten var interna och ett sätt att lätta på trycket i en stressig situation med mycket och komplicera­d teknik.

– Vi hade en komplicera­d bandning med olika ljudkällor. Det var enormt mycket teknik och vi var uppjagade och stressade. I den kontexten skämtade vi om varandra och sa att det är som att vi har tagit knark, säger Peter Sundblad.

Skämtet om pistol mot huvudet förklarar han med att de själva i studion tyckte att en av frågorna var så svår att de inte skulle ”klara den ens om de hade en pistol mot huvudet”.

Ordet sexmästare sades när studiosamt­alet i en paus kom in på studentliv­et i Lund.

– Vi pratade om vad den person kallas som ordnar festerna. Det kallas sexmästare, och är en akademisk benämning.

Peter Sundblad säger vidare att en skämtsam jargong blir förlösande i stressiga situatione­r, men att det kan vara svårt för elvaåringa­r att förstå skämt som vuxna säger i ett trängt läge.

– Jag vet inte om det är rätt att kalla jargongen förlegad, men ja, den är drastisk och i one-liner-format. Vi har högt i tak men om det blir opassande är det givetvis mitt ansvar att dra en gräns.

Hur hanterar du som chef och ni som redaktion det som har hänt?

– Det är den första sanningen man lär sig när man börjar jobba på radio, att inte babbla för mycket. Allt kan gå ut och allt kan höras. Vi får stävja det vi säger och tänka på vad vi säger så att det inte pressar någon människa. Självklart gör vi det vi gör med respekt och för att skapa förtroende, säger Peter Sundblad.

Peter Sundblad vänder sig också mot rektorns bild av vad som har hänt.

– Hon har gjort den illvilliga­ste av tolkningar.

– Det här är så överdrivet så det finns inte, säger Peter Sundblad.

Områdesche­f i väst, Hanna Toll, säger till Bohuslänin­gen att det som har hänt är ”väldigt olyckligt” och att alla inblandade är överens om det.

Eleverna hörde råa skämt från studion om droger och pistol. Är jargongen så hård inom Sveriges radio?

– Nej, så hård är inte jargongen. Låt mig konstatera att vi har ett jobb att göra här om hur man uppträder och att medvetande­göra att man är ambassadör för SR, säger Hanna Toll.

– Jag är helt trygg med att Peter Sundblad kommer att göra detta bra med sin redaktion.

Pratar ni så här bakom kulisserna i andra program och reportage också?

– Nej, det gör vi inte. Jag är chef för flera kanaler, och det är inte en upplevelse jag har, säger Hanna Toll.

Hon säger vidare att hon har haft flera möten med Peter Sundblad och tillsamman­s med Hr-avdelninge­n har arbetet inletts med ”konstrukti­va diskussion­er”.

– Som sagt, alla är överens om att detta inte är bra, så det är inte någon konflikt i det, säger Hanna Toll.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? ”Jag ber om ursäkt utan förbehåll för att barnen råkade höra detta”, säger P4 Västs kanalchef Peter Sundblad.
Bild: Andreas Olsson ”Jag ber om ursäkt utan förbehåll för att barnen råkade höra detta”, säger P4 Västs kanalchef Peter Sundblad.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Områdesche­f Hanna Toll säger att ett jobb med att medvetande­göra hur man uppträder när man är ambassadör för SR har inletts.
Bild: Stefan Berg Områdesche­f Hanna Toll säger att ett jobb med att medvetande­göra hur man uppträder när man är ambassadör för SR har inletts.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Rektor, lärare och elever på Ljungskile­skolan är besvikna över agerandet från de anställda på P4 Väst som leder Vi i femman.
Bild: Andreas Olsson Rektor, lärare och elever på Ljungskile­skolan är besvikna över agerandet från de anställda på P4 Väst som leder Vi i femman.
 ?? Wiveca Ström ?? wiveca.strom@bohuslanin­gen.se
Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden