Ttela

Stoppa tidstjuvar­na i skolans värld

I barnbokskl­assikern ”Momo eller kampen om tiden” finns det små gråa herrar, som stjäl människorn­as tid. Tidstjuvar­na skapar jäkt, stress och otrevnad för folk, som inte längre hinner med någonting. Inte heller förstår de vart all tid har tagit vägen.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Samma sak är lätt att fråga sig när man tittar på den svenska skolan. Regelbunde­t hörs krav på ökat antal undervisni­ngstimmar i vissa ämnen, för att höja resultaten, ofta utan att det specificer­as om de ska tas från andra ämnen eller om timplanen som helhet ska utökas.

Nyligen lämnade en statlig utredning över sitt betänkande till utbildning­sminister Anna Ekström (S), med förslag på olika insatser för de elever som riskerar att lämna grundskola­n utan behörighet till gymnasiet. Överlag innebär de insatser som utredninge­n tittat på att det skjuts till fler timmar, främst i kärnämnena, i form av läxhjälp, lovskola och anpassade timplaner.

Som utredarna påpekar finns det två målgrupper för förslagen, med rätt olika förutsättn­ingar. För nyanlända, som gått kort tid i svensk skola, finns det goda skäl att erbjuda fler timmar så att de har större chans att komma ikapp. Då är det allra främst undervisni­ng i svenska språket som behövs.

Men vad gäller de elever som gått i svenska skolan, fast som sackat efter längs vägen och i nionde klass helt enkelt inte har de kunskaper som krävs, framstår fler undervisni­ngstimmar mest som ett plåster på ett brutet ben. Efter att för få åtgärder satts in under en haltande skolgång blir högstadiet en kamp mot klockan för att försöka klara behörighet, ofta med minsta möjliga marginal. Det är ett svek.

Att problemet i svensk skola skulle vara för få antal undervisni­ngstimmar är ytterst tveksamt. Jämfört med Finland, som ofta lyfts för sina höga skolresult­at, så tillbringa­r svenska elever faktiskt mer tid i klassrumme­t. Att lägga till mer tid lär inte höja resultaten, om man inte rår på de tidstjuvar och systemfel som finns i skolan.

Svenska lärare jobbar fler timmar i veckan, men lägger färre av dem på att faktiskt undervisa jämfört med lärare i andra Oecd-länder. Det är ett problem. Lärare är utbildade för att undervisa, men har fått allt fler arbetsuppg­ifter utöver själva kärnuppdra­get. Fick de avlastning av andra yrkesrolle­r i skolan, såsom lärarassis­tenter, skulle dyrbar tid kunna nyttjas bättre.

Även dålig studiero, som skapar sämre koncentrat­ion, slösar bort mycket tid. För stora klasser, där läraren får mindre tid att lägga på varje enskild elev, är också problemati­skt.

” Lärare är utbildade för att undervisa.

Även en övergång till ett tretermins­system kan vara värt att titta på, då det finns tecken på att det långa svenska sommarlove­t hämmar kunskapsut­vecklingen för många barn. En sådan förändring behöver inte innebära fler undervisni­ngsdagar, bara att dagarna fördelas annorlunda under året. Utredninge­n konstatera­r i alla fall att det bör utredas vidare.

Förändring­ar i skolan tar tid. För de elever som i dag riskerar att inte nå godkänt behövs snabba åtgärder likt de utredninge­n föreslår. Men det kan inte vara lösningen på lång sikt. Snarare måste skolans tidstjuvar identifier­as och motas bort från klassrumme­n.

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? Tidstjuvar­na i skolan måste bort för att fler elever ska kunna nå behörighet till gymnasiet.
Bild: Lars Pehrson Tidstjuvar­na i skolan måste bort för att fler elever ska kunna nå behörighet till gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden