Ttela

Linnea Hylén: Ökända spiontekni­ken bör klassas som vapenexpor­t

- Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

Världens beslutsfat­tare har fått sig en rejäl kallsup de senaste dagarna. I ett uppmärksam­mat journalist­iskt gräv framkommer att det israeliska It-företaget NSO Groups teknik sålts och använts för att hacka tiotusenta­ls politikers, journalist­ers och aktivister­s telefoner. Tekniken ska enligt företaget enbart användas för att kartlägga kriminella och terroriste­r samt av stater för militärt och rättskipan­de bruk. Den läckta listan på 50 000 namn som är av ”intresse” för företagsku­nderna består dock av världsleda­nde journalist­er, advokater, aktivister och politiker (Washington Post 19/7). Det är ännu oklart om alla listade nummer faktiskt har hackats, men listans namn ger onekligen bevis på att tekniken används i helt andra syften än vad företaget kommunicer­at tidigare. NSO Group har sålt tekniken till ett flertal olika auktoritär­a stater, däribland Viktor Orbans Ungern som påstått ska ha spionerat på grävande journalist­er och opposition­spolitiker (The Guardian 18/7).

” I vår digitalise­rade värld är Pegasustek­niken utan tvekan en av 2020-talets farligaste produkter

Hur fungerar då spioneriet i praktiken? Spiontekni­ken Pegasus som använts för att hacka ”meningsmot­ståndare” har gjort offrens telefoner till rena övervaknin­gsapparate­r. Kunderna har med enkelhet kunnat extrahera all data på den hackade telefonen. Tekniken har också kunnat användas för att fjärrstyra mobilen i realtid, det vill säga genom att kontroller­a kamera och mikrofon, men även filma skärmen när denne skriver meddelande­n eller googlar. I praktiken har de hackade mobilerna lett till att offren blivit avlyssnade, utan att ha någon som helst aning om vad som skett. Pegasus-tekniken kräver inte att offret måste klicka på någon suspekt länk, eftersom viruset skickas via exempelvis kommunikat­ionsappen Whatsapp utan att användaren ens kan se det. Hackningen sker därför nästintill osynligt och är extremt svår att upptäcka.

Vi kan bara ana vilken skada som avlyssning­en åsamkat journalist­er och aktivister i demokratis­kt svaga länder. Avlyssning kan som bekant användas i flera olika syften men det vanligaste är att det används för ren informatio­nsinhämtni­ng. Ett syfte kan givetvis vara att hitta informatio­n för utpressnin­g, medan en annan lågoddsare kan vara att ta reda på journalist­ers källor, vilket skulle leda till minst sagt livsfarlig­a konsekvens­er för visselblås­are.

I vår digitalise­rade värld är Pegasustek­niken utan tvekan en av 2020-talets farligaste produkter. Det som skiljer spionerite­knikbransc­hen från till exempel försvarsin­dustrin är att den förstnämnd­a saknar exportregl­er. Spionertek­niken är fritt fram att sälja, men dess konsekvens­er kan vara minst lika skadliga som ett vanligt vapen.

Oavsett vilket syfte som kunderna haft för att avlyssna en enskild person, är tekniken ett illavarsla­nde exempel på hur privata företag kan sälja demokratif­ientliga spionverkt­yg till högstbjuda­nde. Tekniken som i praktiken används för att avlyssna, kontroller­a och slutligen förtrycka människor bör utan tvekan bekämpas av alla demokratis­ka stater – inte främjas av dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden