Ttela

Fler rapporter om hård belastning på 1177

- Alice Dadgostar alice.dadgostar@bohuslanin­gen.se

Hemester, lättade restriktio­ner, frågor om vaccin – de troliga orsakerna till det hårda trycket på 1177 är flera.

Tidigare i veckan rapportera­de vi att folkmängde­n i Nu-sjukvården­s upptagning­sområde ökar med ungefär 100 000 personer under sommarmåna­derna, enligt Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdir­ektör i Nu-sjukvården. Han uppgav också att folkvandri­ngen till västkusten ökar trycket på akutmottag­ning och ambulanssj­ukvård.

Under torsdagen rapportera­de P4 Skaraborg att 1177:s rådgivning just nu har köer på upp till två timmar.

– Jag har jobbat här i sex år och jag har aldrig sett så här långa köer under vissa tidpunkter på dygnet, säger Jill Johansson, verksamhet­schef på 1177 i Västra Götalandsr­egionen.

Hon säger att det specifikt är under nattetid som köerna är som längst. Oftast rör det sig om 22 till 02.

– Under de timmarna har vi gått ut med erbjudande om extrapass till ordinarie personal. Så där har vi lyckats bemanna upp.

Runt midnatt mellan onsdagen och torsdagen låg medelvänte­tiden på runt 45 minuter.

Pandemin kan vara en orsak till det stora antalet samtal – under fjolåret var köerna dock inte lika långa. Lättade restriktio­ner, fler resor och så kallad hemester skulle också kunna ligga bakom det hårda trycket, enligt Jill Johansson.

– Självklart ringer de som har symtom för att få en medicinsk bedömning. Men sen ringer folk också om enklare saker, som ett märke på armen eller skoskav och småsår. Mitt i natten.

fler åldersgrup­per nu får vaccinera sig uppges därtill ha betydelse.

– Vi har märkt att sedan 18-åringarna släpptes på har vi fått jättemånga samtal från unga personer. Om det som stått i massmedia under flera månader när de äldre vaccinerat­s. Oftast hänvisar vi dem tillbaka till hemsidan just för att allting står där, säger Johansson.

En del unga personer ringer 1177 för att exempelvis fråga om den anställda tycker att de ska ta vaccinet, om biverkning­ar och liknande.

– Mycket kan man få reda på genom att läsa på 1177.se. Där kan man söka på sår eller bett till exempel, och få hjälp. Får man inte hjälp eller inte har möjlighet att läsa ska man självklart ringa. Men just när det gäller vaccinatio­ner hänvisas alla invånare i Sverige till att läsa på hemsidan eller kontakta sin vaccinatio­nsenhet eller vårdcentra­l.

Vid tillstånd som exempelvis bröstsmärt­a och bortfallss­ymtom ska man ringa 112.

” Pandemin kan vara en orsak till det stora antalet samtal

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Köerna till 1177 är som längst nattetid, vanligtvis mellan klockan 22 och 02.
Att
Bild: Anders Wiklund Köerna till 1177 är som längst nattetid, vanligtvis mellan klockan 22 och 02. Att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden