Ttela

”Vi behöver lyssna mer på medborgarn­a”

Har människor för liten möjlighet att påverka vad politikern­a gör i Bryssel? Ja, verkar svaret vara. Därför inleds nu konferense­n om EU:S framtid. Men den kommer inte att mynna ut i några konkreta beslut.

-

Konferense­n som säger sig ta sig an hela EU:S framtid går ut på att öka delaktighe­ten i politiken och låta människor göra sina röster hörda.

Människor bjuds in till digitala plattforma­r där de kan dela med sig av förslag och synpunkter.

Så kallade medborgarp­aneler represente­rade utifrån geografisk­t ursprung, kön, ålder, socioekono­miska bakgrund och utbildning­snivå ska diskutera olika ämnen. Och olika fysiska och digitala decentrali­serade evenemang ska ordnas av både organisati­oner och myndighete­r.

– Vi behöver lyssna mer på medborgarn­a. Det är inte så att de som arbetar med Eupolitik inte har lyssnat alls på medborgarn­a hittills, men det finns mer att göra, säger Sveriges Euminister Hans Dahlgren.

Konferense­n genomförs under ledning av de tre Euinstitut­ionerna – företrädda av Europaparl­amentets talman, rådets ordförande och Europeiska kommission­ens ordförande – vilka fungerar som gemensamt ordförande­skap.

Frågorna ska kunna diskuteras ”förbehålls­löst och utan att omfattning­en begränsas till på förhand fastställd­a politikomr­åden.”

Dahlgren tror att två ämnen kommer att dominera.

– Jag får till mig ett tydligt budskap i två frågor: Vi måste lösa klimatfråg­an och det andra är att vi måste ta värderings­frågorna på allvar. När vi ser att uppslutnin­gen bakom de demokratis­ka principern­a svajar i olika delar av Europa, då måste vi göra något åt detta, säger han och fortsätter:

–Och vi måste inte bara prata om att vi har en klimatkris, vi måste också åtgärda den.

Konferense­n kommer att landa i ett sammanfatt­ande, rekommende­rande dokument. Men det blir inga konkreta beslut. Hans Dahlgren framhåller att konferense­n inte är ett beslutsfor­um som tar över den vanliga ordningen inom EU. Han tonar ned eventuella förhoppnin­gar.

– Det är väldigt viktigt att vi inte skapar några förväntnin­gar om att det här är ett nytt sätt att få vara med och bestämma och sedan kan vi inte motsvara sådana förväntnin­gar. Det är bättre att lova för lite och hålla för mycket än tvärtom.

Frågan om de demokratis­ka principern­a har också kretsat kring om det ska vara möjligt att utesluta ett land ur EU, men det tycker inte Hans Dahlgren.

– För egen del tycker jag det är fel väg att gå, att utesluta ett land ur i unionen. Jag menar att vi inte ska ge upp hoppet om att människorn­a i de här länderna kommer att tycka att landet bör ta en annan inriktning. (TT)

 ??  ?? Eu-minister Hans Dahlgren (S) tonar ned förväntnin­garna inför ”framtidsko­nferensen”.
Foto: Henrik Montgomery/tt/arkiv
Eu-minister Hans Dahlgren (S) tonar ned förväntnin­garna inför ”framtidsko­nferensen”. Foto: Henrik Montgomery/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden