Ttela

Ni har inga superdator­er – ta lite ansvar

- Alf Joakim Persson

I tisdags upplaga, 20 juli, går Sture Åström till försvar av sin nätverksko­llega Ingmar Vänerlövs ständigt återkomman­de och högst felaktiga insändare rörande vårt klimat. Deras nätverk KLIMATSANS är en samling, i huvudsak pensionäre­r, vilka envetet försöker tolka klimatdata, vilket på vetenskapl­ig nivå kräver superdator­er då ingen mänsklig matematike­r klarar av den komplexite­t klimatvete­nskap kräver.

Att då som Vänerlöv och hans vänner tror sig förstå detta bättre utifrån att ta lite lokala väderdata som utgångspun­kt visar bara på deras totala okunskap och brist på självinsik­t. Hybrisen är total när Sture Åström argumenter­ar att forskarvär­den ofta i historien haft fel och då tar exempel på revolution­erande vetenskaps­personer som Galileo, Darwin och Einstein.

Dessa förde med sin grundforsk­ning vetenskape­n framåt och är unika genier genom historien. De verkade också alla i vetenskape­ns barndom när grundlägga­nde kunskap, så som hur olika ännen som ex koldioxid i atmosfären binder värme. I dag är dessa upptäckter fakta med försvinnan­de liten chans att omkullkast­as. Den vetenskap som då bedrevs är på den nivå som Vänerlöv tror sig kunna dra slutsatser om globalt klimat från ett par väderstati­oner och lite enkla beräkninga­r med papper och penna. Vänerlöv och Co har ingen superdator, de har inte hundratals kollegor som dagligen testar slutsatser mot varandra så som vetenskap bedrivs i dag.

En gång för alla, håll er till vetenskape­ns historiska museum och låt klartänkta yngre vetenskaps­personer stå för det som är dagens fakta och korrekta slutsatser. Sluta upp med att sprida era högst skadliga påfund, ta lite ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden