Ttela

Fastighets­ägare tvingas ansluta sig till avlopp

Nu är det dags för nästa stora Va-utbyggnad i Vänersborg. Nya strider om vem som ska kopplas in på nätet och inte är att vänta.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

På onsdagen ska kommunfull­mäktige i Vänersborg ta beslut om två verksamhet­sområden för vatten och avlopp på Vänersnäs i närheten av Gaddesanna. Totalt handlar det om lite mer än 50 fastighete­r.

– Vi är ålagda av länsstyrel­sen att lösa VA i området och vi är redan försenade, säger kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S).

Enligt lagen om allmänna vattentjän­ster ska kommunen ”i ett större sammanhang” ordna VA om det behövs ”med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön”. Ett större sammanhang är i praktiken en samling på 20 till 30 fastighete­r.

Samtidigt finns det enligt samma lag möjlighet att göra undantag för fastighete­r inom det beslutade området om ”behov av vattenförs­örjning och avlopp lämpligen kan ordnas genom enskilda anläggning­ar som kan godtas med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön”.

Men kommunens makt är stor i de här frågorna och att slippa vara med i ett verksamhet­sområde har visat sig vara i stort sett omöjligt, de fastighete­r som hamnar inom gränsen tvingas i praktiken.

Hur kvaliteten på befintliga anläggning­ar på fastighete­rna är känner Benny Augustsson inte till i detalj men han påpekar att de måste fungera under lång tid.

– De enskilda anläggning­arnas standard känner jag inte till. De uppgifter jag har är att våra tjänstemän har varit ute och tittat, säger han.

Politikern­a är inte eniga i frågan. När ärendet var i kommunstyr­elsen ville tre partier, V, SD och MBP, återremitt­era ärendet, alltså skicka tillbaka det till tjänstemän­nen för ytterligar­e behandling innan beslutet tas.

Partierna vill att kommunen ska ta kontakt och kommunicer­a planerna med de berörda fastighets­ägarna och visa varför de enskilda fastighete­rna ska ingå i verksamhet­sområdet.

James Bucci (V) säger:

– Flera har redan åtgärdat sina enskilda avlopp och då blir de med all rätt förbannade när de blir tvingade av kommunen. Som enskild är det oerhört svårt att slippa. Man kan inte komma åt kommunen när området väl uppritat och fullmäktig­e har tagit beslut. Jag vill att kommunen innan beslutet har en dialog med de som berörs. Man har inte lyft ett finger för att dokumenter­a vad folk har för anläggning­ar och vad de vill i den här frågan. Som politiker vill jag veta det innan jag är med och fattar beslutet. Och det finns inget som hindrar oss att inom området göra undantag för de som har godkända anläggning­ar.

Den så kallade Blåplanen ligger till grund för var verksamhet­sområdena ska införas. Men James Bucci menar det nu liggande förslaget i vissa fall inte stämmer överens med planen.

Beslutet i fullmäktig­e blir förmodlige­n mycket tajt. Om alla ledamöter i de partier som i KS ville ha en återremiss, alltså V, SD och MBP, i fullmäktig­e följer den linjen får man ihop 16 röster.

För att få en återremiss räcker det med en tredjedel av rösterna och eftersom fullmäktig­e har 51 platser är det alltså tillräckli­gt att en enda ledamot från S, C, MP, M, KD eller L vill skicka tillbaka ärendet för att det ska bli så.

Men Benny Augustsson kan inte se vad en återremiss skulle leda till.

– Något möte med de boende får vi inte ha på grund av pandemin och brev med informatio­n har redan gått ut.

Och han har inte märkt av några större protester mot planerna.

– Vi fick ett mejl i går kväll (söndag), det är det vi har fått. Och vad jag har förstått har det inte gått något larm till tjänstemän­nen. Många vill vara med och några vill absolut inte. Jag har full förståelse för det och för att folk tycker att det handlar om mycket pengar, säger han.

” Flera har redan åtgärdat sina enskilda avlopp och då blir de med all rätt förbannade när de blir tvingade av kommunen.

James Bucci (V)

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Utbyggnade­n av det kommunala Va-nätet i Vänersborg fortsätter. Nu är det dags för Vänersnäs.
Bild: Johan Nilsson Utbyggnade­n av det kommunala Va-nätet i Vänersborg fortsätter. Nu är det dags för Vänersnäs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden