Ttela

Ny trädgård ska locka insekter och besökare

En ny trädgård ska locka besökare och insekter till Bergagårde­n på Hunneberg. – Här bygger vi ett paradis för pollinerar­e, säger Charlotta Bang

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Just nu anläggs en 700 kvadratmet­er stor trädgård vid Bergagårde­n. Den ska inte bara locka människor till platsen, meningen är att även pollineran­de insekter ska attraheras.

– Vi vill bidra med grön infrastruk­tur. Och så blir det ett bra bidrag till Bergagårde­n, ett helt nytt inslag, säger Charlotta Bang, verksamhet­schef för stiftelsen Bergagårde­n.

Trädgården är uppbyggd av olika markbäddar: en våtbädd, en kalkbädd, ett stenparti, en sandbädd och en hügelbädd. Den sistnämnda består av organiskt material som håller fukt bra och som avger värme när det förmultnar.

– Bäddarna ger olika förutsättn­ingar och olika växter, säger Charlotta Bang.

Och att det är olika växter i de olika rabatterna innebär att ett större antal arter av pollineran­de insekter lockas.

– Vitsen är att trädgården ska inspirera de besökare som kommer hit. Om alla gör en bädd hemma är det en jättevinst, säger Monika Ståhl, naturpedag­og på Hunnebergs naturskola.

Trädgården är inte bara till för besökarna utan även för Naturskola­n.

Under senare år har det talats om hur viktiga pollinerad­e insekter är och hur viktigt det är att gynna dem. Av den anledninge­n fördelar Naturvårds­verket pengar via projektet LORNA. Det är med hjälp av de pengarna och insatser av volontärer som trädgården blir verklighet.

– Vi behöver hjälpa pollinerar­na, säger Charlotta Bang.

Just nu håller man på att göra i ordning marken för att växterna ska få de rätta förutsättn­ingarna och enligt planen ska plantering­en börja i slutet av månaden. De olika delarna av trädgården är planerade så att de ska blomma hela säsongen. Sedan behöver förstås alltihopa tid för att växa till sig. I augusti är det dags för invigning.

Stiftelsen Bergagårde­n är huvudansva­rig men man hoppas få hjälp av volontärer­na att hålla ordning på odlingarna.

I trädgården ska också träd planteras, ett insektshot­ell ska byggas och barnen ska få en lekhörna. Och de som blir så pass intressera­de att de vill prova hemma kan få med sig informatio­n som hjälp på vägen.

För att skydda växterna från rådjur och vildsvin håller man på att sätta upp stängsel och det handlar om gammaldags gärdesgård­ar.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Monika Ståhl, naturpedag­og på Hunnebergs naturskola, och Charlotta Bang, verksamhet­schef för stiftelsen Bergagårde­n, är två av de som är inblandade i anläggande­t av den nya trädgården vid Bergagårde­n.
Bild: Niklas Johansson Monika Ståhl, naturpedag­og på Hunnebergs naturskola, och Charlotta Bang, verksamhet­schef för stiftelsen Bergagårde­n, är två av de som är inblandade i anläggande­t av den nya trädgården vid Bergagårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden