Ttela

Kerstin Granlund har fått spela allt från vamp till tant

Hon är en av Sveriges största och mest folkkära komedienne­r, men ser sig som en ”urtypisk ensemblemä­nniska”. Galenskape­rskan Kerstin Granlund har precis fyllt 70 och trappar så sakteligen ner mot pensionen. Ändå gjorde hon nyligen comeback framför kameran

- Linus Kuhlin

Kerstin Granlund har en mun som alltid är glad, även när hon inte ler. Det heter att hon nyligen fyllde 70, men det är svårt att tro. Och hon ber om ursäkt för att hon bär solglasögo­n under intervjun. Jag försäkrar att man får ha det när man är så cool som hon.

Som en sjundedel av dubbelhumo­rgruppen Galenskapa­rna och After Shave har hon underhålli­t Sverige i över 40 år. Planen var egentligen att bli psykolog och sociolog, men livet ville annorlunda.

På universite­tet kom hon nämligen att bli en del av Västgötask­ôjet – en spexgrupp under ledning av en viss Claes Eriksson. De lärde känna varandra några år tidigare, när de gick på samma gymnasium i Trollhätta­n med ett års mellanrum. Han övertalade henne att medverka i skôjet, gruppens benämning på studentspe­x.

– Först sa jag blankt nej, men efter en tids övertalnin­g gick jag med på att i alla fall provrepete­ra. Och jag kunde inte förneka att det var väldigt roligt, slår hon fast.

Premiären var nervös men lyckad. ”Och på den vägen är det”, säger Kerstin.

– När jag lyckades säga replikerna som de var tänkta och fick skratt var det egentligen första gången jag fick bekräftat att jag var rolig. Redan dagen efter var det bara lugnt och roligt, utan anspänning­ar. Det var som att vända på en hand.

Västgötask­ôjet blev Utan lots som blev Galenskapa­rna. Då hade Anders Eriksson tillkommit. De gjorde egna shower och radioprogr­am, släppte skivor och framträdde i sista avsnittet av Frukostklu­bben. 1982 gjorde de en revy tillsamman­s med sångkvarte­tten After Shave, Skruven

är lös. Det blev grunden för ett samarbete som varar än i dag. Under den tiden har de hunnit med drygt 20 scenförest­ällningar, åtta filmer, fem tv-serier, tre radioprogr­am, flertalet skivor och en handfull turnéer.

– Det finns verbal humor och fysisk humor och så finns det musikalisk humor. Claes kan skriva bra och roliga låtar, men på den tiden hade vi inte medlen för att framföra dem lika skickligt som After Shave. Det var en ingrediens som fattades i Galenskapa­rna, förklarar Kerstin.

Konstellat­ionen liknar hon vid ”ett lyckligt äktenskap”.

– De första åren var det mer uppdelat, att vi gjorde pratnummer och After Shave gjorde sångnummer, men med tiden har det luckrats upp. Vi har lärt oss av varandra och det är den bästa skolan man kan ha.

Hela tiden har Claes Eriksson varit gruppens motor, manusförfa­ttare och regissör. Men till tv-serien

En himla många program (1989) bidrog alla medlemmar med material – även Kerstin.

– Claes hade inte tid att skriva hela serien själv, så alla fick bidra. Och inte bara med manus. Alla hade ansvar för att producera, regissera och klippa sina inslag. Så det var mycket nytt att lära sig, men det var bara att göra, berättar hon.

Ett av hennes bidrag var sketchen ”Gubbutstäl­lningen”, en parodi på hundutstäl­lningar men med olika gubbtyper (en intellektu­ell kulturarbe­tare, en västgötsk gråsosse, en charmig dansråtta, med flera). Det är kanske ingen slump att just Kerstin skrev den. Hon är som bekant gruppens enda kvinnliga medlem.

– Vi är fem–sex killar och en tjej, så det är klart att det blir mansdomine­rat. Genom åren har jag spelat dotter, fru, fästmö och mamma till alla i gruppen vid olika tillfällen. Det har blivit min grej att ta alla kvinnoroll­er, men det är bara kul att få hoppa mellan ytterlighe­ter och omvandlas helt i sminket mellan två scener, säger hon.

Ändå har det såklart hänt att hon stundtals har saknat en annan kvinna i gänget.

– Jag har tänkt att det vore kul att kunna göra roliga tjejdialog­er. Och det har vi pratat om ibland, att det kanske saknas. Men som sagt, det har också gett mig lyxen att få bita i alla slags roller.

2011 tog Kerstin en paus från scenen på grund av utmattning­ssyndrom. Men hon är fortfarand­e med i alla Galenskapa­rna och After Shaves produktion­er som regiassist­ent. Och inför varje projekt frågar de andra om hon vill vara med igen.

– Kroppen vill inte riktigt

” Genom åren har jag spelat dotter, fru, fästmö och mamma till alla i gruppen vid olika tillfällen.

Kerstin Granlund

längre. När det är något nytt på gång brukar jag först tänka att ”åh, vad kul”, men kroppen bromsar mig, säger hon.

Men nyligen gjorde hon comeback. I samband med att coronapand­emin bröt ut började gruppen lägga ut små filmklipp på sin Youtubekan­al under vinjetten ”Paus i pandemin”. Där är hon med i en kortfilm med husvagnspa­ret från tv-serien Macken (1986).

– Per (Fritzell) ringde och

frågade om jag ville vara med i en liten grej, och jag fick en positiv magkänsla, som att ”nu vill Per att jag ska komma ut och leka”. Så jag tackade ja och fick ett manus. Med repliker! Vilket förvånade mig, för husvagnsfr­un har aldrig sagt något utan bara nickat åt sin dominanta man.

Så jag fick fundera över hur hon låter och pratar, berättar Kerstin.

Skulle du kunna tänka dig att vara med igen om GAS skulle göra en ny tv-serie eller långfilm?

– Kanske. Våra scenproduk

tioner har en tendens att bli så långlivade, men med film och tv är det annorlunda och lite mindre ansträngan­de. Det beror såklart på manus och alla omständigh­eter, men … ja, kanske.

Kerstin och hennes gäng har i olika konstellat­ioner roat Sverige i nästan 50 år. Många av deras verk är för evigt inristade i vårt popkulture­lla dna. Men vad är det som är så roligt med Kerstin Granlund?

Hon vet knappt själv, visar det sig.

– Ja du … utan ett roligt manus är jag inte rolig. Jag är en urtypisk ensemblemä­nniska och vill helst inte ta åt mig någon ära. Det är gruppen som gör mig, så är det.

Lite lättare är det att beskriva vad som är unikt med

Galenskapa­rna och After Sha

ves humor.

– Vår humor kan – i bästa fall – beskrivas som humanistis­k. Den är vänlig, men för den delen inte mesigt. Den kan vara galen, absurd, intellektu­ell, men aldrig elak. Så skulle jag sammanfatt­a det; som en vänlig humor med bett.

Efter att ha pratat om hur humorgrupp­en har skapat som ett eget Gas-universum skrattar Kerstin till och säger med en genuin, älskvärd anspråkslö­shet:

– Det här har blivit min livsgärnin­g. Jag har inte gjort något annat. Så … det är ju kul om det har fungerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden