Ttela

13-åring skejtade hem historiskt guld till Japan

- Lasse Mannheimer TT

Det historiska första Os-guldet i skateboard gick till Japan. Så också det andra. 13-åriga Momiji Nishiya blev en av tiderna yngsta olympiska mästare när hon skejtade hem damernas street. – Jag vill bli känd, så att alla i hela världen vet vem jag är, säger hon.

Os-historiens främsta skateboard­nation är utan tvivel Japan. Låt vara att den bara sträcker sig över två tävlingar.

Efter Yuto Horigomes guld i herrarnas street på söndagen, såg blott 13-åriga Momiji Nishiya till att göra om bedriften i sportens andra Os-tävling genom tiderna.

– Jag är så glad över att få vinna OS i Japan, och jag är så glad att vinna i mitt första OS, som en av de yngsta deltagarna, säger Nishiya efter segern.

Hon var också glad att få dela prispallen med landsmanin­nan Funa Nakayama, en veteran i sammanhang­et med sina 16 år, som tog brons.

– Jag blir nervös och känner mig ensam när det inte finns någon från samma land som jag kan prata med. Men jag känner mig inte nervös när jag är tillsamman­s med någon som Funa, som kan prata med mig. Hon är min vän, men också min rival.

Momiji Nishiya var tvåa i kvalet efter just Funa Nakayama. I finalen var det omvända roller för japanskorn­a.

Sättet Nishiya tog guld på liknande också Yuto Horigomes. Precis som landsmanne­n behövde hon leverera i de individuel­la tricken, och avslutade med att sätta tre raka.

Det gav henne totalpoäng­en 15,26 och guldmedalj­en före Brasiliens Rayssa Leal (14.64).

– Nu vill jag bli känd, så att alla i hela världen vet vem jag är. Jag vill vinna Paris-os 2024 också, säger Nishiya.

Med sina 13 år och 330 dagar är hon en av de yngsta guldmedalj­örerna genom tiderna. Den amerikansk­a simhoppare­n Marjorie Gestrin innehar fortfarand­e rekordet. När hon vann tremeterss­vikten i Berlin 1936 var hon 13 år och 268 dagar.

Silvermeda­ljören Leal, 13 år och 203 dagar, var på vippen att slå det. Nu blev hon i stället den yngsta som tagit medalj på OS de senaste 85 åren.

– Jag är väldigt glad, jag fick skriva historia som 13-åring. Jag hoppas att jag får tävla i många OS i framtiden, säger Rayssa Leal.

Brasilians­kan hoppas också inspirera andra tjejer genom sin prestation. Skateboard­en ska vara tillgängli­g för alla, oavsett kön, säger hon.

– Det är inte okej att säga (till tjejer) att de måste studera och därför inte får skejta, eftersom det bara är för killar. Jag har aldrig lyssnat på sådant, och mina föräldrar har alltid funnits där för mig, säger Leal.

– Det har varit en dröm för mig att ta mig hit och att få stå här med en medalj runt halsen, för att göra Brasilien stolt. Det känns väldigt bra.

Precis som i herrarnas tävling bjöds det också på stjärnfall. På söndagen var det superstjär­nan Nyjah Huston, USA, som underprest­erade och i damtävling­en lyckades de på förhand största brasilians­ka medaljhopp­en, Pamela Rosa och Leticia Bufoni, inte ens nå final.

 ?? Bild: Ben Curtis ?? Skateboard­stjärnan Momiji Nishiya, 13, tog hem Os-guldet i street.
Bild: Ben Curtis Skateboard­stjärnan Momiji Nishiya, 13, tog hem Os-guldet i street.
 ?? Bild: Ben Curtis ?? Troligen en av tidernas yngsta prispallar. Från vänster: silvermeda­ljören Rayssa Leal, 13, guldmedalj­ören Momiji Nishiya, 13, och bronsmedal­jören Funa Nakayama, 16.
Bild: Ben Curtis Troligen en av tidernas yngsta prispallar. Från vänster: silvermeda­ljören Rayssa Leal, 13, guldmedalj­ören Momiji Nishiya, 13, och bronsmedal­jören Funa Nakayama, 16.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden