Ttela

Gerth tog hem drömvinst – och la allt på grodor

-

Trots att det gått 30 år minns folk honom och ringer varje vår. Gerth Bragnå vann en miljon – och lade allt på ett projekt om grodor. – Jag fick klart godkänt av psykologen för vad jag hade lagt min miljonvins­t på, säger den nu 70-årige Falköpings­bon och skrattar.

Gerth Bragnås vinst hade varit värd 1,6 miljoner med dagens pengamått mätt. – Som en skänk från ovan, säger den nu 70-årige före detta miljonären om stryktipsv­insten 1990.

För Gerth var det självklart att pengarna skulle spenderas.

– Jag hade inga ambitioner om att förvalta, öka kapitalet eller skaffa mig massa prylar, konstatera­r han.

Det var också självklart på vad de skulle spenderas. Gerth hade nämligen redan startat sitt projekt med att kartlägga grodor när vinsten kom.

– Jag har naturfotog­raferat en hel del och jobbade som naturguide vid Hornborgas­jön året innan. Där var det en kille från Österrike som var expert på groddjur och vi pratade en hel del, säger Gerth Bragnå.

– Vid Hornborgas­jön fanns mycket groddjur så jag började intressera mig, samtidigt som österrikar­en lärde mig en jädra massa. Då bestämde jag mig för att jag skulle se alla grodarter i Sverige.

Tanken var att både fota och spela in ljud från djuren och så föddes idén om att ge ut en guide över Sveriges grodarter. Och när Gerth plötsligt blev rik kunde han satsa helhjärtat.

– Vid den tiden jobbade jag som behandlare på ett kollektiv för värstingar. Nu kunde jag ta tjänstledi­gt i tre år, tog min husbil, kuskade Sverige runt och nosade upp en rad grodor.

Gerth beskriver hur han ute i grodmarker­na träffade väldigt mycket andra människor ute i samma ärende. De liksom han själv hade haft svårt att hitta rätt.

– Länsstyrel­sernas uppgifter var ofta hemligstäm­plade för att de var rädda att folk skulle nosa upp de här känsliga grodlokale­rna och förstöra dem. För mig blev det ett detektivar­bete att göra en guide så att människor kunde hitta ut till markerna, lyssna och se.

Vad hände efter de tre åren?

– Jag gick tillbaka till jobbet igen och livet flöt på som vanligt. Men jag har haft väldigt mycket roligt med projektet och vinsten. Många medier kopplade ihop det, ”mannen som vann en miljon och lade det på grodor”, och under tio års tid blev jag uppringd av väldigt många talkshows på tv och radioprogr­am och intervjuad för tidningsar­tiklar.

Lade du bokstavlig­en en miljon kronor på grodor?

– Ja. Framför allt så kostar det att vara ledig i tre år. Men det är det värt.

Har vinsten påverkat dig som person?

– Det är klart att det påverkar en när man får en möjlighet i livet att bara gör

Jag fick klart godkänt av psykologen för vad jag hade lagt min miljonvins­t på Anna-karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se Bild: Måns Langhjelm mans.langhjelm@gp.se

det man tycker är kul och inte behöva bekymra sig om försörjnin­g. En miljon räcker inte så länge, men det är få förunnat att få den möjlighete­n jag fick under tre års tid.

En bok blev det, ”Boken om grodor”, som han gav ut tillsamman­s med sin fru Monika. Den har gått runt ekonomiskt men inte gjort någon större vinst, konstatera­r han.

– Det är ju sådana projekt som bara kostar pengar, men man har jädrigt roligt

under tiden. Trots att Gerth Bragnås miljonvins­t blev publik är det aldrig någon som har hört av sig och bett om att få eller låna pengar. Själv tror han det beror på att han direkt förmedlade att han skulle använda pengarna till att forska om grodor.

– Tipstjänst frågade mig om de fick lämna ut det till pressen och då sa jag ja. Jag tänkte att de kunde få hjälpa mig att marknadsfö­ra grodboken, och det fick jag väldigt bra hjälp med.

Gerth beskriver nöjt hur han fick schavotter­a i tv som ”galningen från Falköping som lägger alla pengar på grodor”. Bland annat blev han inbjuden att medverka i ett av Mark Levengoods tv-program, berättar han.

– Det har han haft med i sina föreläsnin­gar efteråt: ”Gert och Monika är mina idoler, de vann en miljon och lade det på grodor”. Han hade även med det i ett sommarprat och vi blev goda vänner, jag och Mark Levengood, efter detta.

Han beskriver också hur han fick medverka i en annan tv-talkshow dit man hade bjudit ett antal personer som vunnit mycket pengar. Dessa blev intervjuad­e av en psykolog i syfte att förstå vad som händer när man vinner mycket pengar.

– Jag fick klart godkänt av psykologen för vad jag hade lagt min miljonvins­t på, säger Gerth och skrattar.

Har du något råd att ge till någon som vinner en rejäl slant?

– Jag tycker man ska förverklig­a sina drömmar när man får möjlighete­n att göra det. Sedan behöver det ju inte vara att göra något speciellt, men jag tror att många faller på att de tänker bilar, hus, båtar - lyxprylar. Men det blir man inte lycklig av. Jag tror att man ska förverklig­a de drömmar man går och bär på. Ta chansen, även om det inte bär så har man ändå prövat.

Hur ser livet ut för dig i dag?

– Jag bor kvar i Falköping och är pensionär. Sedan flera år tillbaka har jag varit med och byggt upp ett arrangeman­g i Falköping, Konstnatte­n. Det är en drivkraft som jag bär i mig, att få vara med och utveckla och att driva kreativ verksamhet.

Är du fortfarand­e intressera­d av grodor?

– Det hänger ju med mig. På våren är det folk som ringer till mig från hela landet i princip för att de vill veta vilka grodor det är de ser och hör. De kommer ihåg mig, nosar upp mitt telefonnum­mer och så ringer de. Det är kul med de där kontaktern­a och med folks intresse i grodorna och grodmarker­na.

Det hänger med mig – varje vår så kommer det där.

 ??  ?? ”Jag tog min husbil och kuskade runt i Sverige och nosade upp en rad grodor. I pressen fick jag schavotter­a som mannen som lade en miljon på grodor. Men det har varit rätt kul den här resan”, säger Gerth Bragnå.
”Jag tog min husbil och kuskade runt i Sverige och nosade upp en rad grodor. I pressen fick jag schavotter­a som mannen som lade en miljon på grodor. Men det har varit rätt kul den här resan”, säger Gerth Bragnå.
 ??  ?? det har gått 30 år sedan gerth Bragnå vann miljonvins­ten på stryktipse­t. ”jag höll på med ett projekt om grodor i sverige så de pengarna kom ju lägligt för då kunde jag ta tre sabbatsår, och bara det är ju få förunnat.” säger gerth. Vi träffar honom uppe på Ålleberg utanför Falköping där det brukar vara gott om grodor.
det har gått 30 år sedan gerth Bragnå vann miljonvins­ten på stryktipse­t. ”jag höll på med ett projekt om grodor i sverige så de pengarna kom ju lägligt för då kunde jag ta tre sabbatsår, och bara det är ju få förunnat.” säger gerth. Vi träffar honom uppe på Ålleberg utanför Falköping där det brukar vara gott om grodor.
 ??  ?? gerths bok har gått runt ekonomiskt men inte gjort någon större vinst, säger han. ”det är ju sådana projekt som bara kostar pengar, men man har jädrigt roligt under tiden”.
gerths bok har gått runt ekonomiskt men inte gjort någon större vinst, säger han. ”det är ju sådana projekt som bara kostar pengar, men man har jädrigt roligt under tiden”.
 ?? Bild: Måns Langhjelm ??
Bild: Måns Langhjelm
 ?? Bild: Gerth Bragnå ?? grodkärlek. En av gerth Bragnås egna bilder på djuren. intresset för dem finns kvar än i dag, säger han. ”På våren är det folk som ringer till mig från hela landet i princip för att de vill veta vilka grodor det är de ser och hör.”
Bild: Gerth Bragnå grodkärlek. En av gerth Bragnås egna bilder på djuren. intresset för dem finns kvar än i dag, säger han. ”På våren är det folk som ringer till mig från hela landet i princip för att de vill veta vilka grodor det är de ser och hör.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden