Ttela

Ettåring till sjukhus efter bråk på Ursand

- Joakim Jigman Kargén joakim.jigman.kargen@ttela.se 0520-42

Nyheter: Två familjer hamnade i torsdagskv­äll i slagsmål på Ursands badplats, vilket slutade med att ett barn i ettårsålde­rn fick uppsöka sjukhus. ”Det måste få ett slut”, säger Bert Karlsson.

När Erik och hans femåriga son cyklade hem från Vänersborg centrum attackerad­es de av en hund som bet tag i sonens fot. – ”Ta bort hundjäveln!” Enligt Vänersborg­s kommun ska hundar hållas kopplade på offentliga platser. Läs kommuns riktlinjer och bestämmels­er.

Det var under tisdagseft­ermiddagen som Erik och hans kompis och deras två barn, fem respektive två och ett halv år gamla, skulle cykla hem från centrala Vänersborg.

De valde att cykla på grusvägen förbi bandygryta­n och Fredrikslu­nd. På vägen närmade de sig en man med hund. Enligt Erik borde mannen ha både hört och sett när de kom cyklande.

– Vi kom ju inte i någon större hastighet iallafall. Det gör man inte när man cyklar med en femåring, säger han.

Eriks femåriga son stannade cykeln när de kom i närheten av hunden med anledning av att han är hundrädd. Mannen hade ett tag innan tagit ett rejält kliv ut i vägen

”som om han ville någonting med det”. Pappan försäkrade sonen att det var okej att cykla förbi men när sonen kom i höjd med mannen hoppade hunden ut.

– Hunden flög på honom så han ramlade ner i diket med hunden efter. Hunden nafsade efter min sons fötter och jag skrek till ägaren, ta bort hundjäveln!

Efter ett tag fick ägaren bort hunden och började gå därifrån. Mannen hävdade att det inte var hans fel utan deras, då de inte hade plingat.

Ytterligar­e en pappa och son som kom gående/cyklande på vägen fick en varning om hunden så de inte också skulle bli attackerad­e.

– Han hade inte en tanke på att koppla hunden ens då, säger Erik.

Som tur är blev det ingen mer attack.

I närområdet finns ett hunddagis där ett flertal djur samlas. Dock tror Erik att de inte kommer från hunddagise­t.

– Han kändes inte är helt frisk. Det var en som har en hund men som inte borde ha en.

Familjen har inte gjort någon anmälan av händelsen än.

– Vi har inte gjort det. Vi vet inte riktigt vad som är rätt eller fel i såna

här frågor.

Pojken fick inte mer än rivsår på benen efter attacken, men Erik känner ändå att det är bra att varna andra så att liknande situatione­r inte uppkommer igen.

Om du blivit utsatt för brott där ett djur är inblandat är det enligt polisen bra att anmäla det till polisen. Exempelvis om skada uppstått eller om någon använt djuret som ett hot eller vapen.

I Sverige finns en lag som säger att hundar ska hållas kopplade i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Enligt naturvårds­verket får hunden i praktiken vara lös hela tiden om den är inom någon meter från ägaren eller om ägaren har full kontroll över den.

Lagen gäller främst för att hundar inte ska jaga efter vilda djur.

Kommuner får sen själva bestämma om det ska vara ett koppeltvån­g, alltså att djur alltid måste gå i koppel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden