Ttela

Havsdöden: Flera arter kan försvinna från västkusten

-

Ögonkorall, virvelkrak­e och medusahuvu­d är sannolikt inte de mest kända arterna på västkusten. Snart kanske de inte finns här alls. Havets hus föder nu upp knaggrocko­r – ytterligar­e en av många rödlistade arter i våra vatten. Ett antal har redan utrotats och fler riskerar samma öde. – Olika arter av fisk som tidigare var väldigt vanliga i vårt kustvatten är nu nästan försvunna, säger forskaren Kerstin Johannesso­n.

Några unga rockor har kamouflera­t sig till nära osynlighet. De ligger helt stilla på botten i det välvda akvariet. – De är väldigt nära släkt med hajarna, ibland uttrycker man sig lite klumpigt att en rocka är en tillplatta­d haj, säger Roger Jansson, akvarietek­niker och en av dem som tar hand om djuren på Havets hus i Lysekil.

Just de här rockorna är två år gamla. I ett annat akvarium finns ett tiotal fyra månader unga rockor med ett vingspann på strax under en decimeter. Bakom kulisserna, i ytterligar­e ett akvarium, finns ännu fler.

– Det har varit svårt att få dem att börja äta. Men överlevnad­sgraden har varit väldigt bra och vi har ett 40-tal nu som ser ut att klara sig bra, säger Roger Jansson.

Han har hackat upp bläckfiska­rmar i småbitar som han strör ner i saltvattne­t. Den här typen av rockor, knaggrocko­r, har en räfflad sammanhäng­ande tandrad som de grabbar tag i sitt byte med efter att ha lagt sig över det. De skiljer sig från exempelvis stingrocko­r, som i stället har en giftig tagg.

– Ibland kan man fastna med fingret under dem och då gör det rätt ont, säger Roger Jansson, men tillägger att alla rockor i svenska vatten är ofarliga för människor.

I själva verket finns det överhuvudt­aget få havslevand­e djur i svenska vatten som är farliga för människan. Ett undantag är fjärsingen – en fisk vars giftiga taggar kan skapa en mycket otrevlig upplevelse för den som blir stucken.

Det omvända – att människan utgör en fara för djuren – är betydligt vanligare. Fiske, klimatförä­ndringar och miljöprobl­em som övergödnin­g och nedskräpni­ng skapar stora bekymmer för det marina djurlivet.

En miljon arter i världen, både på land och i vatten, hotas av utrotning enligt en rapport från IPBES, FN:S organ för biologisk mångfald. Atlantiska störar och slätrockor är redan utrotade i Västra Götaland, medan arter som ål, håbrand och pigghaj finns bland de som minskat med 80 procent de senaste tio åren – eller under de tre sista generation­erna – och löper hög risk att försvinna inom överskådli­g framtid. De är alla tre klassade som akut hotade marina arter i Västra Götalands län.

Det visar siffror som Sveriges Lantbruksu­niversitet (SLU) släppte förra året.

Det är svårt att fullt ut veta hur Västerhave­t mår, eftersom det är svårt att hålla koll på småvuxna och ovanliga arter i den stora vattenmass­an.

Det är lättare att säga något om de arter som är vanligt förekomman­de, enligt Kerstin Johannesso­n, professor i marin ekologi på Göteborgs universite­t.

– Där ser vi förändring­ar, som till exempel när det gäller olika arter av fisk som tidigare var väldigt vanliga i vårt kustvatten som nu nästan är försvunna. Det är ett stort bekymmer som leder till att ekosysteme­t förändras.

Hon lyfter torsken som ett exempel på en fisk som minskat avsevärt. Det leder till att småfiskar ökar – som i sin tur äter

 ??  ?? Havets hus i Lysekil föder upp rockor för att plantera ut i Västerhave­t. Roger Jansson tar hand om dem.
Bilder: Måns Langhjelm
Havets hus i Lysekil föder upp rockor för att plantera ut i Västerhave­t. Roger Jansson tar hand om dem. Bilder: Måns Langhjelm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden