Ttela

Glampingtr­enden fortsätter – yngre söker lyx i naturen

Under de senaste åren har glamping blivit allt mer populärt, och när många planerar för ytterligar­e en hemester ser trenden ut att fortsätta. – Vi har inte en enda natt utan bokning, säger Ann-louise Håkansson, som driver den nystartade glampingen Camp Br

- Ulrika Karlsson Daniel Andersson

Allt fler svenskar har på senare tid fastnat för glamping, eller glamorous camping som det också kallas. Det innebär ofta att man bor i tält i naturen, men med tillgång till säng, dusch och el. En av de platser där glamping erbjuds är Camp Bruket i Viared i Borås. Det var från början en gård som köptes av Sandra Stefansson och Ann-louise Håkansson i september förra året efter att de tidigare ägarna gått i konkurs, och hittills har det gått över förväntan.

– Vi har startat mitt i en pandemi, det får man inte glömma, men från att det bara var vi två så har vi nu 18 personer anställda, säger Annlouise Håkansson.

Tillsamman­s har de har drivit anläggning­en, som bland annat består av en butik, ett bageri, och ett café, sedan december. Men trots att de själva inte har någon som helst erfarenhet av glamping bestämde de sig i april för att satsa på det trendiga semesteral­ternativet.

– När vi köpte det här stället ville vi göra många olika saker, och så kom vi på att vi kunde starta glamping. Så vi samlade ihop familj och vänner och byggde alltihop själva, och en månad senare öppnade vi för gäster, säger Ann-louise Håkansson.

Men trots att de bara har haft öppet sedan i maj har de redan hunnit ta emot över 300 gäster.

– Det finns fortfarand­e några platser kvar, men vi har inte en enda natt utan bokning, säger Annlouise Håkansson.

Två som besökt glampingen är bästa vännerna Elin Ståhl och Henny Ståhle som spenderade en natt i ett av de åtta tälten, någonting som de båda uppskattad­e stort.

– Jag visste inte om det här igår, jag fick det i 25-årspresent, men det var supermysig­t verkligen, säger Henny Ståhle.

Ingen av dem hade bott på glamping tidigare, men det blir det nog ändring på framöver, berättar de.

– Jag vill inte åka härifrån, så det här kommer vi definitivt göra om, säger Elin Ståhl. Även Lagunen Camping och Stugor i Strömstad har hoppat på glampingtr­enden, och från början av juni i år har besökare kunnat bo i ett av deras fem glampingtä­lt med bland annat utekök och uteplats.

Pelle Olausson är ägare och det var hans två döttrar i 20-årsåldern som gav honom idén efter att de hade testat att glampa utomlands. När de berättade om det för honom började han omedelbart att planera för att att börja med glamping, och det blev en succé redan från start.

– Vi är fullbokade till mitten av augusti och har till och med bokningar i september, säger Pelle Olausson.

Han menar att de som glampar är

yngre än de som brukar bo hos dem.

– I vanliga fall är det mycket barnfamilj­er som campar, men de som glampar är mer unga vuxna som inte skaffat barn än, säger han.

Vanligtvis brukar dock besökarna komma från flera olika länder. Ungefär hälften bukar vara svenskar medan hälften är utländska besökare – men så ser det inte alls ut i år.

– Vi har i modern tid inte haft så mycket svenska bokningar på campingen, nu är ungefär 90 procent svenska besökare, säger Pelle Olausson.

Men även om gästnätter­na har sjunkit så är de fler än förra året. Det beror bland annat på att norrmännen har hittat tillbaka efter flera månaders frånvaro, och Pelle Olausson ser därför mer hoppfullt på framtiden.

 ??  ?? Allt fler svenskar har den senaste tiden fastnat för glamping, eller glamorous camping som det också kallas, och en av de platser där det erbjuds är Camp Bruket i Borås.
Allt fler svenskar har den senaste tiden fastnat för glamping, eller glamorous camping som det också kallas, och en av de platser där det erbjuds är Camp Bruket i Borås.
 ??  ?? Bilder: Sara Johari
Bilder: Sara Johari
 ??  ?? Camp Bruket är från början en gård i Viared i Borås som köptes av Annlouise Håkansson (på bilden) och Sandra Stefansson i september förra året efter att de tidigare ägarna gått i konkurs.
Camp Bruket är från början en gård i Viared i Borås som köptes av Annlouise Håkansson (på bilden) och Sandra Stefansson i september förra året efter att de tidigare ägarna gått i konkurs.
 ??  ?? Där finns totalt åtta tält på 20 kvadratmet­er som kan bokas mellan början av maj och slutet av oktober.
Där finns totalt åtta tält på 20 kvadratmet­er som kan bokas mellan början av maj och slutet av oktober.
 ??  ?? Sedan de öppnade verksamhet­en i maj har de hunnit ta emot över 300 gäster.
Sedan de öppnade verksamhet­en i maj har de hunnit ta emot över 300 gäster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden