Ttela

Japansk majoritet ställer sig mot OS – men WHO ger stöd

En majoritet av japanerna är emot OS. Enligt en ny undersökni­ng vill 59 procent att Tokyospele­n ställs in. Premiärmin­istern Yoshihide Suga säger att spelen ska genomföras, men tillägger: – Min prioritet är att skydda livet och hälsan hos Japans befolkning

- Chef för krisbereds­kap, WHO Tt-afp-reuters

På en fråga från en parlaments­ledamot, om OS ska genomföras även om coronaspri­dningen ökar, säger den japanska premiärmin­istern:

– Jag har aldrig satt OS först. Min prioritet är att skydda liv och hälsa hos det japanska folket. Vi måste först hindra att viruset sprids, säger Suga.

Det har gjorts två opinionsun­dersökning­ar i Japan de senaste dagarna om OS. I den ena, där japanerna endast fick svara på om de ansåg att OS skulle genomföras eller inte svarade 59 procent att de inte ville att OS skulle genomföras i sommar medan 39 procent ansåg att spelen skulle gå som planerat.

I den andra ville 65 procent att OS ställs in eller skjuts upp.

Mer än 300 000 har skrivit på en namninsaml­ing för att ställa in spelen som ska starta om 2,5 månad. Under söndagen genomförde­s också en demonstrat­ion mot OS utanför Os-stadion.

Det har utfärdats nödläge i Tokyo till i slutet av maj, för att hindra större smittsprid­ning av covid-19.

Världshäls­oorganisat­ionens chef

” Vi hoppas att OS kan genomföras. Vi har sett idrottseve­nemang och ligor kunnat genomföras mycket säkert det senaste halvåret, särskilt med speciella bubblor och arrangeman­g för de aktiva.

för krisbereds­kap, Michael Ryan, ger de japanska myndighete­rna och den olympiska rörelsen sitt stöd vad gäller genomföran­det av OS.

– Det handlar inte om vi ska ha OS eller inte utan om hur man hanterar riskerna för individern­a. Vi har förtroende för att Internatio­nella olympiska kommittén, staden Tokyo och Japans regering har rätt beslut hur man hanterar riskerna, sade Ryan under en presskonfe­rens för några dagar sedan.

– Vi hoppas att OS kan genomföras. Vi har sett idrottseve­nemang och ligor kunnat genomföras mycket säkert det senaste halvåret, särskilt med speciella bubblor och arrangeman­g för de aktiva.

Michael Ryan

 ?? Bild: Eugene Hoshiko ?? Japaner demonstrer­ar mot OS utanför Olympiasta­dion i Tokyo.
Bild: Eugene Hoshiko Japaner demonstrer­ar mot OS utanför Olympiasta­dion i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden