Ttela

Sommarplåg­orna är här – så gör du för att slippa dem

Årets sommarplåg­or i naturen är som mest aktiva nu, och en del av dem tar gärna en smakbit av oss. För att undvika dem är det bra att veta var de håller hus och vad de gillar hos oss. En del av deras bett ska man alltid söka vård för.

- Forskare

Nu är sommaren här vilket många tycker är ljuvligt. Men sommaren uppskattas inte bara av oss tvåbenta – det är en tid som mygg, knott, getingar, fästingar och huggormar uppskattar minst lika mycket. Fast av andra skäl än oss.

För att inte bli deras lunch och middag finns det ställen att hålla sig ifrån och saker att tänka på.

Anders Lindström är forskare på Statens veterinärm­edicinska anstalt och bland annat expert på mygg. Han berättar att mygglarver vill ha stillaståe­nde vatten, medans knottens larver vill ha rinnande, som i åar och floder. Svidknotte­n som lever i fuktig jord, har smärtsamma bett, är mindre än vanliga knott och kan bli väldigt många.

– De kan man träffa i öppna områden i närheten av sjöar, sankmark och i skogen.

De små knotten hittar man i skogen och i öppna landskap och de vill ha fukt och grönområde­n precis som myggen.

Myggen uppskattar inte solen för då blir de för varma, utan de föredrar skuggan precis som många av oss människor. Vilket är perfekt för dem, för då finns det många att sticka.

De vistas ofta i grönskan, i marken, och ett buskage tackar de inte nej till – för där är det fuktigt.

– Mest myggbiten blir man i skuggan och på kvällen. Ska man vara på picknick ute – är det bättre att ha den på en öppen yta och inte i närheten av buskar, skugga eller i skogen, tipsar Anders Lindström.

Myggen håller sig gärna runt sjöar, vattendrag, och en del gillar diken och dammar, men Anders Lindström menar att det inte får vara för djupt, utan de håller sig i kanterna vid vegetation.

Många kanske tror att de inte är förtjusta i havet, men det är fel, för saltvatten­myggan som är en synnerlige­n ilsken mygga och kustmyggan gillar gräsängar vid havet.

– De är väldigt påflugna och kan komma många och sätta sig och bita. De är lika aggressiva som översvämni­ngsmyggan vid Dalälven.

Vad gillar myggen hos oss är hur vi luktar. Och på sommaren när det är varmt svettas vi, vilket gör att vi luktar extra mycket – då blir de ännu mer attraherad­e. Vad vi har på oss kan också påverka vår attraktion­skraft. För de verkar ha en förkärlek för mörka kläder, framför ljusa.

– Är man i ett sällskap där alla andra har mörka kläder och man själv ljusa, verkar de föredra de mörkklädda. De flesta djur är mörka, så därför kanske de mer dras till mörka siluetter, säger Anders Lindström.

För att slippa bli myggbiten tipsar Anders Lindström om det här:

– Ha ljus skjorta och myggmedel, då har man större chans att slippa dem än om man har mörka kläder och inget myggmedel.

Men finns ju inte bara knott och mygg som är jobbiga för oss människor. Bromsar, även kallade blinningar, är inga sköna insekter. Deras larver lever i våtmarker och i sjöar. De är snabba, ihärdiga och skär upp ett litet sår i huden när de vill ha blod, vilken gör det smärtsamt.

” De flesta djur är mörka, så därför kanske de mer dras till mörka siluetter

Anders Lindström

Det som knotten, svidknotte­n och bromsarna har gemensamt är att de har knivvassa mundelar som de skär ett snitt med, då kommer det upp blod som de sedan slickar i sig. Vilket kan göra rätt ont. Myggen har mer en sugsnabel de sticker ner i huden som de suger upp blod med.

En annan jobbig jäkel är hjortfluga­n som nu börjar dyka upp i skog och buskmarker. Den är mest

 ?? Bild: Anders Lindström ?? Bromsen flyger ljudlöst och ger sig oftast på kor och hästar, men även människor. Ett bett av en broms kan klia ordentligt och svullna upp. Men för det mesta brukar det försvinna av sig självt. Om inte – sök hjälp hos vården.
Bild: Anders Lindström Bromsen flyger ljudlöst och ger sig oftast på kor och hästar, men även människor. Ett bett av en broms kan klia ordentligt och svullna upp. Men för det mesta brukar det försvinna av sig självt. Om inte – sök hjälp hos vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden