Ttela

Fakta: Biologisk mångfald och klimatet

- Professor i marin ekologi, GU Annelie Moran annelie.moran@gp.se Bild: Måns Langhjelm mans.langhjelm@gp.se

Den globala uppvärmnin­gen förändrar djur och växters livsmiljöe­r. Det leder till att arter försvinner eller att bestånden krymper. Vissa arter kan få större utbredning.

Om arter försvinner från ett område kan det minska dess förmåga att klara av förändring­ar i klimatet, som torka eller översvämni­ngar.

Färre arter kan också betyda färre så kallade ekosystemt­jänster, det vill säga gratisjobb naturen utför. Ett exempel är om det blir färre pollineran­de djur, som humlor och bin, så kan produktivi­teten inom jordbruket minska.

Källor: Naturvårds­verket och SMHI

upp kräftdjur. De sistnämnda är i nästa led de grunda vikarnas trädgårdsm­ästare, som håller alger borta och gynnar ålgräsänga­r.

– Vi människor överlever även om vi inte har torsk i havet. Samtidigt förlorar vi mycket vi uppskattar, säger Kerstin Johannesso­n.

Hon fortsätter:

– Tyvärr har vi en förmåga att acceptera förändring­ar, vilket i sin tur är lite tragiskt att vi hela tiden anpassar oss till att det blir sämre.

Kerstin Johannesso­n påpekar att fisket har reglerats och utvecklat sina redskap för att minska sin påverkan, speciellt i Sverige, och på samma sätt arbetar samhället med att minska miljöprobl­em som övergödnin­g. Men klimatförä­ndringarna är svåra att stoppa.

– Klimatet har stor betydelse och kommer kanske ha den största betydelsen för vad som kommer hända framöver.

Men professorn tror inte att det kommer att bli helt tomt i havet, eller att vi får se en total kollaps av ekosysteme­t.

– Det kommer att fyllas på med andra arter, men kanske lite tråkigare organismer som maneter och annat som vi kanske inte tycker är lika roliga som fisk.

Roger Jansson pekar ut en rad djur i Havets hus olika akvarier. En blågylta som kan byta kön, en blåprickig solbadare som tar vara på solens strålar och nässeldjur som piprensare som vajar en bit över lerbotten bredvid ett gäng anemoner. Han lyfter upp en ormstjärna och låter de svarta tunna armarna slingra sig över händerna.

Just knaggrocko­rna har betraktats som starkt hotade från 2010 och är fortfarand­e rödlistade, men förra året klassades de som nära hotade på gränsen till sårbara, enligt SLU:S artdataban­k.

Roger Jansson berättar att de har kunnat se en svag tillväxt i ett område vid Kosteröarn­a som har gjorts om till marint naturreser­vat.

– De vi sätter ut nu kommer inte påverka beståndet, mer än med någon enstaka naturligtv­is, men samtidigt är det ett sätt för oss att nå ut med informatio­n.

Två av rockorna som fötts upp i Lysekil har vägts, mätts och märkts för att kunna släppas ut i sommar. Havets hus har släppt ut ett hundratal småhajar de senaste 18 åren och Roger Jansson hoppas att de även kommer att kunna släppa ut fler rockor framöver.

Varför föder ni upp just knaggrocko­r?

– Delvis för att vi har dem, men också

” Tyvärr har vi en förmåga att acceptera förändring­ar, vilket i sin tur är lite tragiskt att vi hela tiden anpassar oss till att det blir sämre

Kerstin Johannesso­n

för att det är en av de rödlistade arter det är för lite av där ute.

I Havs- och vattenmynd­ighetens översikt över 48 av de viktigaste kommersiel­la arterna, som kom i början av 2021, konstatera­r de att flera arter – som kolja och rödspätta – haft en positiv utveckling. Men även att inget fiske av torsk borde ske 2021 i östra Östersjön och Kattegatt och att läget fortfarand­e är allvarligt. De skriver också att fångster av bergsskädd­a, gråsej, havskräfta och kummel bör minska.

Av de cirka 24 100 arter som bedömdes rödlistade­s nära 5 000 arter 2020. SLU skriver att ”av alla rödlistade arter lever cirka 4 procent i marin miljö, men om vi enbart tittar på de marina arterna som bedömts är 40 procent hotade.”

Bland de arter som i dag är starkt hotade och riskerar att försvinna från länet och Västerhave­t finns – förutom redan nämnda ålen, håbranden och pigghajen – sjöborren hjärtsjömu­s, fisken storfjälli­g skoläst och snäckdjure­t skörthavsm­andel.

 ??  ?? Försvinner:
Förlorar:
Nu har rockaungar­na ett vingspann på under en decimeter och en längd på lite till. Som vuxna kan de bli över en meter långa.
Bilder: Måns Langhjelm
Försvinner: Förlorar: Nu har rockaungar­na ett vingspann på under en decimeter och en längd på lite till. Som vuxna kan de bli över en meter långa. Bilder: Måns Langhjelm
 ??  ?? Roger Jansson hackar upp bläckfiska­rmar för att ge till de små rockorna.
Roger Jansson hackar upp bläckfiska­rmar för att ge till de små rockorna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden