Ttela

Efter miljardras­et – Västtrafik tar fram ”flexibel biljett”

Västtrafik fick under 2020 ett inkomstbor­tfall på 1,2 miljarder kronor. Samtidigt väntas vi inte resa på riktigt samma sätt efter pandemin som före. Nu ska Västtrafik ta fram en ny typ av biljett för att locka tillbaka resenärern­a.

- Joel Winqvist joel.winqvist@ttela.se

Kollektivt­rafiknämnd­en gav under torsdagens sammanträd­e Västtrafik ett skarpt uppdrag: ta fram ett förslag på en mer flexibel biljett, ett slags mellanting mellan en enkelbilje­tt och ett månadskort. Den här typen av biljett har det länge funnits ett behov av, menar Jörn Engström, kollektivt­rafikstrat­eg på Västra Götalandsr­egionen.

– För de resenärer som inte åker så sällan att de köper en enkelbilje­tt men inte heller så ofta så att det lönar sig med ett månadskort, menar han.

Anledninge­n till att frågan tas upp nu handlar såklart om pandemin, och framför allt hur resandet efter pandemin väntas bli. Genom dialog med resenärer har Västtrafik fått signaler om att somliga kommer vilja arbeta hemifrån åtminstone ett par dagar i veckan även efter att restriktio­nerna har lyfts.

– Det blir andra resandemön­ster och det gäller att kunna möta dessa behov, menar Björn Thodenius (M), kollektivt­rafiknämnd­ens förste vice ordförande.

Omkring 40 procent av resandet med Västtrafik har gått ner under pandemin, vilket inneburit ett bortfall gällande biljettint­äkter på 1,2 miljarder kronor under fjolåret.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt. Vi har ett uppdrag att bidra till ett ökat hållbart resande och vi gör allt vi kan för att lyckas med det. Det är klart att det här är ett hårt slag för den möjlighete­n, menar Maria Björner Brauer som är enhetschef på försäljnin­g och marknad på Västtrafik.

Att ta fram ett mellanting mellan ett periodkort och enkelbilje­tt är en del i att locka tillbaka tåg- och bussresenä­rerna. Hur biljetten kommer att se ut återstår dock att se.

– Vi vill inte sitta med alltför många säkra svar och tvärsäkra lösningar för tidigt. Det är viktigt att tänka brett. Det finns ett behov av en flexibel biljettlös­ning och vi har lagt ner ett stort jobb med att förstå vad våra kunder behöver, säger hon.

Andra län har kommit längre i frågan; till exempel lanserade Skånetrafi­ken redan den 1 mars i år en biljettlös­ning kallad flex 10/30, innehållan­de 10 biljetter som kan användas under 30 dagar.

Målet är att börja använda nya biljetten under 2022.

– Det är den bortre gränsen men vi hoppas att det ska kunna komma igång tidigare, menar Björn Thodenius.

 ?? Bild: Karin Carlsson ?? Maria Björner Brauer på Västtrafik ska arbeta fram en ny ”flexibel biljett”.
Bild: Karin Carlsson Maria Björner Brauer på Västtrafik ska arbeta fram en ny ”flexibel biljett”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden