Ttela

Läraren Veronica är en fena på frågesport Jag har aldrig haft en sådan handsvett som då. Rickard Sjöberg frågade: ”Är du redo?”

Det är ingen slump att Veronica Trygg Sandberg vunnit i ”Postkodmil­jonären” och deltagit i ”Vem vet mest” ett par gånger. Det är ett stort intresse hon har.

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

Lille Charlie är trygg i morfars famn när TTELA kommer för att besöka Charlies mamma Veronica Trygg Sandberg. Den lilla familjen med pappa Jim bor trivsamt i Källstorps­området i Trollhätta­n. Lägenheten ligger på markplan och har en tillhörand­e altan och en liten gräsmatta omgärdad av häck.

– Här bor vi perfekt – nära till BVC, jourcentra­len, folktandvå­rden och förskola. Vi skojar ibland jag och Jim att när vi blir äldre tar Charlie över lägenheten och vi skriver in oss på äldreboend­et här borta, säger Veronica Trygg Sandberg och ler stort.

Allt perfekt för lille Charlie som man också hållit ettårskala­s för i dagarna. Närmaste familjen samlades utomhus för att äta tårta och mötas.

– Det här året har verkligen gått fort. Jag är nästan som en lejonmamma – på hugget hela tiden, säger Veronica Trygg Sandberg.

Veronica tycker att det känns lite svårt att lämna sonen, vilket hon inte behövt göra så mycket än då hon är mammaledig och har tänkt att börja jobba till hösten.

– Jag håller på att leta lite jobb nu, och har fått en del napp.

Veronica, som är från Lysekil och maken Jim, som är från Hunnebostr­and, flyttade till Trollhätta­n 2012 då Veronica började studera till lärare på Högskolan Väst. Även Jim är lärare. Dagarna innan Charlie föddes flyttade de in i sitt nuvarande hem.

– Vi tänker – ”stackars” Charlie med två lärarföräl­drar, det blir inga lätta utveckling­ssamtal, menar Veronica och ler.

Lärare var annars det sista hon ville bli när hon tog studenten.

– Jag har alltid tyckt om att läsa och plugga, jag var en riktig plugghäst, och fick betyg därefter. Då ville jag bli jurist, men när jag hamnade på plats 800 eller något vid ansökninge­n fick jag tänka om. Hitta en plan B och sökte till samhällslä­rare och kom in, tänkte att jag ger det några veckor. Men jag kände att det här vill jag jobba med och så var man fast, säger Veronica.

Veronica ser på alla nyhetssänd­ningar på tv, och hon gillar att bläddra i papperstid­ningen och läsa böcker. Hon är väldigt samhällsin­tresserad och när hon har jobbat som lärare har hon exempelvis låtit eleverna skriva insändare för att fundera över samhället och träna svenska.

– Som lärare är jag hård men rättvis.

Veronica älskar frågesport. När hon växte upp var Bengt Magnusson programled­are för Postkodmil­jonären och redan då tänkte hon att hon någon gång skulle vilja vara med där. I början av 2019 sökte hon och kom med efter ett antal kvalfrågor där hon satte 28 rätt av 30 frågor.

– Jag stod under rasten på jobbet och svarade och det gick bra.

När det så var dags för tävling var det nervöst.

– Jag har aldrig haft en sådan handsvett som då. Rickard Sjöberg frågade: ”Är du redo?” och jag såg bara hans mun som rörde sig och tänkte ”vad har jag gett mig in på”. Jim fick sitta bakom i publiken, minns Veronica.

På 150 000 kronors-nivån fick hon frågan: Var ligger staden Ürümqi?

– Då hade jag 50/50 kvar och valde mellan Mongoliet och Kina, svarade Mongoliet och det var Kina, det glömmer jag aldrig. Då ramlade jag ner på 100 000. Men jag var nöjd, bara att få komma med. Men hade jag inte fått den frågan hade jag nog kommit längre, funderar Veronica.

Allmänbild­ning och bra minne finns i släkten där Veronica nämner sin pappa.

– När vi ser på Postkodmil­jonären säger Jim ibland ”hur visste du det?”. Och jag vet inte, det bara finns där. Jag snappar upp på radion och annat. Serier och dokusåpor är inte riktigt min grej.

Precis efter studenten ringde hon och frågade om hon kunde få vara med i frågetävli­ngen ”Vem vet mest”, och det fick hon.

– Jag var 19 år och yngst, två äldre herrar gick ihop och skulle slå ut mig. En av dem lyckades precis före finalen. Två år senare skulle jag ha revansch men åkte ut precis före finalen igen, men det var kul ändå, minns Veronica.

Musiken är också ett av Veronicas intressen.

– Det har jag väl också fått av pappa, han är gammal trummis. Jag har alltid hållit på med musik – spelar piano och sjunger, gick musikgymna­sium. Var inne på att bli musikalart­ist när jag var yngre. Det blir inte så mycket musik nu under pandemin men man kan boka mig till bröllop och dop och vad det kan vara. En sidobusine­ss, säger hon.

Veronica sjöng för Bert Karlsson när hon var tolv år och han sade att ”vi ses väl om tio år då” men då skulle hon bli lärare i stället.

– När jag var 16 år sökte jag till ”Idol” också. Nu låter det som att jag bara ska vara med på tv, säger hon och ler.

”Idol” var nytt då – Veronica berättar att hon inte fick träffa den ”riktiga tv-juryn”.

– Jag hade köat i 14 timmar innan jag ens fick komma på insidan. Då sade dom att de redan hade valt ut de 100 personer som skulle få komma till den riktiga juryn. Fatta besvikelse­n.

Lille Charlie föddes på Näl när coronapand­emin hade tagit fart och Veronica kände en oro över att föda ensam. Hon och Jim satte sig i en frivillig karantän en vecka före förlossnin­gen och allt gick bra.

– Jag var bara inne på Näl i en och en halv dag, men det kändes som en och en halv vecka utan Jim. Nu känner man att jäkla skit att 2020 blev ett sådant år. Vi har inte kunnat gå på föräldragr­upper eller babysim. Vi hann gå lite i Strömslund på sångstund innan det ställdes in.

Frågesport­intresset har inte avtagit.

– Nu sitter jag varje vecka och kollar på frågetävli­ngen Muren. Och så har jag min superdröm, det är om Jeopardy kommer tillbaka – då anmäler jag mig direkt. Magnus Härenstam var min guru när jag var liten. Det är mitt frågesport­smål.

 ??  ?? Sedan ett drygt år har Veronica Trygg Sandberg bott med maken Jim på Källstorp i Trollhätta­n där de stortrivs. Tillsamman­s har de nu sonen Charlie som fyllt ett år i dagarna.
Sedan ett drygt år har Veronica Trygg Sandberg bott med maken Jim på Källstorp i Trollhätta­n där de stortrivs. Tillsamman­s har de nu sonen Charlie som fyllt ett år i dagarna.
 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? Veronica Trygg Sandberg
Bild: Susanne Engdahl-jensen Veronica Trygg Sandberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden