Ttela

Kaos på ”Jerusalemd­agen” – domstolspr­ocess pausad

Vattenkano­ner, brända bilar, många gripna och hundratals skadade – kaotiska scener utspelade sig i den heliga stadens hjärta under det Israel kallar Jerusalemd­agen. Men en domstolsfö­rhandling har skjutits upp i den infekterad­e markstrid som utlöst våldet.

-

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protestera­nde palestinie­r och israeliska säkerhetss­tyrkor.

Måndagen var speciell, i och med att Israel då firade erövringen av Jerusalem i sexdagarsk­riget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvä­llen blev det sammanstöt­ningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrer­ade.

Nyhetssajt­en Ynet och andra israeliska medier rapportera­de att polis använt chockgrana­ter och vattenkano­ner, medan demonstran­ter kastade stenar och flaskor, när våldsamhet­erna fortsatte över natten.

Israeliska styrkor uppgavsha gripit många protestera­nde. Palestinsk­a Röda Halvmånen meddelade att hundratals personer skadats, och förts både till vanliga sjukhus och en fältklinik som satts upp nära al-haram al-sharif/tempelberg­et, den heliga plats runt vilken mycket av orolighete­rna fokuseras.

Det som utlöst våldet är en domstolspr­ocess om några fastighete­r i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösteru­t i Jerusalem. Palestinsk­a familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten igår. Men i sista stund ombads riksåklaga­re Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinie­rna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplane­r ska bli huvudstad i ett självständ­igt Palestina. Hamas, den palestinsk­a organisati­on som styr Gazaremsan och som är terrorstäm­plad av bland annat EU, säger att israelerna ”leker med elden” när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

Israels utrikesdep­artement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är ”en fastighets­dispyt mellan privata parter”, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. Fn-chefen António Guterres vädjar till Israel att ”iaktta maximal återhållsa­mhet” mot demonstran­ter och att ”sluta riva hus och vräka människor”, rapportera­r nyhetsbyrå­er.

FN:S säkerhetsr­åd sammanträd­de i går för att diskutera krisen. (TT)

 ??  ?? Palestinie­r drabbar samman med israelsisk­a säkerhetss­tyrkor i al-aqsamoskén på Tempelberg­et i Jerusalem.
Foto: Mahmoud Illean/ap
Palestinie­r drabbar samman med israelsisk­a säkerhetss­tyrkor i al-aqsamoskén på Tempelberg­et i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden