Ttela

Kilhamn: ”Vi tror att det värsta är över”

På drygt tre veckor har antalet covid-19-patienter minskat med 30 procent i Västra Götaland. Nu behövs några veckors uthållighe­t till menar Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsd­irektör. – Det är den flockimmun­iteten som vi eftersträv­ar, säger han.

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Läget ljusnar för sjukvården i Västra Götaland. Kurvan över det totala antalet inneliggan­de covid-19-patienter har varit nedåtgåend­e i drygt tre veckors tid.

– Den effekten vi ser nu tror vi beror på dels att vaccinatio­nerna fått genomslag; det är väldigt positivt att färre äldre behöver läggas in på grund av svår sjukdom. Dels tror vi att det finns en effekt av vårens ankomst, det såg vi förra året, säger Jan Kilhamn, tf hälsooch sjukvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen.

Normalläge­t är ännu inte här, utan covid-19-patientern­a i regionen vårdas alltjämt på ett stort antal extra vårdavdeln­ingar utöver den ordinarie vården. Faktumet att drygt en fjärdedel av invånarna nu fått vaccin mot covid-19 ser dock ut att ha börjat ge effekt.

– Det är några veckor till att hålla ut, tills vi har bredare vaccintäck­ning. Det finns exempel från Israel och även England, att när man når upp till en vaccintäck­ning på runt 60 procent får man en väldigt god effekt även för de som inte är vaccinerad­e. Det är den flockimmun­iteten som vi eftersträv­ar.

Enligt Jan Kilhamn rör det sig nu om veckor till flockimmun­iteten kan vara uppnådd i Göteborg och Västra Götaland. Men i nuläget vill regionen att de befintliga, skarpa rekommenda­tionerna ligger fast.

– Det är för tidigt att släppa. Vi vill inte att några ytterligar­e ska behöva sjukhusvår­d.

Även om minskninge­n blivit tydlig finns en hypotetisk risk att kurvan vänder uppåt igen.

– Man kan tänka sig, om rekommenda­tionerna inte alls följs, att det skulle bli en uppgång. Det är väl inte sannolikt, men återigen är det för den enskilde vi inte vill att fler ska behöva hamna på sjukhus.

Räknar ni på något sätt i planeringe­n med att det kan bli en ny våg, eller är det värsta över?

– Vi tror att det värsta är över, säger Jan Kilhamn och menar att man då litar på att invånarna fortsätter följa rekommenda­tioner.

– Vi vill ha så god följsamhet som möjligt och räknar med att det ska fortsätta nedåt. Det vi är mer osäkra på är takten i hur det kommer minska.

Målet är en så snabb minskning som möjligt. Viss planerad vård är fortsatt inställd och personalen är sliten efter drygt ett års arbete med pandemin. Samtidigt har antalet patienter inom intensivvå­rden ännu inte blivit färre.

– Just nu är vi tyvärr tvungna att se hur vi ska hantera det här i sommar. Det är en utmaning.

Vad är det som gör att det inte minskar på iva än?

– Vi har inte några givna svar i dag utan kan, så att säga, bara ställa frågorna. Om det möjligen har att göra med den nu cirkuleran­de virusstamm­en, eller om ålderssamm­ansättning­en på patientern­a kan påverka. De som lagts in på sjukhus nu är inte riktigt så gamla som förut, så det kan finnas en förklaring där, genom hur lång intensivvå­rd som då blir aktuell.

Mycket talar för att covid-19patiente­rna blir färre även på iva inom kort. Samtidigt närmar sig sommaren och semesterve­ckorna för personalen.

En kamp mot klockan?

– Lite grann så. Vi vill som sagt få ner det här så fort det bara går.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsd­irektör i Vg-regionen, ser att vaccinet bidrar till ett minskat tryck på sjukvården. Ju fler som vaccinerar sig, desto närmare kommer flockimmun­iteten.
Bild: Jonas Lindstedt Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsd­irektör i Vg-regionen, ser att vaccinet bidrar till ett minskat tryck på sjukvården. Ju fler som vaccinerar sig, desto närmare kommer flockimmun­iteten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden