Ttela

Från rullstol till Kebnekaise­s topp

- Monica Sahlback monica.sahlback @ttela.se Christian Flodin christian.flodin @ttela.se

Familj: Hjärtsjuka Madeleine Karlsson drabbades av en stroke och hamnade i rullstol. Men envishet och tuff rehab har gett resultat. Nu ska hon bestiga Sveriges högsta berg. ”Jag är mest orolig över att få skoskav eller inte lyckas slå upp tältet”, säger hon.

Hon har ett medfött hjärtfel och lider av sviterna av en stroke. Men det stoppar inte Upphäradsb­on Madeleine Karlsson, 45, från att försöka uppfylla drömmen att bestiga Kebnekaise. – Jag är mest orolig över att få skoskav eller inte lyckas slå upp tältet, garvar hon.

”Vad har du druckit”, undrade Madeleines sambo när hon plötsligt började sluddra samtidigt som de med gemensamma krafter försökte baxa in en nyinköpt garderob från bilen in till huset. Madeleine var då 38 år och i bra fysisk form.

– Ändå drabbades jag av en stroke, berättar hon.

Tillvaron med familjeliv, jobb, träning, resor och umgänge fick sättas på vänt. Madeleine blev förlamad i vänster sida och delvis rullstolsb­uren i närmare två års tid.

Infarkten i hjärnan och en efterfölja­nde hjärnblödn­ing påverkade också talet och sväljrefle­xerna under en period.

– Att hamna i rullstol var en skräck. Det enda positiva var att jag kom ifrån sängen och kunde se något annat än en sjukhussal, säger Madeleine.

Hon har alltid haft lite svårt för lasarett. Avskytt miljön, även om hon uppskattar vården. Otaliga hjärtopera­tioner och rehabilite­ringsomgån­gar har säkert bidragit till ambivalens­en. Madeleine är nämligen född med hjärtfelet truncus arteriosus communis typ 2 och har opererats flera gånger genom åren, vilket TTELA tidigare berättat om.

–Men hellre 100 hjärtopera­tioner före stroke. Det är och har varit en dryg och tråkig process. Och då gillar jag ändå att träna, säger hon och tillägger att motion i kombinatio­n med en sarkastisk humor blivit hennes koncept för att – i den mån det är möjligt – tänka bort sjukdomarn­a.

Första permission­en från sjukhuset efter stroken kommer hon aldrig glömma. När hon färdades med bil hemåt genom ett böljande landskap slog det henne; ”jag kanske aldrig kommer att kunna gå igen”. Insikten väckte en kämpaglöd och Madeleine bestämde sig för att göra allt i sin makt för att slippa rullstolen och lära sig gå för egen maskin.

Envishet och tuff rehab har gett resultat.

–Jag har uppfyllt flera delmål. Som att kunna gå på toa själv, knäppa knapparna i blusen, bläddra i en bok, knyta soppåsen. Saker som jag i friskt tillstånd gjorde utan ansträngni­ng, utan eftertanke ...

– Och när jag väl började kunna gå igen så ville jag utmana mig själv. Och på så sätt inspirera andra. Visa att det kan fungera att gå, ja till och med vandra, efter stro

Jag har uppfyllt flera delmål. Som att kunna gå på toa själv, knäppa knapparna i blusen, bläddra i en bok, knyta soppåsen.

Madeleine Karlsson

ke och förlamning. Jag delar med mig av tips och råd i min

Youtube-kanal.

Drömmen om att bestiga

Sveriges högsta berg (2 103 meter) har funnits länge hos Madeleine.

– Det är nog för att jag är så kort som jag vill komma högre upp, skojar hon.

I slutet av augusti blir det verklighet.

– Jag är så taggad. Vi, jag och min vandringsk­ompis, ska gå utan guide. Vi tar dagen som den kommer, det finns ingen prestige i detta. Det är en rolig grej helt enkelt. Jag får träningsvä­rk om jag har tur.

Förutom att träna upp konditione­n och gå in vandringsk­ängorna har Madeleine startat en insamling till hjärt- och lungfonden som en del av förberedel­serna inför Kebnekaise-utmaningen. – Forskninge­n behöver mer

hjälp för att rädda liv och underlätta liv, deklarerar hon.

Vad säger din läkare om ditt beslut att försöka ta dig upp på Kebnekaise?

– Jag har fått grönt ljus. Den enda som är orolig är nog min mamma, men hon är å andra sidan höjdrädd.

– Själv resonerar jag som så; vi kan dö av vad som helst, när som helst. Jag kan bli överkörd när jag lämnar hemmet. Så därför gäller det att leva lite i stället. Det tänker jag göra så länge jag kan, oavsett höjd, lovar Madeleine.

Fotnot: Den som vill stötta Madeleines insamling till Hjärt- och lungfonden kan göra det via hennes Facebook-sida: https:// www.facebook.com/ madeleine.karlsson.50/ posts/6165571730­184703

 ??  ??
 ??  ?? Madeleine Karlsson snörar på sig vandringsk­ängorna, redo att ta sig uppför Kebnekaise. ”Det blir en rolig grej, en utmaning och jag är taggad”, säger hon.
Madeleine Karlsson snörar på sig vandringsk­ängorna, redo att ta sig uppför Kebnekaise. ”Det blir en rolig grej, en utmaning och jag är taggad”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden