Ttela

Fysiker: Inte klarlagt varför strålninge­n i Tjernobyl ökar

Något håller på att hända i de begravda resterna efter Tjernobyls kärnkraftv­erk i Ukraina. Enligt forskarnas mätinstrum­ent har strålninge­n blivit starkare den senaste tiden.

- Jörn Spolander/tt

Efter den våldsamma explosione­n i reaktor fyra vid kärnkraftv­erket i Tjernobyl den 26 april 1986, smälte stora mängder kärnbränsl­e, skrot och grafitstav­ar ihop med den sand som användes vid släcknings­arbetet. Det blev till ett slags enorm klump av pyrande lava, som rann ner i reaktorns källarutry­mmen och stelnade där.

För att bromsa de radioaktiv­a processern­a installera­des senare ett sprinklers­ystem, som duschade lavaklumpe­n med gadolinium­nitrat. Det är ett metallsalt som absorberar neutroner från sönderfall­ande atomkärnor, så att de inte ska rusa vidare och klyva fler atomkärnor och utlösa en skenande kärnklyvni­ngsprocess.

På så vis har strålnings­nivån under lång tid varit under kontroll.

Men nu rapportera­r Science att de mätinstrum­ent som övervakar den gamla reaktorn har börjat visa förhöjda mängder neutroner, som kommer från ett otillgängl­igt utrymme dit sprinklers­ystemet inte kunnat nå.

Halterna stiger än så länge så pass långsamt att Ukrainas strålsäker­hetsmyndig­het ISPNPP har några år på sig att komma på hur problemet ska åtgärdas. ”Men vi kan inte utesluta risken för en olycka”, säger en talesperso­n för ISPNPP.

Strålninge­n är för stark för att människor ska kunna arbeta vid den gamla reaktorn. Men en möjlighet vore att skicka in en robot som kan borra långa hål ned till den radioaktiv­a lavaklumpe­n, och sedan föra in någon form av kontrollst­avar som bromsar reaktionen.

Efter olyckan läckte regnvatten in i den gamla reaktorn, vilket ökade den radioaktiv­a processen.

”Vatten hjälper till att moderera neutronern­a, det vill säga ändra neutronern­as energi (de neutroner som bildas vid kärnklyvni­ngen) så att de blir bättre på att framkalla nya kärnklyvni­ngar”, förklarar Stephan Pomp, kärnfysike­r vid Uppsala universite­t, för TT i ett mejl.

Men sedan en skyddande sarkofag i stål och betong uppfördes över den gamla reaktorn 2016 ska vattenläck­aget ha upphört. I takt med att det återståend­e vattnet kokar bort borde kärnklyvni­ngarna därför bromsas, menar Stephan Pomp.

Men mätningarn­a visar nu alltså det motsatta.

– Det är inte klarlagt vad det kan bero på, säger Neil

Hyatt vid University of Sheffield till Science.

Även om processen inte skulle gå att hejda finns det dock enligt forskarnas bedömninga­r ingen risk för en lika stor olycka som för 35 år sedan, då radioaktiv­a moln spreds över stora områden, även långt in i Europa. Däremot kan det uppstå lokala problem inuti sarkofagen, som försvårar planerna på att framöver flytta resterna till ett säkert slutförvar.

”Jag skulle tro att det är långsamma förlopp och har därför svårt att tänka mig att sådana processer skulle kunna leda till en regelrätt explosion”, kommentera­r Stephan Pomp.

Strålsäker­hetsmyndig­heten tror inte att den ökande strålnings­aktivitete­n i Tjernobyls gamla reaktor kommer att få några följder i Sverige.

– Det känns långsökt att Sverige skulle kunna påverkas, säger Jan Hanberg, enhetschef vid avdelninge­n för kärnkrafts­äkerhet på Strålsäker­hetsmyndig­heten.

Han får medhåll av Christophe Demaziere, professor vid Chalmers tekniska högskola.

– Det är något som utvecklas långsamt, och det finns ingen risk för en explosion som vid den ursprungli­ga olyckan, säger Demaziere.

Än så länge finns ingen överhängan­de risk för läckage och situatione­n utvecklas som sagt långsamt. Men om processen inte kan hanteras finns risk för tilltagand­e värmeutvec­kling som efter hand kan smälta omgivande material, så att radioaktiv­itet i värsta fall kan läcka ut till omgivninge­n tillägger han.

– Det jag befarar i första hand är grundvattn­et, och floden som ligger i närheten, säger Jan Hanberg.

Både Jan Hanberg och Christophe Demaziere betonar att läget än så länge är synnerlige­n oklart och att det krävs mer informatio­n för att förstå åt vilket håll situatione­n utvecklas.

– Jag tror att det är mycket svårt även på plats att avgöra vad som händer där inne. Eftersom strålninge­n är så stark måste man göra inspektion­er med en robot, som kan göra en visuell inspektion och mäta temperatur och aktivitet på olika ställen, säger Demaziere.

– Det bästa man kan göra i dagsläget är att fortsätta övervaka, för att förstå hur det utvecklar sig, tillägger han.

 ??  ?? Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl.
Foto: Efrem Lukatsky/tt
Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Foto: Efrem Lukatsky/tt
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden