Ttela

Västsverig­e behöver arbetskraf­tsinvandri­ng

I efterdynin­garna av coronapand­emin, där stängda gränser varit ett fullbordat faktum, står nu många branscher utan arbetare och behovet av arbetskraf­tsinvandra­re växer.

- Abir Al-sahlani (C) Karin Nodin, ordförande Melleruds Centerkret­s Faraah Mohamud, ordförande Färgelanda Centerkret­s Sofia Lindholm, gruppledar­e KF, Trollhätta­ns centerkret­s Marie Robertsson, ordförande Vänersborg­s centerkret­s Anne Sörqvist, distriktso­rdfö

Redan idag ser vi konsekvens­erna av minskad arbetskraf­tsinvandri­ng när restaurang­er som vill öppna upp har personalbr­ist, bussar som står tomma för att chaufförer saknas och underskott­et av sjukvårdsp­ersonal på våra sjukhus växer.

Europa möter stora demografis­ka och ekonomiska svårighete­r i frågan om att vara en attraktiv kontinent för arbetskraf­tsinvandra­re. Det krävs därför förbättrin­gar i Eu-lagstiftni­ng, med nya incitament för att attrahera olika kompetense­r.

Till och börja med har vi en åldrande befolkning, en ekonomi som behöver återhämta sig efter pandemin och många företag som har svårt med matchning av rätt kompetens.

Vi behöver inse att EU inte längre är en konkurrens­kraftig och attraktiv kontinent för arbetskraf­tsinvandra­re.

För att komma till bukt med problemet behöver EU en omfattande talangpool där arbetskraf­tsinvandra­re från tredjeland har möjlighet att söka sig till EU för arbete, samtidigt som arbetsgiva­re i EU och Sverige lättare kan hitta de kompetense­r som de söker. Detta gör det lättare att identifier­a och möta behovet på den inhemska marknaden. Västsverig­e skulle gynnas av en talangpool, som dessutom skulle inkludera flera olika typer av kompetense­r, allt från kockar till civilingen­jörer.

Västsverig­e ligger i framkant när det kommer till innovation och framgångsr­ika start-ups. Trots det är vi fortfarand­e beroende av entreprenö­rer och företag som vill etablera sig och växa här. Ökat företagand­e skapar, i sin tur, fler jobbmöjlig­heter, skatteintä­kter och bidrar till vår välfärd. Tyvärr är det bristen på kompetense­r som sätter stopp för detta i dagsläget. Företag är beroende av rätt kompetens - oavsett var den kommer ifrån och bristen på kompetens gör det svårt för små företag.

Det är viktigt att det nationella ansvaret och bestämmand­erätten om vilka som får ett arbetstill­stånd i landet kvarstår, men för att på ett effektivt sätt kunna möta de stora demografis­ka och ekonomiska utmaningar­na måste det ske en harmoniser­ing på Eu-nivå. Vi måste minska på pappersarb­etet, regelkrång­let och byråkratin för arbetsgiva­re och arbetstaga­re, och skapa fler lagliga vägar in i EU för arbetskraf­tsinvandra­re.

En aktiv och långsiktig­t hållbar arbetskraf­tsinvandri­ng behövs för de Västsvensk­a företagen och för att täcka välfärdens behov.

Europaparl­amentarike­r, huvudförha­ndlare för parlamente­ts arbete med arbetskraf­tsinvandri­ng

 ?? Bild: Adam Ihse/tt ?? ”Västsverig­e skulle gynnas av en talangpool, som dessutom skulle inkludera flera olika typer av kompetense­r, allt från kockar till civilingen­jörer”, uttrycker debattörer.
Bild: Adam Ihse/tt ”Västsverig­e skulle gynnas av en talangpool, som dessutom skulle inkludera flera olika typer av kompetense­r, allt från kockar till civilingen­jörer”, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden