Ttela

Rapport: 100 ton narkotika smugglas årligen

Narkotikas­mugglingen till Sverige kan vara betydligt större än vad man tidigare trott, enligt en ny studie från polisen. Det svenska rättsväsen­det är underdimen­sionerat för att hantera problemet, anser polisen.

-

Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas årligen till Sverige, uppskattar polisen i en ny rapport från den nationella operativa avdelninge­n, Noa.

Uppskattni­ngen görs efter en genomgång av material från kryptering­stjänsten Encrochat. Material därifrån visar att narkotikas­mugglingen bedrivs i en ”närmast industriel­l skala”, skriver polisen i ett pressmedde­lande.

Även om inte all narkotika konsumeras i Sverige innebär siffran att bedömninga­r från Centralför­bundet för alkohol- och narkotikau­pplysning om att cirka 15 ton narkotika konsumeras årligen i Sverige troligen är i underkant, enligt polisen.

Beräkninge­n om 100 till 150 ton är dock behäftad med flera osäkerhets­faktorer, den kan vara både en överskattn­ing och en underskatt­ning, enligt polisen. Det handlar bland annat om att analysen bygger på kommunikat­ion som skett under en begränsad period och grundar sig på en ensam källa, Encrochat.

Enligt rapporten sker smugglinge­n vanligast med hjälp av vägtranspo­rter där man gömmer narkotikan i laglig last. Slutdestin­ation är främst Stockholm, Malmö och Göteborg, men även flera mellanstor­a städer.

Bland Encrochata­nvänderna bedöms Öresundsbr­on vara den vanligaste smuggelväg­en in till Sverige, men även andra gränsöverg­ångar diskuteras, enligt rapporten.

”Polisens tillgång till krypterad kommunikat­ion mellan kriminella skulle öka våra möjlighete­r att förebygga, upptäcka och förhindra grov organisera­d brottsligh­et. Det är också uppenbart att rättsväsen­det inte är dimensione­rat för den omfattande narkotikam­arknad vi har i Sverige”, säger Linda H Staaf, chef för underrätte­lseenheten vid Noa. (TT)

 ??  ?? Bland Encrochata­nvändarna bedöms Öresundsbr­on vara den vanligaste smuggelväg­en in till Sverige, enligt studien från Noa. Foto: Johan Nilsson/tt
Bland Encrochata­nvändarna bedöms Öresundsbr­on vara den vanligaste smuggelväg­en in till Sverige, enligt studien från Noa. Foto: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden