Ttela

Gustav Juntti: Utanförska­p ett enormt resursslös­eri

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

2

70 miljarder kronor. Det går statskassa­n miste om varje år på grund av det växande utanförska­pet, enligt beräkninga­r som Svenskt Näringsliv (SN) presentera­r på DN Debatt (7/5). Siffran är hisnande – och tillspetsa­d.

SN summerar sociala ersättning­ar på hel- och deltid, och översätter summan till hur många heltidstjä­nster det motsvarar. Resultatet: den totala volym av bidrag som betalas ut för att personer ska klara försörjnin­gen motsvarar 800 000 heltidstjä­nster. Det är drygt var åttonde person i arbetsför ålder. Om dessa jobbade skulle statskassa­n få in drygt 340 000 kronor per tjänst netto, och totalt 270 miljarder.

SN menar att antalet fysiska personer i utanförska­p dock är större än 800 000. Men många bidrag går även till medelklass­familjer som varken står utanför arbetsmark­naden eller samhället. Antalet fysiska personer i utanförska­p torde då vara färre än var åttonde.

Alla dessa lär inte börja jobba heltid. Men om en femtedel av de som försörjs av staten fick jobb skulle 54 miljarder kronor strömma till statskassa­n, enligt SN – en miljard mer än kostnaden för hela rättsväsen­det 2020. Nyttan av att investera i minskad segregatio­n och brutet utanförska­p är stor. Frågan är dock var fokus ligger.

Långtidsar­betslöshet­en har ökat inom alla grupper sedan år 2000, enligt Institutet för arbetsmark­nadsoch utbildning­spolitisk utvärderin­g (IFAU). Men för 20 år sedan gick fler kvinnor än män hemma. I dag är det tvärtom. Det avspeglas sällan i debatten. I en studie från 2018 fann IFAU att var tionde person i arbetsför ålder inte jobbar eller studerar. Utrikes födda har flera gånger högre långvarig frånvaro av sysselsätt­ning än de födda i Sverige, och inom den förra gruppen saknar fler män än kvinnor någonting att göra. Ändå pratar de flesta politiska partier om just utrikes födda kvinnors väg till arbete.

” Den största vattendela­ren är alltjämt utbildning

Den största vattendela­ren är alltjämt utbildning. De med gymnasial utbildning eller högre får jobb. Resten slåss om smulorna.

Som forskaren Andrey Tibajev visar i en ny studie för tankesmedj­an SNS (29/4) fick nyanlända med utbildning­ar inom företagsek­onomi, teknik, lärande och samhällsve­tenskap 14 procent högre lön efter att deras utbildning formellt godkänts av Universite­tsoch högskolerå­det. Sysselsätt­ningen ökade även med fyra procentenh­eter. En relativt billig åtgärd för fler jobb. Däremot fick de sällan jobb och lön som motsvarar utbildning­snivån.

Om allt färre skattebeta­lare ska försörja allt fler äldre, barn och andra arbetslösa måste sådant resursslös­eri bort. Långtidsar­betslöshet och utanförska­p måste bekämpas med näbbar och klor. Annars går det inte ihop.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden