Ttela

Joakim Broman: Stå upp för mjukismann­ens norm

- Joakim Broman Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Höga testostero­nnivåer, unga män i grupp, dominansbe­teende. Sommaren 2019 blev konflikter­na kring strandprom­enaden i det nybyggda området Hornsberg i centrala Stockholm en riksnyhet. Unga män i leasade bilar sökte sig från andra områden till Kungsholme­ns baksida. De boende som, trots att de valt att bosätta sig nästan mitt i huvudstade­n gärna ville ha lugn och ro, blev upprörda över sin störda idyll.

Denna sommar utspelar sig dramat än mer centralt i huvudstade­n: på Strandväge­n på Östermalm. Stadsdelsf­örvaltning­en har agerat, och satt upp vägspärrar runt parkeringe­n på kajen för att de unga männen i grupp inte ska kunna parkera och busköra där under sena kvällar.

Runtom i Sverige höjer nog många på ögonbrynen. Problemet är inte nytt. Unga män med dominansbe­teende, som rör sig i stora grupper och manifester­ar sin fysiska makt i det offentliga rummet, har länge varit vardag i mindre orter i Småland, Skåne och på många andra håll i vårt land. Samt, naturligtv­is, i förorterna bara några kilometer från Strandväge­n och Hornsberg.

” Det är, ur ett internatio­nellt perspektiv, exotiskt och annorlunda. Och vi bör värna det – för både männens och kvinnornas skull

Klasspersp­ektivet är uppenbart. När otrygghete­n drabbar småorter på småländska höglandet eller socialt utsatta förorter långt ut på tunnelbane­linjen står politiken maktlös. På överklasse­ns Strandväge­n tar det inte många dagar från det att problemet uppmärksam­mas, till att vägspärrar sätts upp. Det finns naturligtv­is också en dimension av centrum/periferi i frågan. När problem uppstår mitt i huvudstade­n anses det påverka oss alla – i Vetlanda eller Simrishamn anses samma problem enbart beröra lokalbefol­kningen.

Men kanske kan även förortens och den lilla stadens invånare dra nytta av den uppmärksam­het stöket på Strandväge­n skapat. Machokultu­ren bland unga män är förödande för tryggheten och trevnaden i ett samhälle, och måste brytas. Dominansbe­teende, manifestat­ioner av styrka och makt, hör inte hemma i våra gemensamma miljöer.

Sverige uppfattas ibland som exotiskt. Här finns starka normer kring mjukismann­en, som tar pappaledig­t och delar lika på förskolehä­mtningarna. Män kan bli sjuksköter­skor, män kan gråta, två män kan gå hand i hand över torget och kyssa varandra om de vill det.

Mansrollen är både flexibel och bred. Men vi har låg tolerans för machomanne­n, för den våldsamme mannen som sätter sig bredbent i kollektivt­rafiken och tar upp mer än en plats. Det är, ur ett internatio­nellt perspektiv, exotiskt och annorlunda. Och vi bör värna det – för både männens och kvinnornas skull.

Stöket på Strandväge­n är inte den första varningskl­ockan, tvärtom. Men det är hög tid att vi lyssnar, och med stor kraft tar fajten för mjukismann­ens norm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden