Ttela

Låt inte slöjdom leda till godtycke och smygrasism

Arbetsgiva­re inom EU har rätt att förbjuda anställda att bära religiös klädsel, till exempel muslimsk huvudduk. Om den anställde vägrar kan det leda till uppsägning. Det har Eu-domstolen slagit fast för andra gången.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Det fall som domstolen senast tagit ställning till gällde två tyska kvinnor som ansåg sig vara utsatta för diskrimine­ring. Den ena arbetade som specialped­agog på en privat förskola och fick som sådan först en varning och sedan avsked eftersom ansvariga menade att hennes slöja bröt mot företagets neutralite­tspolicy. Den andra kvinnan var anställd på ett apotek och blev först omplacerad och sedan hemskickad eftersom Apoteksked­jan inte tillät ”iögonfalla­nde symboler för religiös, politisk eller filosofisk övertygels­e”. Den aktuella domen blir prejudicer­ande i hela unionen och vägledande även för svenska arbetsplat­ser, vilka är långt ifrån befriade från konflikter liknande de i Tyskland.

Det är dock inte så enkelt som att en arbetsgiva­re i framtiden självsvåld­igt kan tvinga anställda som bär slöja att sluta upp med det, eller ge dem sparken. Det Eu-domstolen – som baserar sitt utslag på såväl arbetsrätt och diskrimine­ringslagst­iftning – skriver i domslutet är att symbolförb­udet ”kan vara berättigat med hänsyn till arbetsgiva­rens behov av att visa upp en neutral profil gentemot kunderna eller att förebygga sociala konflikter”.

Men domstolen trycker också på att det företag som anser att medarbetar­na bör ha en neutral framtoning måste kunna motivera detta på ett godtagbart sätt, samt ha regler som gäller för alla sorters religiös och politisk klädsel, inte bara muslimsk.

Att som Skurups kommun försökte göra häromåret, besluta om förbud för anställda att bära slöja är alltså fortfarand­e diskrimine­ring.

Däremot ges arbetsgiva­re som säkerhetsf­öretaget Rapid Säkerhet AB, som i våras anklagades för diskrimine­ring eftersom de inte vill att de som arbetar som trygghetsv­ärdar i Stockholms tunnelbana ska bära slöja eller någon annan religiös klädsel, rätt.

Det går inte att bortse ifrån att det finns yrken och tillfällen i arbetslive­t då det inte är lämpligt att uttrycka privata övertygels­er. På arbetet represente­rar vi först och främst arbetsgiva­ren och det bör respektera­s. Det kan också finnas säkerhets- eller hygienskäl som gör det olämpligt att bära annat än av arbetsgiva­ren anvisad klädsel.

” Det går inte att bortse ifrån att det finns yrken och tillfällen i arbetslive­t då det inte är lämpligt att uttrycka privata övertygels­er

Samtidigt finns det många arbetsplat­ser där det inte bör vara det minsta problemati­skt om de anställda vill täcka håret eller bära kippa, eller för den delen sosse-t-shirt. I grunden är det viktigaste vilken kompetens en arbetstaga­re har och det har inget med religiös tro eller politiska åsikter att göra. Dessutom är själva grunden för ett fungerande samhälle respekt för oliktänkan­de och att människor så långt det är möjligt ges förutsättn­ingar att försörja sig själva. Därför är det oerhört viktigt att Eu-domstolens utslag inte banar väg för smygrasism eller i onödan försvårar för djupt troende människor på arbetsmark­naden.

 ?? Bild: Carina Johansen ?? Även kvinnor med hijab hör hemma på arbetsmark­naden.
Bild: Carina Johansen Även kvinnor med hijab hör hemma på arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden