Ttela

Fas 4 inleds – här kan du vaccinera dig

Det ser bra ut med vaccinatio­nerna mot covid-19 i Västra Götaland. Här är nästan alla tider fullbokade på vaccinatio­nsmottagni­ngarna. – Jag tror invånarna är less på pandemin och vill göra vad de kan för att vi ska komma ur detta, säger vaccinsamo­rdnaren

- Elin Johansson elin.johansson@ttela.se 0520-42 26 00 Petra Länsman petra.lansman@bohuslanin­gen.se

” Jag tror invånarna är less på pandemin och vill göra vad de kan för att vi ska komma ur detta

– Vi öppnar upp för fas 4 för att hålla uppe trycket på vaccinatio­nstiderna, säger Kristine Rygge, vaccinsamo­rdnare i Västra Götalands Regionen.

Det var de ansvariga på vårdcentra­lerna som kom till Kristine Rygge och bad om att få öppna upp för vaccinerin­g av fler åldersgrup­per. De ville att så många som möjligt skulle få möjlighet att boka tid för vaccinatio­n, så att det vaccin som finns på vårdcentra­lerna ska gå åt. På vissa håll i landet har vaccinatio­nstiderna stått obokade. Det är en situation man har velat undvika på vårdcentra­lerna i Västsverig­e.

– Vi har en stor vaccinatio­nsvilja. Jag tror invånarna är less på pandemin och vill göra vad de kan för att vi ska komma ur detta. Alla vill hjälpas åt med det, säger Kristine Rygge.

Prognosen för tillgången på vaccin ser ut att minska de kommande veckorna. Det gör att man kommer vara restriktiv­a med vilka som omfattas av fas 4 som kommer kunna boka tid för vaccinatio­n. Det betyder att man öppnar för vaccinatio­n för ett par årskullar åt gången.

– Om vaccintill­gångarna minskar får vi prioritera riskgruppe­rna och öppna vaccinatio­nerna för kortare åldersinte­rvall, säger Kristine Rygge.

I takt med att fas 4 mer och mer kommer igång i regionen kommer man att öppna upp fler platser där man kan vaccinera sig. Precis som med provtagnin­gen för covid-19, kommer man kunna vaccinera sig på en vårdcentra­l där man inte är listad.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? ”Vi har en stor vaccinatio­nsvilja”, säger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götaland.
Bild: Mia Höglund ”Vi har en stor vaccinatio­nsvilja”, säger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden