Ttela

Framfart för klubb i Os-sporten där 13-åring tog guld

- Adam Andersson adam.andersson@ttela.se

” Det här året har varit helt fantastisk­t för Trollhätta­ns Skateboard­förening

Alexander Edqvist

Två 13-åringar tog plats på pallen i den nya Os-sporten skateboard. Hur kunde det ske och finns kanske några av framtidens talanger i Trollhätta­n efter den senaste tidens kometresa? – Det här året har varit helt fantastisk­t, säger Alexander Edqvist från Trollhätta­ns Skateboard­förening.

Få har nog kunnat undgå att de olympiska spelen inletts i Tokyo. Mästerskap­et har börjat ta fart på allvar och för svensk del har både damlandsla­get i fotboll och även i handboll fått en så kallad smakstart.

Aningen sämre har det gått för vår stjärnsimm­are Sarah Sjöström som missade medalj på 100 meter fjäril.

Istället har andra rubriker toppat nyhetssajt­erna efter den gångna helgen. Aningen sensatione­lla sådana dessutom.

När finalen i street-grenen i den nya Os-sporten skateboard var avgjord stod det klart att prispallen toppades av två 13-åringar med hemmahoppe­t Momiji Nishiya högst upp. Idrottshis­toria var med andra ord skriven på fler än ett sätt.

– Det är en bra fråga hur en 13-åring kan vinna OS, men jag tror det har mycket att göra med möjlighete­rna som finns nu. Det fanns inte lika många parker när till exempel jag började. Man åkte runt på gatorna i Strömslund för det fanns inte så mycket annat. Är man nu tre år och får en skateboard och en grym park finns i närheten så är det ju jättebra möjlighete­r för att utvecklas snabbt. Sedan har man ju inte det där konsekvens­tänket när man är ung som man sedan får när man blir äldre. När man är liten så bara kör man, säger Alexander Edqvist.

Alexander Edqvist är en av personerna, som även har tävlingsan­svaret, i Trollhätta­ns Skateboard­klubb. Det är en förening som motsatt de som tagit mycket stryk av pandemin i stället vuxit konsekvent. De ideella krafterna blir allt fler och medlemsant­alet fortsätter öka.

– Det här året har varit helt fantastisk­t för Trollhätta­ns Skateboard­förening. Det känns som att spontanidr­otten bara blir större och större hela tiden. Det känns som att barn och unga har koll på hälsa. Lagidrotts­deltagande­t minskar, men när det kommer till gym

medlemskap, klättring, padel och skateboard och sådant så bara ökar det hela tiden. Vi har goda förhoppnin­gar att det bara kommer bli fler och fler medlemmar, säger Edqvist som i dag kan räkna ihop till drygt 700 medlemmar i TSF.

Att sporten nu har kommit med i OS har varit lite av en het potatis i skateboard­världen. Vissa har ställt sig upp och jublat samtidigt som andra har tyckt att det absolut inte är någonting för skateboard­en att vara med i.

– Det har alltid varit två läger inom skateboard. De som älskar att tävla och de som tycker att det är sjukt ocoolt att tävla och hellre filmar när de åker i stadsmiljö­er och sådant. Många var emot att skateboard skulle vara med i OS, men jag tror att det kan inspirera många, säger Edqvist.

Tror du att ni får ett uppsving nu när sporten syns ännu mer och dessutom på den största av scener?

– Jag tror att det kan vara så. Ser man någon göra något grymt trick så vill man bli lika bra själv, men får man inte se det så är det svårt att tro på att man själv ska kunna nå dit. Vi vill nå ut till fler tjejer även om vi har stabilt med tjejer jämfört med många andra klubbar, så tror jag det är grymt att få se alla åka och inspireras.

Inspirerat­s är också vad Trollhätta­n Skateboard­förening gjort för om mindre än två veckor ska klubben arrangera en helt ny tävling. Efter att ha fått idén från en amerikansk hemsida som bjuder in de största åkarna i världen och testar dem på olika sätt för att se vem som är bäst har TSF köpt in ny teknik för sin tävlingsid­é.

– Man ska tävla om vem som är bästa allroundåk­aren. Vi har köpt in en hastighets­kamera för att se vem som kan göra tricken snabbast.

Det är sådana grejer som ingen tävlar i egentligen, men som vi tycker känns väldigt roliga, säger Alexander Edqvist.

 ??  ?? Den nya Os-sporten skateboard går en ljus framtid till mötes i Trollhätta­n om den lokala klubben får sia: ”Kommer öka”.
Den nya Os-sporten skateboard går en ljus framtid till mötes i Trollhätta­n om den lokala klubben får sia: ”Kommer öka”.
 ?? Bild: Aron Engman ??
Bild: Aron Engman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden