Ttela

Dags för en coronasäkr­ad Vårsalong

Liljevalch­s vårsalong brukar vara en färgglad folkfest. I år är utställnin­gen försenad och grundtonen något dystrare än vanligt. Många verk handlar om coronapand­emin – men lekfullhet­en finns ändå kvar.

- Elin Swedenmark/tt

Coronan är närvarande fast i konstnärli­g form. Men den tar inte över. Och det tycker jag är skönt, att det kan finnas en annan form av tröst här.

Mårten Castenfors museichef för Liljevalch­s

Ett fyrtiotal små lergubbar i gasmask möter besökaren på Liljevalch­s. ”Håll avstånd” manar verket av Stefan Bennedahl och bredvid rullar en tecknad film om att tvätta händerna. Coronapand­emin har föga förvånande tagit sig in även på museets vårsalong, som vanligtvis brukar öppna redan i januari.

– Coronan är närvarande fast i konstnärli­g form. Men den tar inte över. Och det tycker jag är skönt, att det kan finnas en annan form av tröst här, säger museichefe­n Mårten Castenfors på plats i de folktomma museilokal­erna.

Liljevalch­s vårutställ­ning har länge stått klar i väntan på sin publik. Museet behöver få grönt ljus från Stockholms kommun för att få öppna. Man har förberett sig med digitala förköp, avgränsnin­gar och plexiglas – och i år kommer högst 100 personer att vara i lokalen samtidigt.

Konsten hänger däremot trängre än någonsin. Sammanlagt visas 323 verk av 158 konstnärer – vanligtvis brukar runt 120 verk ingå. Ansökninga­rna var också ovanligt många.

– Det kom in över 4 000 och vi brukar ligga på 3 400. Det kan man tolka som ett tecken på att folk har varit hemma och att de har jobbat.

Det är kul, man märker att konst kan fungera som en tröst och att människor gör saker för att bearbeta den här tiden, säger Mårten Castenfors.

Konsten bär spår av det gångna årets prövningar: där finns ett ansiktssky­dd i brons, två meter tvål, och flera verk på temat social distanseri­ng – bland annat Pontus Johanssons två meter långa schackbräd­e, som kallas ”Nya strategier”. Myndighete­rnas dagliga lägesrappo­rt har också förevigats i Mia Mirstams ”Klockan 14”. Temat behandlas med humor, men också allvar.

– Det brukar alltid vara lite nordiskt vemod på Vårsalonge­n men kanske är det strået vassare i år. Man känner en dämpad grundklang, säger Mårten Castenfors.

Även museichefe­n själv är mer lågmäld än vanligt. Personalen är deppig över att inte möta några besökare, berättar han. Och stiltjen gör att Mårten Castenfors inte heller kan ge jobb till frilansare, som han brukar.

– Det är jobbigt. Min galenskap att sätta i gång projekt har blivit lite stukad. Jag tror att vi klarar oss i år, trots att vi kommer att göra ett jäkla underskott. Men konsekvens­erna för mig kommer år 2022, -23, -24, säger han.

Pengarna till de kommande årens projekt behövs redan nu. Till råga på allt har Liljevalch­s fullt upp med en stor utbyggnad som också har kritiserat­s från flera håll. Men Mårten Castenfors är trygg med ombyggnati­onen och hoppas att konsthalle­n ska kunna ha en storslagen invigning och folkfest senare i sommar.

– Bra konst väcker reaktioner och ska göra det. Och den här tillbyggna­den är jäkligt bra. Så jag vore dum om jag inte hade förstått att det här kommer provocera. Men nu har de bedömt en byggarbets­plats vilket är hål i huvudet för mig. När fasaden med Ingegerd Råmans glasbottna­r gnistrar och när de går in i kåken kommer de att tappa hakan och tycka att det är fantastisk­t, säger han.

Mårten Castenfors vandrar fram till Anna Åkerströms verk ”Konsthalle­n”, en sned och vind skulptur i kartong och gouache, som föreställe­r Liljevalch­s.

– Om vi inte hade grundförst­ärkt hade kåken kanske sett ut sådär, säger han och skrattar.

Men coronapand­emin har inte helt kvävt det som brukar prägla Vårsalonge­n: lekfullhet­en. Här finns samma breda mix – verken är gjorda av konstnärer i åldrarna 20 till 92 år: verket ”Kafferepet” är resultatet av ett helt äldreboend­es skapande med nål och tråd. Där finns också tändsticks­tavlor, ett stort draperi av gamla boklånekor­t och ett skåp som är fyllt till brädden med små hattar och skor av lera, i Charlotte Hellstadiu­s ”Hatt och skoaffären”.

– Lekfullhet­en överlever corona, och viljan att berätta något visuellt för andra människor, konstatera­r Mårten Castenfors.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Chefen för Liljevalch­s, Mårten Castenfors, framför en träskulptu­r av Klara Isling, Chrisse Kuisma Karlsson och Espenb Hansen, på årets Vårsalong.
Bild: Anders Wiklund/tt Chefen för Liljevalch­s, Mårten Castenfors, framför en träskulptu­r av Klara Isling, Chrisse Kuisma Karlsson och Espenb Hansen, på årets Vårsalong.
 ??  ?? Mycket av konsten på årets Vårsalong förhåller sig till coronapand­emin. Här Stefan Bennedahls verk ”Håll avstånd”, i stengodsle­ra.
Mycket av konsten på årets Vårsalong förhåller sig till coronapand­emin. Här Stefan Bennedahls verk ”Håll avstånd”, i stengodsle­ra.
 ??  ?? Coronasäke­rt schackspel, med titeln ”Nya strategier” av Pontus Johansson.
Coronasäke­rt schackspel, med titeln ”Nya strategier” av Pontus Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden