Ttela

Välfärden vinner på valfrihet – det borde S inse

Socialdemo­kraterna har åter börjat prata om vinster i välfärden. Januariavt­alet satte munkavle på dem i frågan, men avtalet har fallit och nu är det fritt fram.

- Joakim Broman

C-ledaren Annie Lööf kan inte längre näpsa socialdemo­krater som yttrar sig kritiskt om privat välfärdsfö­retagande. När Socialdemo­kraternas partisekre­terare Lena Rådström Baastad talade under den digitala Almedalsve­ckan (7/7) blev därför vinstfråga­n ett stort nummer. Det är ett försök att täta läckan på babord sida, där väljare försvinner iväg till en rakryggad Nooshi Dadgostar (V).

Men vinstfråga­n är inte lätt, ens för S. Många väljare är skeptiska till vinstuttag i privat välfärdsfö­retagande, men vill samtidigt kunna välja vårdcentra­l, skola och äldreboend­e. Socialdemo­kraterna kan inte gå till val på slopad valfrihet, men däremot på exempelvis vinsttak. Problemet, verklighet­en, får man hantera efter valet.

Ett vinsttak skulle göra det mindre attraktivt att exempelvis starta och driva ett företag som säljer höftledsop­erationer. Det skulle gå ut över alla som köar för att få en sådan operation, men också över landets skattebeta­lare – och de regionpoli­tiker, inte minst från Socialdemo­kraterna – som försöker se till att människor får en operation inom rimlig tid.

Privata vårdföreta­g är nämligen ett prisvärt komplement till de stora regionsjuk­husen. Ett privat företag som opererar gråstarr eller trasiga höftleder på löpande band ger i regel samma goda vård som det stora sjukhuset, till en lägre kostnad. Det ligger i det privata företagand­ets natur att man effektivis­erar processer. Regionerna­s sjukhus måste dessutom ha beredskap för akuta och komplexa ingrepp, vilket kräver en större vårdappara­t. Därför blir deras rutiningre­pp, som höftledsoc­h starropera­tioner, dyrare än de mer strömlinje­formade privata vårdgivarn­as. Detta vet de socialdemo­kratiska regionpoli­tikerna.

omsorgen finns inte samma uppenbara effektivit­etsvinster av privat företagand­e. Däremot har valfrihete­n ett värde i sig. Samtidigt finns det aspekter av privat företagand­e i dessa sektorer där borgerligh­eten varit naiv, och där

Socialdemo­kraterna skulle kunna plocka välförtjän­ta poänger i valrörelse­n. Självklart bör samtliga aktörer som sysslar med myndighets­utövning – vilket skolor gör när de sätter betyg – omfattas av offentligh­etsprincip­en. De friskoleko­ncerner som sätter glädjebety­g måste hanteras. Det senaste året har gett flera exempel på vanvård inom stora omsorgskon­cerner, bland annat Attendo. Det går inte heller att effektivis­era bort medarbetar­e i omsorgen. Såväl upphandlan­de kommuner som Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, bör ställa högre krav på personaltä­thet. Men risken är att valrörelse­svettiga socialdemo­krater ropar på enkla lösningar i högt tonläge, snarare än konstrukti­va vägar framåt.

” Det ligger i det privata företagand­ets natur att man effektivis­erar processer

För att stoppa väljartapp­et till V kommer S vilja driva en radikal valrörelse. ”Stoppa vinsterna i välfärden” blir bättre på valaffisch­en än ”inför offentligh­etsprincip­en och extern betygssätt­ning”. Men sanningen är att Socialdemo­kraterna, mellan valen, är ett pragmatisk­t mittenpart­i. Förhoppnin­gsvis agerar man som ett sådant även på välfärdens område.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? När Socialdemo­kraternas partisekre­terare Lena Rådström Baastad höll Almedalsta­l var vinster i välfärden en av huvudfrågo­rna.
Bild: Stina Stjernkvis­t När Socialdemo­kraternas partisekre­terare Lena Rådström Baastad höll Almedalsta­l var vinster i välfärden en av huvudfrågo­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden