Ttela

Fakta: Så lindrar du bett och stick

-

Knott och mygg

Klådan kan lindras av kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel och receptfri hydrokorti­son. Man kan också badda med kallt vatten eller en isbit inlindad i tyg.

Är klådan besvärlig kan man äta receptfria tabletter med antihistam­in mot allergi. Det finns olika åldersgrän­ser för olika åldrar, så läs bruksanvis­ningen.

Undvik att klia på betten för då kan klådan bli värre.

Kontakta vårdcentra­l om svullnad, rodnad och smärta på stickställ­et blir kraftig och ökar efter några dagar. Och om du fått flera stick samtidigt som ger kraftig svullnad och klåda.

Fästingar

Ska tas bort så fort som möjligt, använd pincett eller fästingbor­ttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.

Tvätta det bitna stället med tvål och vatten eller desinfekti­onsmedel.

Håll sedan koll på bettställe­t. Uppstår en rodnad efter cirka en vecka kan det vara borrelia.

Huggorm

Den som blivit huggormsbi­ten ska alltid åka till sjukhus för kontroll. Åk inte ensam utan alltid med sällskap. Innan avfärd var stilla och håll den bita delen gärna högt. Rör inte bettställe­t.

Känner du dig sjuk och har till exempel kräkningar, magsmärtor, andningsbe­svär ring efter ambulans.

Geting

Ta bort gadden om den sitter kvar. Lindra stickställ­et med kyla som till exempel en kylklamp invirad i handduk. Sök genast vård om du blivit stucken i munnen, du är allergisk, fått flera stick samtidigt som orsakar kraftig svullnad, om svullnaden, rodnaden och smärtan ökar och blir kraftig efter några dagar.

Källa: 1177 Vårdguiden på nätet

 ?? Bild: Johan Nilsson ??
Bild: Johan Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden