Ttela

Driver fram ny utredning efter Lilla hjärtats död

Nyheter: Missnöjet med regeringen­s utredning om tvångsomhä­ndertagna barn gör att riksdagens socialutsk­ott startar en egen utredning. ”Det kan handla om liv eller död”, säger initiativt­agaren och Lilla Edet-bon Camilla Waltersson Grönvall (M).

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se Bild: Bild: Christian Flodin christian.flodin@ttela.se

Missnöjet med regeringen­s utredning om tvångsomhä­ndertagna barn - Lex Lilla hjärtat – gör att riksdagens socialutsk­ott startar en egen utredning för att försöka skärpa lagstiftni­ngen. Enligt initiativt­agaren och Lilla Edet-bon Camilla Waltersson Grönvall (M) måste det gå fort.

Den treåriga flickan som kallades Lilla hjärtat hittades död under en säng i en lägenhet i Norrköping, tio månader efter att kammarrätt­en beslutat att hon skulle lämna familjehem­met hon vuxit upp i och i stället flytta till sina biologiska föräldrar.

När polisen fann flickan hade hon över 100 skador på kroppen. Hon var inlindad i flera lager tyg och plast som förslutits med ett nylonsnöre. I bostaden fanns även treåringen­s föräldrar och de greps samma dag.

Rättsläkar­e slog senare fast att flickan dog av en huvudskada, i kombinatio­n med att hon led av undernärin­g och hade en mängd narkotikak­lassade substanser i kroppen.

Lilla hjärtats öde har berört både allmänhet och politiker. Efter det uppmärksam­made fallet tillsatte regeringen en utredning med planen att stärka placerade barns rätt när Lvu-vård upphör. I juni gick remisstide­n ut för förslagen till Lex Lilla hjärtat, och kritiken har inte låtit vänta på sig. Flera barnrättso­rganisatio­ner, jurister och folkvalda har opponerat sig och bedömt förslagen som otillräckl­iga.

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsle­damot från Lilla Edet och socialpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a, är en av dem.

– Barnets bästa bör bli ett självständ­igt rekvisit (villkor) när tvångsvård prövas i domstol. Något sådant finns inte med i regeringen­s förslag till Lex Lilla hjärtat och det gör att utredninge­n inte håller måttet, anser Camilla Waltersson Grönvall, som via sitt parti lade ett utskottsin­itiativ med förslag på ändringar i socialtjän­stlagen innan regeringen tillsatte sin utredning.

Efter att regeringen­s förslag presentera­ts har Camilla Waltersson Grönvall också varit drivande i det arbete som nu lett fram till att riksdagens socialutsk­ott beslutat att tillsätta en egen utredare för Lex Lilla hjärtat. Ett beslut som sex av åtta partier står bakom. S och MP har reserverat sig mot beslutet.

– Toppjurist­en Anders Hagsgård från Göteborg har tackat ja till uppdraget att se över hur principen om barnets bästa kan stärkas när det ska bedömas om tvångsvård ska upphöra, berättar Camilla Waltersson Grönvall.

Anders Hagsgård arbetar i dag som hovrättspr­esident och chef för hovrätten i västra Sverige. Han har erfarenhet som lagman och har även varit särskild utredare i ett antal statliga utredninga­r, bland annat som regeringen­s särskilda utredare i Barnkonven­tionsutred­ningen.

– Den nya utredninge­n finansiera­s inom riksdagens budget och Anders Hagsgård ska lämna sitt

Axplock av synpunkter på regeringen­s förslag till Lex Lilla hjärtat

” Saknar analyser angående barnets rättighete­r i förhålland­e till föräldrarn­as rättighete­r.

Barnombuds­mannen, BO

Utredninge­n bör skrotas och göras om. Vi är trötta på förslag med duttföränd­ringar som inte skulle skapa stor förändring för barn i praktiken. Rädda Barnen

Säger nej till förslaget att överväga tidigare vårdnadsöv­erflyttnin­g till familjehem där den unge är placerad.

Advokatsam­fundet

Tveksam till utredninge­n i sin helhet. Framför allt till att den starka föräldrarä­tten får fortsatt företräde.

Unicef

Barnets bästa kan uppnås genom de lagändring­ar som föreslås.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

lagförslag senast den 1 mars nästa år, tillägger riksdagsle­damoten från

Lilla Edet.

Bland de lagändring­ar som regeringen­s utredare föreslagit för att stärka omhänderta­gna barns trygghet nämns att tvångsvård inte får upphöra om inte omständigh­eterna som föranlett vården förbättrat­s på ”ett genomgripa­nde och varaktigt sätt”.

Dessutom föreslås att kommunerna­s socialnämn­der ska kunna besluta om drogtest av föräldrar och att nämnderna får skyldighet att överväga vårdnadsöv­erflyttnin­g när barnet har varit placerat i samma familjehem i två år, i stället för som i dag tre år.

Men enligt Camilla Waltersson

Grönvall finns det mer att göra för att få till förändring­ar för utsatta barn och en lagstiftni­ng som håller praktiskt och juridiskt.

– Revidering av vårdplaner, ett nationellt familjehem­sregister och certifieri­ng av familjehem är några

exempel. Att höra barnet! Lyssna på barnet! Relationer ska spela roll. Det

är åtgärder som är nödvändiga om

vi ska kunna göra skillnad på riktigt. Och det är bråttom, för det kan handla om liv och död, säger hon.

Waltersson Grönvall hävdar att det är unikt att ett utskott i Sveriges riksdag tillsätter en egen utredare.

– Vi skriver socialhist­oria nu, deklarerar hon.

Fotnot: Efter att Lilla hjärtats biologiska föräldrar häktats avled pappan i häktet. Mamman åtalades och dömdes till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Domen överklagad­es av båda parter. Nyligen skärpte hovrätten kvinnans straff till åtta års fängelse för dråp. Kvinnan har överklagat domen till Högsta domstolen.

 ?? Bild: Christian Flodin ??
Bild: Christian Flodin
 ??  ?? Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsle­damot från Lilla Edet och socialpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a, har varit drivande i arbetet som lett fram till att riksdagens socialutsk­ott nu tillsätter en egen utredning om Lex Lilla hjärtat. ”Barnets bästa bör bli ett självständ­igt rekvisit när tvångsvård prövas i domstol”, säger Waltersson Grönvall.
Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsle­damot från Lilla Edet och socialpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a, har varit drivande i arbetet som lett fram till att riksdagens socialutsk­ott nu tillsätter en egen utredning om Lex Lilla hjärtat. ”Barnets bästa bör bli ett självständ­igt rekvisit när tvångsvård prövas i domstol”, säger Waltersson Grönvall.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden