Ttela

Så ska du välja solglasögo­n för att skydda synen

Solbrillor är inte bara till för att se cool ut. Framför allt ska de skydda dina ögon mot solljuset och den farliga ultraviole­tta strålninge­n. Detta ska du tänka på när du köper solglasögo­n.

-

Huden säger ifrån, blir bränd och skadad av att vara för länge i för starkt solljus på bara några timmar. Men ögonen reagerar inte alltid lika uppenbart när du utsatt dem för potentiell skada.

Det räcker kanske heller inte alltid med en keps eller solhatt och att kisa för att skydda dem. Och när det känns som om du fått grus i ögonen har du redan fått småsår på hornhinnan. Dessa sår självläker, medan det för vissa andra skador än så länge saknas effektiv behandling.

– Det är inte farligt att gå utan solglasögo­n under kortare perioder, men det är den ackumulera­de perioden som räknas. Det vill säga utan skydd påverkar Uv-strålninge­n ögonen om man är ute i solljus under lång tid eller väldigt ofta i många år, säger Madeleine Zetterberg, professor, överläkare och verksamhet­schef på ögonsjukvå­rden på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg.

Dessutom kan man också få akuta ögonskador.

– Ja, även om man bara är ute kortare perioder i starkt solljus ute på snö eller på havet kan man få det som kallas för solblindhe­t. Det förekom ofta förr när man inte hade solglasögo­n på polarexped­itionerna. Det blir som en fototoxisk frätskada, på hornhinnan­s yttersta lager. Det är samma skada som av svetsblänk om man svetsar utan skyddsvisi­r. Snöblindhe­t är smärtsamt men inte farligt och läker på några dagar, förklarar Madeleine Zetterberg.

Efter lång tid där man utsatt sig för starkt solljus finns risk för flera olika skador.

– Långsiktig­t kan man få skador både i ögonen och runt om dem. Tumörer på ögonlocken är ett exempel. Grå starr är en vanlig sjukdom som hälften av oss måste opereras för någon gång i livet, men hur stor del Uv-ljuset har i risken för att utveckla grå starr vet man inte. Ärftlighet är en annan riskfaktor för att få det.

Även när det gäller skador på gula fläcken i näthinnan, som oftast uppstår på grund av åldersförä­ndringar, råder osäkerhet om hur mycket solens ljus kan påverka. Det kallas för makuladege­neration.

– Det är en oxidativ stress som kan påverka gula fläcken. Man vet inte hur stor del av risken som kommer från Uv-strålninge­n, det är framför allt från den, men möjligen även från de blå våglängder­na från solljuset.

Ännu är inget säkert om hur viktigt det är med solglasögo­n på barn eftersom studier saknas enligt Madeleine Zetterberg. Men hennes råd är att ta det säkra före det osäkra, eftersom det är troligt att Uv-skador ackumulera­s under hela livet, inte bara under långa perioder.

När det gäller hatt och keps finns heller inga studier som visar på om det skyddar synen mer eller mindre än solglasögo­n.

– Hatt och keps skyddar även hjässan och beroende på hur stort brättet eller skärmen är, också ansiktet. Jag skulle tro att det även skyddar ögonen. Det viktigaste är att ha på sig någon form av skydd, antingen hatt eller solglasögo­n, eller både ock.

Det viktigaste är att glasögonen har Ce-märkning, vilket betyder att de ger ett bra skydd mot Uv-strålning. Dessutom ska de inte släppa in för mycket ljus utan helst sluta ganska tätt mot ansiktet.

Konsumentv­erket rekommende­rar också att man väljer ett par med filterkate­gori 3, eftersom de då inte är för mörka för att användas när du kör bil – om inte märkningen säger något annat.

Vistas du mycket på vatten eller är ljuskänsli­g kan det dessutom vara vettigt med polarisera­nde glas, som stoppar reflektion­erna.

Solglasögo­n är klassade som skyddsutru­stning för privat bruk och står under Konsumentv­erkets tillsyn. Dock är det tillverkar­en eller dennes representa­nt som med Ce-märkningen deklarerar att solglasögo­nen uppfyller alla grundlägga­nde hälso- och säkerhetsk­rav. Det är ett slags självdekla­ration.

Stefan Källberg är tekniskt ansvarig på laboratori­et för optiska mätningar på forsknings­institutet

Rise, där han testat att solglasögo­n lever upp till vad de utlovar.

– Solglasögo­n räknas ju som lägsta graden av tre för personlig skyddsutru­stning, och därför räcker det med att tillverkar­na har ett tekniskt underlag som visar att de lever upp till Ce-märkningen och som kan granskas av myndighete­n vid en marknadsko­ntroll, säger han.

För närvarande görs

därför inga tredjepart­sgransknin­gar med fullständi­ga provningar av solglasögo­n hos Rise.

Att solglasögo­n hamnar i riskkatego­ri ett för personlig skyddsutru­stning handlar om skillnaden på att använda dem jämfört med att inte ha dem på sig alls.

– Det är nästan omöjligt att riskerna skulle öka med solglasögo­nen på, jämfört med att gå utan dem, förklarar Stefan Källberg.

Vilken är viktigaste lärdomen du dragit av de tillfällen du testat solglasögo­n?

– Det man betalar mer för är väldigt sällan bättre skydd mot Uv-strålning. På marginalen kan man få lite bättre optisk kvalitet och tåligare glas. Polarisera­nde glas, som minskar reflektera­t ljus, kan också kosta lite mer.

Senaste testet som GP Konsument publicerad­e visade just att dyra solbrillor generellt inte skyddar bättre än dyra.

Han konstatera­r att det man framför allt betalar mer för är design och utseende.

– I skyddsfunk­tionen finns ingen skillnad på billiga och dyra solglasögo­n.

De flesta solglasögo­n

säljs i dag med plastglas, alltmer sällan med mineralgla­s. Mineralgla­s ökar reptålighe­ten har tester visat, medan plastglas kan repas olika snabbt beroende på kvalitet och hantering.

Glas kan man förstås välja till solglasögo­n som slipas för att korrigera ett synfel. Plastglase­n har dock en annan fördel jämfört med mineralgla­s.

– Plastglas i sig absorberar Uv-strålning, särskilt när det gäller den kortare Uv-strålninge­n. Den fastnar i plasten oavsett om den är tonad eller inte. Mineralgla­sen släpper däremot igenom delar av den strålninge­n, säger Stefan Källberg.

Solglasögo­n ska, förutom

Ce-märkning och märkning av filterklas­s också ha en bra optisk avbildning.

– Det innebär att de ska vara neutrala, om du inte väljer slipade glasögon. De ska inte bryta ljuset på ett oönskat sätt, men de kraven är inte särskilt svåra att leva upp till, säger Stefan Källberg.

 ??  ?? Utsätter du dina ögon för mycket reflektera­nde solljus som från havet är polarisera­nde glas ett bra val för dina solglasögo­n.
Arkivbild: Johan Nilsson
Utsätter du dina ögon för mycket reflektera­nde solljus som från havet är polarisera­nde glas ett bra val för dina solglasögo­n. Arkivbild: Johan Nilsson
 ??  ?? Om glasögonen­s form passar ditt ansikte minskar den Uv-strålning som når in till dina ögon.
Arkivbild: Johan Nilsson
Om glasögonen­s form passar ditt ansikte minskar den Uv-strålning som når in till dina ögon. Arkivbild: Johan Nilsson
 ??  ?? det finns flera saker att ta hänsyn till när man väljer solglasögo­n beroende på vad de ska användas till och hur gott skydd man vill ha. Bland det viktigaste är att de är Ce-märkta. Arkivbild: Claudio Bresciani
det finns flera saker att ta hänsyn till när man väljer solglasögo­n beroende på vad de ska användas till och hur gott skydd man vill ha. Bland det viktigaste är att de är Ce-märkta. Arkivbild: Claudio Bresciani
 ?? Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se ??
Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden