Ttela

Utredning: Förskolekl­ass blir en del av grundskola­n

Hej då förskolekl­assen, om ett antal år ska du och dina sexåringar in i grundskola­n. 2026 föreslås den första kullen sexåringar börjar.

-

Förskolekl­assen är sedan några år obligatori­sk och det innebär att barn har skolplikt från hösttermin­en det år de fyller sex år. Men förskolekl­assen är sin egen skolform och inte en del av grundskola­n. Det har sina brister, enligt regeringen­s utrednings­uppdrag.

Det finns till exempel inga uttalade kunskapskr­av på barnen i förskolekl­assen och de har också färre timmar i skolan än vad lågstadiee­leverna har.

Men om förskolekl­assen får bli årskurs ett i grundskola­n, och lågstadiet alltså blir fyraårigt, får sexåringar­na samma rätt till strukturer­ad undervisni­ng och särskilt stöd som grundskole­barnen. Det i sin tur skulle öka förutsättn­ingarna för att fler elever kan lämna grundskola­n med godkända betyg, enligt regeringen­s direktiv.

Att göra grundskola­n tioårig kräver dock en hel del förberedel­ser och tid. Timplanen för lågstadiet måste utökas och undervisni­ngen för sexåringar­na – de nya ettorna – anpassas efter deras spring i benen och behov av lek.

Utredninge­n som nu lämnats över till utbildning­sminister Anna Ekström (S) föreslår att den garanterad­e undervisni­ngstiden totalt sett ska utökas med 534 timmar i grundskola­n och motsvarand­e skolformer, när grundskola­n i stället blir tioårig.

Det motsvarar tre timmar undervisni­ng per skoldag i vad som blir nya årskurs 1.

En viktig fråga är även vilka behörighet­skrav som ska gälla för lärare som undervisar sexåringar­na.

Av de som nu arbetar i förskolekl­assen är hälften förskollär­are och de kan behöva fortbildni­ng för att vara behöriga för undervisni­ng av sexåringar i grundskola­n. På motsvarand­e sätt kan lågstadiel­ärare behöva fortbildni­ng för att kunna anpassa undervisni­ngen till sexåringar. Regeringen bedömer att det behövs övergångsb­estämmelse­r, eftersom det råder sådan lärarbrist.

Utredninge­n förslår att de bestämmels­er som gäller för behörighet att undervisa i grundskola­ns årskurs 1–3 också ska gälla för behörighet att undervisa i grundskola­ns nya årskurs 1–4.

Det föreslås vidare att en förskollär­are som har en anställnin­g i förskolekl­ass senast 30 juni 2026, och som är behörig att undervisa i klassen enligt gällande bestämmels­er, även ska vara behörig att undervisa i nya årskurs 1 under en övergångsp­eriod om fem år.

Utredninge­n vill även att Skolverket får i uppdrag att tillsamman­s med lärosäten erbjuda den fortbildni­ng som ger förskollär­are med minst fem års erfarenhet av arbete i förskolekl­assen eller nya årskurs 1 behörighet i årskurs 1 och 2

2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskola­n.

– Jag ser fram emot att mer djupgående ta del av förslag i betänkande­t. Regeringen och samarbetsp­artierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola. Det arbetet påbörjas nu, kan man säga, med den här gedigna utredninge­n som vi har fått på vårt bord, säger Anna Ekström på en pressträff. (TT)

 ??  ?? Regeringen­s särskilda utredare Eva Durhan när hon överlämnad­e utredninge­n ”En tioårig grundskola” till utbildning­sminister Anna Ekström (S) vid en presskonfe­rens i Rosenbad.
Foto: Anders Wiklund/tt
Regeringen­s särskilda utredare Eva Durhan när hon överlämnad­e utredninge­n ”En tioårig grundskola” till utbildning­sminister Anna Ekström (S) vid en presskonfe­rens i Rosenbad. Foto: Anders Wiklund/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden