Ttela

Historiskt fritidsboe­nde i miniformat

I den lilla kolonistug­an ett stenkast från storstaden bor Annel Johansson större delen av sommarhalv­året. Här odlar hon bär och frukt med anor från förra seklet och överallt frodas minnena.

- Karin Cedronius

Efter dagar av ihållande regn tittar solen äntligen fram och lyser på försommarg­rönskan i koloniträd­gården vid Lillsjön utanför Stockholm. De svällande pionknoppa­rna utlovar vacker blomsterfä­gring inom någon vecka och på de yviga hallonbusk­arna kan man redan ana karten. De mogna bären kommer att bidra till många goda efterrätte­r.

– Hallonen är kvar från mammas och pappas tid och här borta har jag vinbär och krusbär som är lika gamla, säger Annel Johansson, 77 år, och pekar på trädgårdsl­andet bakom den lilla röda stugan.

Hon har tillbringa­t nästan alla sina somrar här i Iris koloniträd­gårdsfören­ing och har många glada minnen från barndomen på 1940- och 1950-talen.

– I grannhuset bodde mina kamrater Anna-brita och Gudrun. Jag minns hur vi brukade leka och busa här på området. Det var många barn och knappt några bilar.

Huset stod på plats i trädgården 1939, några år innan Annel föddes. Då flyttade hennes föräldrar hela huset för hand från ett intilligga­nde område.

Hon tog över stugan av föräldrarn­a på 1970-talet och hennes dotter Sanna har också tillbringa­t sommarlove­n här.

Att det är ett hus med lång historia blev Annel varse när hon råkade ut för en vattenskad­a för några år sedan och tvingades byta golv. I trossbotte­n hittade hantverkar­na gamla tidningar från 1925 som hade använts som isolering när stugan byggdes. Annel har sparat dem som minne.

– Här är Social-demokraten från 18 oktober 1925. Det passar ju utmärkt med tanke på att stugorna byggdes för arbetarna, säger hon och håller upp ett av de gamla fynden.

De första koloniträd­gårdarna i Sverige kom till i slutet av 1800-talet i syfte att ge arbetare och lägre tjänstemän bättre livskvalit­et, rekreation och en plats att odla på. Det stämmer in på Annels familj, vars pappa var målare och mamma jobbade på BB.

– De fick tillgång till den här lotten och tyckte det var ett bra sätt att komma ut i det gröna, eftersom vi bodde mitt inne i staden.

I dag är det Annel och hennes hund Etsu som kamperar ihop i stugan om somrarna.

– Jag flyttar ut i april maj, lite beroende på vädret, sedan bor jag mer eller mindre här ända till de stänger av vattnet i början av oktober.

Stugan på 18 kvadratmet­er är inredd med en brokig blandning av ärvda prylar, loppisfynd och gåvor. De småblommig­a tapeterna är från dottern Sannas flickrum och det blåmönstra­de draperiet vid dörren hänger kvar sedan Annels barndom.

På den tiden var det trångt i stugan. Annel bodde här tillsamman­s med mormor, mamma och pappa. Ibland var även kusinerna på besök och då fick alla tränga ihop sig på madrasser på golvet vid sovdags.

– Men pappa sov på loftet, säger Annel och pekar på en lucka på yttre husgaveln dit hennes pappa klättrade upp varje kväll.

I dag används loftet till förvaring. Dåtidens vedspis är utbytt mot en elektrisk spis. Men eftersom det varken finns rinnande vatten eller toalett diskas porslinet fortfarand­e för hand i balja, precis som på mormors tid.

– Jag hämtar vatten i dunkar från en kran på tomten och föreningen har ett gemensamhe­tshus med toaletter och dusch.

Om nu stugan är minimal så är tomten desto större, åtminstone i proportion till huset. På de 300 kvadratmet­rarna påtar Annel i rabatterna, rycker ogräs och njuter av såväl blomsterpr­akt som skördar.

– Men jag är inte lika duktig på trädgårdsa­rbete som mamma var, säger hon trots att trädgården vittnar om något annat.

Förutom bärbuskarn­a finns här både körsbär och rabarber och i pallkragar­na odlar Annel olika grönsaker.

– Det brukar bli tomater, sallad, morötter, kryddor och lite annat som jag förgror i krukor hemma och tar med mig hit ut.

Och precis som tanken var när kolonistug­orna en gång kom till Sverige så är det just avkoppling­en i kombinatio­n med trädgårdsa­rbetet som är det bästa med att bo i den lilla stugan, tycker Annel.

– Det är väldigt skönt att vakna av morgonsole­n som lyser in i det lilla köket, men också att jobba i trädgården och ta i med hela kroppen. Det spelar ingen roll om det är lite tungt ibland. För när jag kommer ut hit är det som att jag andas lite lättare.

” Det är väldigt skönt att vakna av morgonsole­n som lyser in i det lilla köket, men också att jobba i trädgården och ta i med hela kroppen

Annel Johansson kolonistug­ägare

 ??  ??
 ??  ?? Muggen är ett minne från badutflykt­erna för stadsbarn på 1950-talet.
Muggen är ett minne från badutflykt­erna för stadsbarn på 1950-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden