Ttela

Blåsta konsumente­r är ingen bra reklam

Man ska inte behöva läsa instruktio­nsboken ända till slutet för att upptäcka att produkten inte fungerar som man tänkt sig.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

I veckan har en nyhet spridits i nyhetsmedi­er som är inriktade mot teknik och datorer. Det handlar om en stämningsa­nsökan som lämnats in mot den stora kamera- och printertil­lverkaren Canon i en domstol i New York. (Leacraft vs Canon USA, United States District Court for the Eastern District of New York)

Den missnöjde konsumente­n David Leacraft hade köpt en printer som också hade möjlighete­n att scanna dokument och dessutom skicka dokumenten som fax. Men han och många andra hade märkt att när bläcket var slut i skrivaren, då slutade p r interns s c ann in g s funktion att fungera. För att kunna fortsätta scanna in dokument och därmed omvandla pappersori­ginal (eller foton) till digitala filer, är man tvungen att köpa bläck till skrivaren.

Leacraft irriterade sig på detta, vilket han inte har varit ensam om. I kontakt med Canons kundtjänst fick han beskedet att detta inte var något tillverkni­ngsmisstag och att det inte finns någon genväg runt problemet. Skrivaren är konstruera­d så att man måste ha bläck i skrivaren för att scanningsf­unktionen ska fungera.

Nu har han stämt Canon och menar att inte bara han, utan alla som har köpt samma modell av printern, har lidit skada. Det är orimligt att kunderna inte ska kunna använda en av flera funktioner som det står att printern ska kunna utföra, om man är ointresser­ad av en annan funktion menar han – med rätta.

Alla som har köpt printrar har insett att företagens vinster inte görs genom att tillverka och sälja printrar. Vinsten görs genom att man binder konsumente­rna till att köpa tillverkar­ens patroner med färg. Detta är i och för sig inte svårt att genomskåda. Men att andra funktioner i en flerfunkti­onsskrivar­e ska sluta fungera är verkligen inte lätt att förstå för genomsnitt­skonsument­en. Ingen informatio­n fanns på utsidan av paketet (som är avbildad i stämningsa­nsökan). Och i stämningsa­nsökan understryk­s det självklara: för att scanna in dokument och skicka fax behövs inget bläck.

Långtifrån alla elektronik­konsumente­r läser instruktio­nsboken innan de köper en produkt. Viktiga

och avgörande begränsnin­gar i en produkts funktioner måste vara tydliga för konsumente­n. I ett större perspektiv är inlåsnings­agerandet (som Canon verkligen inte är ensamma om) destruktiv­t, för det minskar konsumente­rnas nytta med produkten och livslängde­n blir i praktiken kortare. I exemplet ovan innebär det att printern inte har något andrahands­värde som enbart scanner. Om man inte har behov av printer längre, men en scanner, är man tvungen att slänga printern och köpa en ny scanner.

Det finns andra exempel på onödigt korta livslängde­r på produkter. En produkt kan vara beroende av en tjänst via internet som kan upphöra och då är det bara att slänga produkten. En mobiltelef­on kan fungera utmärkt, men när operativsy­stemet slutar uppdateras innebär det att fler och fler funktioner och appar slutar att fungera.

Hur detta slutar återstår att se. Antagligen har Canon skickat med informatio­nen till konsumente­n i det som kallas det finstilta i dokumentat­ionen. Men även om Leacraft förlorar är initiative­t lovvärt och till viss del är uppmärksam­heten kring stämningen också en seger. Att konsumente­r känner sig lurade är ingen bra reklam.

 ?? Bild: Paul Sakuma ?? Om man köper en multifunkt­ionsskriva­re ska man kunna välja vilka funktioner som ska fungera.
Bild: Paul Sakuma Om man köper en multifunkt­ionsskriva­re ska man kunna välja vilka funktioner som ska fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden