Ttela

Dammsugare utan sladd tappar snabbt sugen

Sladdlöst låter bekvämt, men det kan snabbt vara över. Laboratori­etestet av sju batteridri­vna dammsugare visar att en av dem inte klarar mer än sex minuters drift efter full laddning. – Med den klarar man knappast dammsuga ett rum innan man måste avbryta,

- Håkan Lövström konsument@gp.se

Sladdlösa och batteridri­vna maskiner blir allt vanligare i våra hem. Nu kommer dammsugarn­a på bred front. Testfakta har på vårt uppdrag låtit testa sju vanliga sladdlösa dammsugare vid det tyska laboratori­et SLG Prüf- und Zertifizie­rungs Gmbh i Hartmannsd­orf, Tyskland.

Testet avslöjar att dammsugarn­as drifttid är en både svag och avgörande punkt. Många tillverkar­e har en deklarerad drifttid på upp emot en timme, eller mer. Men testet visar att endast en dammsugare kunde köras på full kapacitet och sugförmåga längre än en kvart. Testvinnar­en Electrolux klarade 16 minuter innan batteriet tog slut.

Den sämsta batterikap­aciteten hade OBH Nordica som bara klarade sex minuter innan den slog av.

Men många av de andra maskinerna hade också en kort drifttid med full kapacitet, där drifttiden varierade från nio till elva minuter.

– En dammsugare som skiljer ut sig i fråga om batterier är Bosch, som har ett utbytbart batteri. Det är samma typ av batteri som även används till exempelvis i deras skruvdraga­re eller häcksax. Då kan du ha ett fullt batteri i laddaren och snabbt byta, säger Albrecht Liskowsky.

Ljudnivån är ett annat område, där det var stora skillnader mellan märkena. Den som har köpt en vanlig dammsugare under senare år vet att de har blivit allt tystare och knappt får hunden eller katten därhemma att reagera.

Annat är det med dessa mindre skaftdamms­ugare. Högst lät Roidmi som i laboratori­ets mätningar kom upp i en nivå av 84 decibel. Det motsvarar ett passerande godståg enligt Trafikverk­ets bullerguid­e.

– Maskinerna är mycket mindre än traditione­lla dammsugare och har därför mycket mindre gods som kan dämpa ljudet från motorn. Dessutom ligger inte motorn mot golvet som också ger en dämpande effekt, förklarar Albrecht Liskowsky på laboratori­et i tyska Hartmannsd­orf.

Hur klarar då de handhållna dammsugarn­a sin huvuduppgi­ft: att suga upp damm från golvet? Klart bäst på både ett hårt golv och på en matta är Dyson. Den har precis som alla andra en roterande borste i munstycket som gör att dammsugarn­a i princip bara fungerar när man för munstycket framåt. Borsten drar upp smutsen som sedan sugs upp genom röret. När munstycket dras bakåt arbetar borstarna åt ”fel” håll och smutsen dras inte upp i röret lika effektivt.

Sämst i bakåtläget var Electrolux, som bara klarade av att ta upp 15 procent i detta moment.

Bäst var Dyson som klarade 93 procent (94,1 procent i medelvärde, bakåt och framåt) av smutsen på bakåtdelen av testerna. Dyson var också bland de bästa när munstycket drogs framåt mot smutsen, men allra bäst var högljudda Roidmi som klarade 97 procent (85 procent i medelvärde, bakåt och framåt) av smutsen på hårt golv.

– Det pågår en hel del utveckling gällande munstycken och borstar. Dyson har till exempel en mjukare, fluffigare borste som de kallar soft roller och som är anpassad för hårda golv. Tillverkar­e har också gjort försök med att ha två borstar som snurrar åt olika håll i munstycket. Men vi får nog se nya lösningar framöver, konstatera­r Albrecht Liskowsky.

En aspekt som man inte ska glömma är enligt honom vikten, och hur jobbigt det blir att bära omkring på dammsugare­n när man städar.

– För en äldre person eller någon som är svag tror jag att Electrolux lösning är enklast. De har satt själva dammsugare­n längre ned på skaftet och tyngden hamnar då över munstycket istället för över handen och armen, säger Albrecht Liskowsky.

 ??  ?? Dreame T20
OBH Nordica Air Force 560 Flex
Electrolux PQ91-ANIMA
Dreame T20 OBH Nordica Air Force 560 Flex Electrolux PQ91-ANIMA
 ??  ?? Hur bra är den sladdlösa dammsugare­n på att avlägsna längre fibrer från möbeltyg? Testet i hur lång tid det tog presentera­s i tabellen.
Arkivbild: Ines Escherich
Hur bra är den sladdlösa dammsugare­n på att avlägsna längre fibrer från möbeltyg? Testet i hur lång tid det tog presentera­s i tabellen. Arkivbild: Ines Escherich

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden