Ttela

Ny stjärna med i veckans spellista

Ett tungt svenskt rapsamarbe­te, nygamla låtar från soul-kungen Kaah och Lordes nya singel om att vara hög på en nagelsalon­g. De tar plats på Anna Rosenström­s lista över veckans bästa musik.

- Anna Rosenström

1 ”Sanka” Robin Kadir, Jireel, Macky & A36 (singel) Hiphop

DJ:N och producente­n Robin Kadir har lyckats få med sig tre av Sveriges hetaste namn på nya singeln, inte minst vår egen Partillest­järna A36. ”Sanka” doftar av medelhav med sitt snabba och somriga beat, och påminner om såväl Mackys hit ”PA PA” från förra sommaren som flera av A36:s tidigare låtar med inspiratio­n från fransk popig rap. Kanske har denna stil, som stack ut så mycket innan, nu också börjat bli lite generisk. Men än så länge har jag inte riktigt tröttnat utan blir fortfarand­e glad, pepp och danssugen av låtar som denna.

2 ”Stoned at the Nail Salon” Lorde (Singel) Pop

Lordes nya innehåller både kör från indiestjär­nor som Clairo och Phoebe Bridgers och trevliga vågskvalp. Men den är betydligt mer Lana del Rey-såsig än den upplyftand­e tidigare singeln ”Solar Power”, detta trots att båda två är producerad­e av Jack Antonoff som jobbat med just Lana. Bara titeln ”Stoned at the Nail Salon” skriker ju Lana del Rey. Likväl är det ganska fin lyssning, kanske mest tack vare den underbara stämsången.

3 ”Lev som du vill” Kaah (EP) Soul

Svensk souls gudfader är tillbaka med en ny EP – men med gamla inspelning­ar som tidigare inte sett dagens ljus. Till exempel ska låten ”När du sover” ha spelats in någon gång runt millennies­kiftet. Ändå håller det fortfarand­e. En enkel tamburin, lite syntar, en fyllig kör och så Kaah som sjunger ”jag tror jag är kär” är liksom allt som krävs. Även titelspåre­t svänger så där Kaah-typiskt, i sex härliga minuter.

4 ”Lifetime” Swedish House Mafia ft. 070 Shake & Ty Dolla Sign (singel) Elektro/dans

Det var bara en vecka sen Swedish House Mafia gjorde storstilad comeback efter åtta år utan ny musik. Och det med en låt jag fullkomlig­t älskade och gav fem fyrar rakt av. Redan nu är trion tillbaka med ännu en, den 80-tals-syntiga ”Lifetime” med r’n’b-sång från amerikansk­a Ty Dolla Sign och framförall­t fantastisk­a 070 Shake. Hennes karaktäris­tiska röst är näst intill hypnotisk och får denna låt att sticka ut alldeles lagom i mängden.

5 ”Stay High” Childish Gambino (cover) Soul

Det är oklart om Donald Glovers alter ego Childish Gambino kommer släppa någon ny egen musik, då han flera gånger hintat om pension. Men nu har han åtminstone delat med sig av en cover av sångerskan Brittany Howards Grammy-belönade låt ”Stay High”. Inte direkt någon ny ”This is America”. Men en puttrig och gullig liten låt med fina stråkar och Gambino sjungandes i falsett, det tackar man ju inte nej till.

 ?? Bild: Pressbild ??
Bild: Pressbild
 ?? Arkivbild: Matt Sayles ??
Arkivbild: Matt Sayles

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden