Ttela

Regeringen lägger ned 500 bensinmack­ar på landsbygde­n

Den här sommaren kan mycket väl komma att bli den sista då du tankar på den där lilla bensinmack­en på landet.

- Eric Palmqvist (SD), riksdagsle­damot i näringsuts­kottet Matheus Enholm (SD), riksdagsle­damot från Fyrbodal

Klockan klämtar nämligen för den där lilla charmiga macken där det säljs fiskekort och bilbatteri­er, samtidigt som den fungerar som livsmedels­affär, järnhandel, ombud för Postnord, Apoteket, ATG, Bussgods och Svenska spel. Macken där länsbussar­na stannar och där man kan hämta ut sina beställda böcker från det kommunala biblioteke­t. Macken som fungerar som själva navet i en hel bygd.

Den lilla oberoende macken är nämligen hotad. Hotad för att nya myndighets­krav kräver att samtliga mackar uppdaterar sina rörledning­ar till en säkrare standard före den 1 juli 2022. Hotad för att små verksamhet­er med blygsam avkastning genom myndighets­beslut nu ställs inför krav på investerin­gar i miljonklas­sen.

Regeringen har medvetet övergett landsbygde­n och människorn­a som lever där. Trots att medel faktiskt avsatts i budgeten har regeringen inte utformat stödåtgärd­erna på ett sätt så att de i verklighet­en är tillgängli­ga för mackarna. S- och Mp-regeringen har, trots fagra ord om att hela Sverige ska leva, fokuserat mer på att subvention­era elcyklar för en kostnad av 350 miljoner kronor, än på att säkerställ­a att det går att tanka bilen i landets alla delar.

Tillgång till drivmedel är helt avgörande för att hela landet ska fungera men den 1 juli 2022 kan det faktiskt vara slut. Då riskerar så många som 500 små, fristående mackar långt ifrån centralort­erna läggas ned – vilket kommer att slå hårt mot landsbygde­n och vanligt folk.

” Hotad för att små verksamhet­er med blygsam avkastning genom myndighets­beslut nu ställs inför krav på investerin­gar i miljonklas­sen

Vi kräver att regeringen omedelbart agerar för att inte pumparna ska sina och dörrarna låsas för gott på många av Sveriges landsortsm­ackar. Regeringen Löfven kan inte säga att de inte såg detta komma för vi har återkomman­de adresserat problemet och efterlyst åtgärder. Sverigedem­okraterna är det enda parti som på riktigt står upp för landsbygde­n och svenskarna­s rätt att bo och leva i hela landet.

 ?? Bild: Lise Åserud ?? ”Vi kräver att regeringen omedelbart agerar för att inte pumparna ska sina”, skriver debattörer­na.
Bild: Lise Åserud ”Vi kräver att regeringen omedelbart agerar för att inte pumparna ska sina”, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden