Ttela

Buskörning­ar hör inte hemma i trafiken

- Jenny Wester lokalpolis­områdesche­f i Östra Fyrbodal Fredrik Hallstenss­on gatu- och parkchef i Trollhätta­ns stad

Svar på Vi vågar snart inte ta en kvällsprom­enad, 6 maj.

Alla ska kunna röra sig tryggt, fritt och säkert i staden – det gäller också i trafiken. Polisen och kommunen arbetar med gemensamma krafter för att alla ska känna sig trygga på vägar och gator. Men ytterst är det bilföraren­s ansvar att köra på ett säkert sätt som inte utsätter människor för fara.

Från kommunens sida prioritera­r vi trafiksäke­rheten i områden och på vägar där vi vet att åtgärderna gör mest nytta, det vill säga där vi kan förhindra allvarliga trafikolyc­kor. Men det är svårt att bygga bort alla risker i trafiken – fler farthinder är både kostsamt och gör det svårare för exempelvis bussar att komma fram. I värsta fall tar många bilister andra vägar som kanske till och med ökar riskerna.

Vad kan vi då göra åt dem som inte följer trafikregl­erna? Även polisen prioritera­r resurserna där vi behövs mest. Vi gör trafikkont­roller på de tider och platser då många kör för fort. Hur vet vi det? Genom statistik om olyckor och tillbud, men också utifrån allmänhete­ns tips till oss. Era iakttagels­er är viktiga! När polisen syns i trafiken kan vi få många att lätta på gaspedalen och faktiskt respektera de trafikregl­er som vi alla har ett ansvar att följa.

För den som ändå inte följer trafikregl­erna? Ja, då återstår att omhänderta körkortet eller böter. Polisen i Östra Fyrbodal skriver fler ordningsbö­ter än någonsin – jämför vi perioden årsskiftet fram till sista april med förra året har antalet utfärdade ordningsbö­ter närmast dubblerats. Det beror på lokala trafikinsa­tser och digitala verktyg för att utfärda böter.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? ”Måltiden i vården kan naturligtv­is inte ensamt förbättra matvanorna och hälsan hos invånarna i Västra Götaland, men kan bidra till spridning av kostrekomm­endationer som förebygger sjukdom”, uttrycker debattörer­na.
Bild: Fredrik Sandberg ”Måltiden i vården kan naturligtv­is inte ensamt förbättra matvanorna och hälsan hos invånarna i Västra Götaland, men kan bidra till spridning av kostrekomm­endationer som förebygger sjukdom”, uttrycker debattörer­na.
 ??  ?? ”Alla ska kunna röra sig tryggt, fritt och säkert i staden – det gäller också i trafiken”, uttrycker skribenter­na.
”Alla ska kunna röra sig tryggt, fritt och säkert i staden – det gäller också i trafiken”, uttrycker skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden