Ttela

Pressklipp

-

Sista chansen för Ungern

Regelbundn­a maktskifte­n är egentligen ett självändam­ål. Alla stater mår bra av att syresättas med nya idéer och nya svar på gamla samhällspr­oblem. Men för Ungern har Orbáns manipulati­oner gjort att mycket mer står på spel. Landets konfrontat­ionskurs med Bryssel kan göra att det till slut kastas ut ur EU, trots att befolkning­en – liksom i Polen, en annan nation med demokratis­k varningsfl­agg – är starkt positiv till unionen. Valet i april kan vara demokratin­s sista chans. Dagens Nyheter (ob liberal)

Satsa på industrijo­bben

För den som gillar att plugga är det förstås trevligt att leva ett antal år på CSN och dyka in i biblioteke­n i Sveriges studentstä­der. Men det är inte ett liv som passar alla, heller inte ett val som alltid lönar sig ekonomiskt för den enskilde. En generation av vuxna som inte vill se deras barn på gymnasiala yrkesutbil­dningar kan lätt fälla krokben för den boom av tillväxt och investerin­gar vi nu ser i norra Sverige. Att tvätta bort industrins ”sorgliga status” är därför av största vikt för hela landet.

Karin Källström i Östersunds-posten (center)

Skolan seglar upp som valfråga

Jag tror inte att det finns en enstaka förklaring till Moderatern­as undermålig­a skolpoliti­k men en sak är jag säker på, partiets strateger vill för allt i världen inte att skolan ska bli en central fråga i nästa års val. Men tyvärr, där har ni fel. Det är precis vad som kommer att hända. Och ju längre Moderatern­a vägrar att erkänna skolans stora strukturel­la problem desto tyngre blir partiets fall när sanningen om dagens skolsystem blir allmänt spridd hos väljarna. Det lär den bli i god tid före nästa val.

Mattias Karlsson i Hallandspo­sten (ob liberal)

 ?? Bild: Laszlo Balogh ?? Demokratin­s sista hopp? Peter Marki Zay är opposition­ens nya ledare i Ungern.
Bild: Laszlo Balogh Demokratin­s sista hopp? Peter Marki Zay är opposition­ens nya ledare i Ungern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden